„Omul e meserias, stie ce vorbeste. A fost o surpriza placuta, asta e Ciolos”. Concluzia unui cunoscut istoric dupa o intalnire cu liderii Opozitiei – Video

politica

Grupul pentru Dialog Social (GDS) a organizat, miercuri, o dezbatere intitulata „Opozitia, incotro?”. Istoricul Madalin Hodor, prezent la dezbatere, a descris cele discutate intr-o ampla relatare pe Facebook. Concluzia sa a fost ca „voi sustine fara rezerve o coalitie Ciolos (partidul lui Ciolos)+USR”.

La dezbatere au participat Dan Barna, Cristian Ghinea, Vlad Alexandrescu (USR), Eugen Tomac (PMP), Dacian Ciolos si Oana Bogdan (RO+), Adriana Saftoiu (PNL), Claudiu Craciun, Andrei Taranu si Oana Baluta (Demos).

Hodor a relatat apoi ca „surpriza placuta a fost pentru mine Dacian Ciolos”. „Nu neaparat pentru ca a spart atmosfera de inmormantare, ci pentru ca omul are ceea ce se numeste ‘charisma’. Nu din aia proasta si populista, nici din aia ca e frumos, inalt si muschiulos. Are exact din aia care te face sa iti dai seama dupa doua minute ca omul e meserias. In sensul ca stie ce vorbeste si nu vorbeste ca sa se auda. Poate sunt subiectiv si recunosc ca sunt, dar mie imi plac oamenii care vorbesc direct, fara vrajeli si citate ca sa demonstreze cat sunt de culti. Ei asta e Ciolos. Spune clar ce are de spus, pe inteles, concis. Te uiti la el si vezi pe cineva care a muncit, stie ce are de facut, are un plan, il explica si iti spune cum il face”, a scris Hodor.

Iata principalele pasaje ale relatarii:

„M-am intalnit cu Opozitia. Am trei vesti: una proasta, una buna si una excelenta.

(…) Mai intai vestea proasta. Sunt sanse minime ca proiectul ale unei opozitii unite sa se realizeze. Poate se va intampla ceva neprevazut in viitorul apropiat, ceea ce in Romania nu este niciodata exclus, dar strict pe ce am vazut aseara zic sa ne luam gandul. Oamenii chiar sunt din filme diferite si impresia a fost ca nici nu prea au ce discuta unii cu altii. La PNL e dezastrul lasat in urma de USL, iar Tomac e tipul ala care cu 5% sau cat Dumnezeu are partidul lui vrea sa primeasca de la ceilalti 50% din orice. Adica exact tipul acela de partid balama, care te ajuta daca le oferi ceva si care te lasa cand ti-e lumea mai draga pentru ca le-a oferit adversarul mai mult. Un fel de UDMR. Sau daca vreti un Traian Basescu fara talentul de aranjor. Ideea unei coalitii cu cele doua formatiuni mentionate este o iluzie. Vorbesc de o coalitie functionala si care sa aiba niste principii comune clare si nu ceva de tip CDR, unde te saboteaza aliatii mai dihai decat adversarii si ajungi sa negociezi si ordinea in care se intra la baie. Asta e vestea proasta.

Vestea buna este ca i-am vazut direct pe ceilalti. Surpriza placuta a fost pentru mine Dacian Ciolos. Nu neaparat pentru ca a spart atmosfera de inmormantare, ci pentru ca omul are ceea ce se numeste „charisma”. Nu din aia proasta si populista, nici din aia ca e frumos, inalt si muschiulos. Are exact din aia care te face sa iti dai seama dupa doua minute ca omul e meserias. In sensul ca stie ce vorbeste si nu vorbeste ca sa se auda. Poate sunt subiectiv si recunosc ca sunt, dar mie imi plac oamenii care vorbesc direct, fara vrajeli si citate ca sa demonstreze cat sunt de culti. Ei asta e Ciolos. Spune clar ce are de spus, pe inteles, concis. Te uiti la el si vezi pe cineva care a muncit, stie ce are de facut, are un plan, il explica si iti spune cum il face. Il placeam eu din auzite, dar dupa aseara pe mine unul m-a convins. Il votez fara rezerve si daca o sa candideze la presedintia republicii sau la sefia unei scari de bloc. Apoi mai este acolo Vlad Voiculescu, pentru care am acelasi tip de afinitate. Bun. Atat deocamdata, sa nu credeti ca sunt vreun gruppie. Mai vedem.

Cea mai tare chestie pe care am auzit-o aseara a fost spusa de liderul USR, Dan Barna. Ajuns cu intarziere din cauza ca a facut o ora de la Arcul de Triumf la sediul GDS si vizibil obosit a intrat direct in dezbatere. Cum la inceputul discutiilor li se solicitase tuturor sa isi defineasca electoratul pe care conteaza i s-a solicitat si domnului Barna sa raspunda. Ei aici a fost treaba. Pentru cei care nu stiu, GDS-ul, si numai el, este in continuare blocat intr-o paradigma a anilor 90’: exista un electorat al PSD-ului, care este doar al PSD-ului, numai al PSD-ului si n-ai ce-i face. Tot ce poti face este sa ii convingi pe ceilalti. Ce raspunde domnul Barna si cu ocazia asta ma unge pe suflet? Ba deloc. USR nu este un partid al unui anume tip de electorat, electoratul nu se imparte in electorat PSD, electorat PNL sau electorat USR, ci exista un singur electorat. Electoratul roman. Noi ne adresam intregului electorat, care cuprinde inclusiv electoratului PSD. Bineeeee Barnaaaa! Exact. Exact asa trebuie pusa problema. Arma PSD-ului a fost mereu asta. Electoratul captiv, care este captiv mai ales pentru ca ceilalti il considera asa si il arunca sistematic in bratele gangsterilor. Parerea mea, repet, a fost declaratia serii.

(…) A, da. Ziceam ceva de o veste excelenta. Vestea excelenta este ca vin niste alegeri, iar decizia ne apartine. Putem vota in numar covarsitor o astfel de coalitie care are principii clare (fara penali in functii publice, cu oameni noi, cu sprijinirea luptei anticoruptie etc) si o putem trimite spre o majoritate confortabila care sa ii permita sa le implementeze. Sau putem sa impartim voturile aiurea, sa le dam pe aranjamente si negocieri, pe false principii de colaborare si pe false idei de opozitie fata de PSD si sa-i trimitem spre o coalitie sortita esecului. Unde se vor compromite, nu vor putea face mare lucru, iar de castigat va avea din nou de castigat eternul partid mafiot PSD. Cum ar veni singurii care decid suntem fix noi. Acum nu mai avem scuza ca nu avem cu cine. Eu zic ca e excelent.

In concluzie. Dupa discutia de aseara eu personal am o concluzie clara. Voi sustine fara rezerve o coalitie Ciolos (partidul lui Ciolos)+USR. Sau ii voi vota separat, daca aleg sa mearga separat si ii voi sustine sa se alieze ulterior. Asta era intentia si inainte de intalnirea de aseara, dar ma bucur ca am participat si am putut sa ma conving ca nu gresesc”, a relatat Hodor pe Facebook.

Postarea integrala a lui Madalin Hodor:

Istoricul Madalin Hodor a facut publica, in luma mai, o lista de persoane prezentate drept colaboratori ai fostei Securitati care se ocupau de urmarirea emigratiei romanesti, lista pe care se regaseau presedintele Academiei Romane Ioan aurel Pop, jurnalistul Cornel Nistorescu si sociologul Dorel Abraham. CNSAS, dominat de reprezentanti ai PSD si ai fostului PRM,  i-a suspendat apoi acreditarea de cercetator.

Hodor era acreditat pentru urmatoarele teme de cercetare: “Cadrele Securitatii, 1948-1989, Istoria spionajului romanesc de la Al Doilea Razboi Mondial la Revolutia din Decembrie 1989, Jaful de la Filiala Giulesti a B.N.R. din 195, Revolutia Romana din Decembrie 1989”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: