ONU adopta prima rezolutie privind Inteligenta Artificiala. Nu are caracter obligatoriu

externe

inteligenta artificiala

Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat, joi, in unanimitate, prima rezolutie globala privind inteligenta artificiala (IA) pentru a incuraja protejarea datelor cu caracter personal, monitorizarea IA si protejarea drepturilor omului, au declarat oficiali americani, citati de Reuters.

Rezolutia, care nu are caracter obligatoriu, propusa de Statele Unite si co-sponsorizata de China si alte 12q de natiuni, a fost negociata timp de trei luni si pledeaza, de asemenea, pentru intarirea politicilor de confidentialitate.

„Navigam in ape tulburi, cu tehnologia care se afla intr-o schimbare rapida, ceea ce inseamna ca este mai important ca niciodata sa tinem de  valorile noastre”, a spus unul dintre oficiali, descriind rezolutia ca fiind „primul consens cu adevarat global privind IA”.

Rezolutia este cea mai recenta dintr-o serie de initiative ale guvernelor din intreaga lume pentru a modela dezvoltarea inteligentei artificiale, pe fondul temerilor ca ar putea fi folosita pentru a perturba procesele democratice, amplifica frauda sau pentru a duce la pierderi dramatice de locuri de munca.

„Proiectarea, dezvoltarea, implementarea si utilizarea incorecta sau rau intentionata a sistemelor de inteligenta artificiala… prezinta riscuri care ar putea… submina protectia, promovarea si exercitarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale”, se arata in textul rezolutiei.

Intrebati daca negociatorii s-au confruntat cu rezistenta din partea Rusiei sau a Chinei – state membre ale ONU care au votat in favoarea documentului – oficialii au recunoscut ca au existat „o multime de discutii aprinse… Dar ne-am angajat activ cu China, Rusia, Cuba, alte tari care de multe ori nu sunt de aceeasi parere cu noi.”

„Credem ca rezolutia realizeaza echilibrul adecvat intre continuarea dezvoltarii si, in acelasi timp, protejarea drepturilor omului”, a spus unul dintre oficiali, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

In noiembrie, SUA, Marea Britanie si alte tari au dezvaluit primul acord international detaliat privind modul de a mentine inteligenta artificiala in siguranta, silind companiile sa creeze sisteme AI „securizate din proiectare”.

Europa este inaintea Statelor Unite, legislatorii UE adoptand luna aceasta un acord provizoriu pentru a supraveghea tehnologia, apropiindu-se de adoptarea primelor reguli de inteligenta artificiala din lume. Administratia Biden a presat parlamentarii pentru reglementarea inteligentei artificiale, dar  Congres american polarizat a facut putine progrese.

Casa Alba a incercat sa reduca riscurile pentru consumatori, lucratori si grupuri minoritare, in timp ce consolideaza securitatea nationala printr-un nou ordin executiv in octombrie.

La fel ca guvernele din intreaga lume, oficialii chinezi si rusi exploreaza cu nerabdare utilizarea instrumentelor AI pentru o varietate de scopuri.

Luna trecuta, Microsoft a declarat ca a prins hackeri din ambele tari folosind software-ul OpenAI sustinut de Microsoft pentru a-si perfectiona abilitatile de spionaj.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: