ONU: „Peste 13.000 de arme nucleare sunt stocate in arsenale din intreaga lume. Astazi, umanitatea este la o neintelegere, o eroare de judecata de distrugerea nucleara”

externe

Umanitatea nu este decat la „o neintelegere” sau „o eroare de judecata” de „distrugerea nucleara”, a avertizat luni secretarul general al ONU, estimand ca un astfel de „pericol nuclear nu a mai existat de la apogeul Razboiului Rece”, relateaza AFP, citata de Agrepres.

„Am fost extraordinar de norocosi pana in prezent. Dar sansa nu este o strategie, nici un scut pentru a impiedica tensiunile geopolitice sa degenereze in conflict nuclear”, a declarat Antonio Guterres in deschiderea unei conferinte a celor 191 de tari semnatare a Tratatului de Neproliferare Nucleara (NPT).

„Astazi, umanitatea este la o neintelegere, o eroare de judecata de distrugerea nucleara”, a spus el, facand apel la construirea unei lumi „debarasate de arme nucleare”.

Dupa ce a fost amanata de mai multe ori din 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, cea de a 10-a conferinta de examinare a NPT, tratat international in vigoare in 1970 care are drept scop impiedicarea proliferarii armelor nucleare, se desfasoara pana la 26 august la sediul ONU din New York.

Aceasta reuniune este „o oportunitate de intarire a acestui tratat si de a-l adecva cu lumea de astazi”, a declarat Antonio Guterres, exprimandu-si speranta privind o reafirmare a neutilizarii armei nucleare, dar si pentru „noi angajamente” pentru reducerea arsenalului.

„Eliminarea armelor nucleare este singura garantie ca ele nu vor fi niciodata utilizate”, a mai adaugat el, precizand ca se va deplasa in cateva zile la Hiroshima pentru comemorarea victimelor bombardamentului.

„Peste 13.000 de arme nucleare sunt stocate in arsenale din intreaga lume. Intr-un moment in care riscurile proliferarii cresc si barierele pentru prevenirea acestei escaladari slabesc”, a subliniat el, evocand „crizele” din Orientul Mijlociu, din Peninsula Coreea si invadarea Ucrainei de catre Rusia.

Comentarii: