politica

Orban are un usor avantaj in fata lui Citu in Moldova. Sustinerea aratata lui Alexe si Chirica a facut diferenta

Filialele PNL din Moldova si-au ales, in weekend, noi conduceri in perspectiva Congresului din toamna. Jumatate sunt pro-Orban, jumatate sunt pro-Citu, insa actualul lider al PNL are un usor avantaj, sustin surse politice pentru News.ro. De partea cealalta, premierul mizeaza pe voturile din Transilvania.

In regiunea Nord-Est, trei filiale PNL sunt de partea premierului Florin Citu (Suceava, Neamt si Vaslui), in timp ce trei sunt de partea presedintelui in functie Ludovic Orban (Botosani, Bacau, Iasi).

Organizatia PNL Suceava e condusa cu mana de fier de Gheorghe Flutur, asadar delegatii suceveni vor vota fara exceptie cu Florin Citu la Congresul din septembrie. In schimb, filialele Vaslui si Neamt, chiar daca sunt conduse de apropiati ai premierului, vor fi divizate. Spre exemplu, Nelu Tataru a castigat cu scandal alegerile interne din Vaslui, insa o parte dintre delegati sunt de partea lui Marius Arcaleanu, prim-vicepresedintele Organizatiei municipale, unul dintre apropiatii lui Orban.

La Neamt, prefectul George Lazar, sustinator al premierului Citu, a fost ales presedintele filialei judetene, dupa ce l-a invins pe deputatul Laurentiu Leoreanu, unul dintre apropiatii lui Orban. Pe hartie, voturile filialei Neamt se vor imparti la Congres, insa surse politice sustin ca Leoreanu ar putea trece si el in tabara lui George Lazar.

La Bacau, senatorul PNL Daniel Fenechiu si-a anuntat candidatura la sefia PNL Bacau in 7 iunie, revendicandu-se din gruparea Citu. Urma sa se confrunte cu Mircea Fechet, sustinut de Ludovic Orban. In final, Daniel Fenechiu nu si-a mai depus candidatura, cand a constatat ca nu are sanse, dar nici nu a anuntat oficial faptul ca a renuntat la competitie.

In 26 iunie, Fenechiu a organizat o intalnire a premierului Citu cu cateva zeci de primari din Bacau, pentru a-si consolida candidatura la sefia PNL Bacau, unde au mai participat Gheorghe Flutur si Nelu Tataru. Intalnirea a fost organizata de Fenechiu pe cont propriu, si nu de seful interimar al organizatiei PNL Bacau, Viorel Miron. Alegerile interne au fost castigate de Mircea Fechet, fost ministru al Mediului. La Congres, filiala Bacau va merge cu Ludovic Orban, insa si Florin Citu va rupe voturi prin influenta lui Daniel Fenechiu.

La Iasi, a castigat Alexandru Muraru, unul dintre apropiatii premierului Citu, insa grosul filialei e de partea lui Orban, lucru dovedit de reactia salii. In timp ce isi rostea discursul, Florin Citu a fost intrerupt de un ropot de aplauze, doar ca acestea nu erau pentru el, cu pentru Ludovic Orban. Liderul PNL intrase in sala chiar in timp ce premierul vorbea. ”Ciudat, am venit impreuna dar ati ajuns mai tarziu, dar asta este…”, a comentat Florin Citu.

Organizatia Iasi e controlata din umbra de primarul Mihai Chirica si de Costel Alexe (presedintele Consiliului Judetean), ambii sustinatori ai presedintelui Ludovic Orban. „Chiar daca nu sunt prezenti in sala, vreau sa-i salut si pe Costel Alexe si pe Mihai Chirica. Sunt convins ca sunt nevinovati”, a spus Ludovic Orban la Iasi, o afirmatie care a starnit aplauze puternice din partea celor prezenti in sala. Alexe si Chirica sunt cercetati in dosare de coruptie.

La Botosani, deputatul Costel Soptica l-a invins pe prefectul judetului, Dan Nechifor, la o diferenta de numai zece voturi. Soptica e de partea lui Orban, insa si premierul Citu va rupe o parte din voturile filialei.

“Din fiecare filiala controlata de Citu, Ludovic Orban mai rupe 10-20% din voturi, pe baza relatiei de prietenie pe care o are cu fiecare membru PNL in parte. Orban e extrem de apreciat de baza partidului. In schimb, din filialele controlate de Orban, Forin Citu rupe foarte putin spre deloc. In concluzie, dupa alegrile din Moldova, Ludovic Orban e in avantaj, insa pana la Congres mai e mult”, spun surse din conducerea PNL pentru News.ro.

In schimb, tabara premierului Florin Citu se bazeaza pe voturile din Transilvania. “Toata lumea asteapta pozitionarea filialei Bihor, condusa de Ilie Bolojan. Cred ca va fi de partea noastra si va inclina decisiv balanta in favoarea lui Florin Citu”, sustin surse liberale apropiate premierului.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Medici la cutite: un pacient din Slobozia asteapta de zece zile sa fie operat, dar interventia se tot amana fiindca anestezistul si chirurgul sunt certati

Un pacient internat la Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia asteapta de zece zile sa fie…

7 minute ago

Finlanda va folosi militari rezervisti pentru paza granitei cu Rusia, in eventualitatea sosirii unor valuri bruste de migranti, incurajate de rusi

Finlanda planuieste sa isi schimbe regulile de recrutare pentru a permite rezervistilor sa ajute la…

23 de minute ago

Joe Biden si Donald Trump au convenit sa aiba doua dezbateri prezidentiale, in iunie si septembrie

Ultima data cand presedintele Biden sau fostul presedinte Donald Trump au participat la o dezbatere…

38 de minute ago

Din nou, mana lunga a Moscovei? Scriitorul care a incercat sa-l asasineze pe premierul slovac Fico este sustinator fervent al unui grup paramilitar pro-rus

Desi tentativa de asasinat comisa de scriitorul slovac Juraj Cintula asupra premierului Robert Fico a…

53 de minute ago

La clinica Sanador din Bucuresti, pacientii cu bilet de trimitere sunt programati la RMN doar noaptea, ca… asiguratii

O investigatie PressOne a scos la iveala un tratament „special” pentru asigurati la clinica privata…

O oră ago

Vladimir Putin a sosit la Beijing, in prima sa calatorie in strainatate dupa ce a fost reales presedinte al Rusiei

Presedintele rus Vladimir Putin a sosit in capitala chineza Beijing, in prima sa vizita in…

O oră ago