Opozitia din Turcia cere Curtii Constitutionale sa anuleze legea presei adoptata de parlament

externe

Principalul partid de opozitie din Turcia a declarat, vineri, ca va cere instantei superioare sa anuleze noua lege a presei care ar trimite la inchisoare oamenii pentru „dezinformare”, considerand masurile drept o cenzura fara precedent, informeaza Reuters.

Parlamentul a adoptat legea joi seara, dupa ce a fost propusa de AKP, partidul aflat la guvernare, al presedintelui Tayyip Erdogan. Legea si-ar propune sa reglementeze publicatiile online, sa protejeze tara si sa combata dezinformarea.

Proiectul de lege a atras critici din partea aliatilor occidentali si a ONG-urilor, potrivit carora, referirea sa vaga la „informatii false sau inselatoare” poate fi interpretata diferit de catre instante pentru a-i pedepsi pe cei care critica guvernul.

Articolul 29 al legii spune ca cei care raspandesc informatii false despre securitatea Turciei pentru a „crea frica si care tulbura ordinea publica” vor fi pedepsiti cu inchisoare de la unu la trei ani. Proiectul de lege mai trebuie sa fie aprobat de presedinte.

„Vorbim despre o lege care este cea mai opresiva din istoria noastra si care are cea mai mare cenzura”, a declarat Burak Erbay, membru al Partidului Popular Republican (CHP), de opozitie.

El a spus ca partidul va depune o cerere la Curtea Constitutionala de indata ce „Legea pentru modificarea Legii presei” va fi publicata in Monitorul Oficial.

„Credem ca cea mai mare lege a cenzurii din istorie va fi anulata de Curtea Constitutionala si aceasta lege va fi anulata. Este un regulament care ne coboara la nivelul societatilor subdezvoltate”, a declarat Erbay pentru Reuters.

AKP a respins criticile si spune ca legea urmareste sa protejeze pe toata lumea de acuzatiile false de pe retelele de socializare.

Ziarul pro-guvernamental Sabah a scris ca a inceput o „era sigura” in retelele sociale si ca reglementarile vor imbunatati siguranta nationala, permitand eliminarea imediata a continutului care ar pune in pericol linistea publica.

Sute de jurnalisti au fost inchisi in urma tentativei de lovitura de stat din 2016, in principal pe baza unor acuzatii de terorism. Ankara a aparat masurile ca fiind un raspuns necesar la amploarea amenintarii de securitate cu care se confrunta Turcia.

Au mai fost si persoane judecate pentru postari pe retelele de socializare, inclusiv cele care critica incursiunile Turciei in Siria sau sunt considerate ca insultand presedintele, ceea ce reprezinta o crima in Turcia.

Ozgur Ogret, reprezentantul Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor, a declarat ca noua lege reprezinta un pericol nu numai pentru jurnalisti, ci pentru toti cetatenii si ar putea creste autocenzura inaintea alegerilor stabilite pentru anul viitor.

Sondajele electorale nu sunt foarte optimiste pentru Erdogan. Daca astazi ar avea loc alegeri prezidentiale presedintele ar putea pierde in fata unui candidat al opozitiei iar opozitia ar avea o majoritatea in parlament.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: