Opozitia poloneza a preluat puterea in Parlament. „Parlamentul nu va fi un teren propice pentru coruptie. Nu va mai fi niciodata o tribuna pentru dispret”

externe

szymon holownia, polonia

La aproape o luna de la alegerile care au invins partidul Lege si Justitie (PiS), parlamentul polonez si-a tinut sesiunea inaugurala si a votat o noua conducere. Votul arata ca puterea s-a mutat in mod decisiv de la vechiul partid de guvernamant, relateaza Politico.

Parlamentul are acum un nou presedinte, fostul prezentator TV Szymon Holownia (foto), care a fost ales cu sprijinul a 265 de deputati, in timp ce candidatul PiS, Elzbieta Witek, a primit doar 193 de voturi in parlamentul de 460 de membri.

In primul sau discurs in calitate de presedinte, o pozitie puternica prin care dirijeaza activitatea parlamentului, Holownia a promis o ruptura decisiva cu practicile Lege si Justitie, la putere din 2015.

„Politica nu inseamna violenta. Vom construi un parlament al respectului”, a declarat Holownia.

Ca un simbol al noilor schimbari, barierele de politie care au impiedicat accesul publicului la cladirile parlamentului au fost indepartate – deschizand zona pentru prima data dupa ani de zile. De asemenea, el a promis ca va face parlamentul mai accesibil jurnalistilor, a caror capacitate de a se deplasa pe holurile parlamentului fusese sever restrictionata de PiS.

„Parlamentul nu va fi un teren propice pentru coruptie. Nu va mai fi niciodata o tribuna pentru dispret”, a declarat Holownia. „Scopul si programul meu este simplu. As dori ca parintii, atunci cand parlamentul apare la televizor, sa nu-si lege la ochi copiii si sa nu-si astupe urechile.”

Alegerea sa subliniaza faptul ca alianta tripartita de opozitie – formata din Coalitia Civica centrista, condusa de Donald Tusk, viitorul premier aproape sigur, gruparea de centru-dreapta A Treia Cale, care include partidul lui Holownia, si Stanga – controleaza acum agenda legislativa.

In ciuda acestui fapt, presedintele Andrzej Duda l-a desemnat pe premierul demisionar Mateusz Morawiecki, din partea PiS, drept noul premier, acordandu-i patru saptamani pentru a prezenta un nou cabinet si a obtine un vot de incredere in parlament. Cu toate acestea, chiar daca PiS este cel mai mare partid, cu 194 de parlamentari, toti potentialii parteneri au respins ofertele sale de a forma o coalitie.

Morawiecki a vorbit pe larg la sesiunea inaugurala a parlamentului si a declarat: „As dori sa invit pe toata lumea la o coalitie a intereselor poloneze”.

Daca, asa cum este probabil, acest efort esueaza, un guvern condus de opozitie ar urma sa preia puterea la mijlocul lunii decembrie.

Desi opozitia controleaza acum parlamentul si asteapta sa formeze un guvern, conducerea tarii nu va fi usoara. Duda, un loialist al PiS, se poate opune prin veto la legislatie, iar noua coalitie nu are voturile necesare pentru a-l contracara.

Intr-un discurs in parlament, Duda a aparat bilantul guvernului PiS si a lansat o amenintare voalata ca se va opune prin veto legislatiei care, in opinia sa, ar putea anula realizarile emblematice ale PiS, cum ar fi extinderea platilor de asistenta sociala sau orice incercare de a „limita, submina sau pune sub semnul intrebarii puterile constitutionale ale presedintelui”, a precizat el.

„Veto-ul meu nu trebuie sa fie o scuza pentru a nu va indeplini promisiunile electorale”, a adaugat Duda.

El a insistat ca va apara ordinea constitutionala a Poloniei. In acordul lor de coalitie, partidele de opozitie au promis sa ceara socoteala guvernului demisionar si sustinatorilor sai pentru orice activitate ilegala si il acuza pe Duda ca a incalcat Constitutia prin numirea unor judecatori desemnati in mod necorespunzator.

Desi principalul obiectiv al opozitiei este de a inlatura PiS de la putere si de a anula multe dintre politicile pe care le-a sustinut in ultimii opt ani, exista diviziuni ideologice profunde intre partide.

Cea mai pregnanta este avortul. Exista un acord pentru a incerca sa se renunte la decizia care a impus unul dintre cele mai dure regimuri de avort din Europa, dar stanga vrea sa mearga mult mai departe si a convocat o intalnire cu Holownia pentru a propune un proiect de lege care sa dezincrimineze avortul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: