Orban da peste cap planurile UE: Nicio sansa sa renunte curand la petrolul rusesc

externe

Ungaria are nevoie de 3 ani si jumatate pana la 4 pentru a renunta la titeiul rusesc si sa faca investitii uriase pentru a-si ajusta economia pana cand se ajunge la o intelegere cu privire la toate chestiunile, si nu poate sprijini embargoul petrolier propus de UE, a declarat joi seful de cabinet al prim-ministrului ungar.

Seful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat pentru agentia Reuters ca nu perioada de tranzitie este cea mai mare problema care sta in calea unui acord.

Comisia Europeana a propus in aceasta luna noi sanctiuni impotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, dar are nevoie de sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre ale UE, iar Ungaria, fara iesire la mare si care depinde puternic de importurile de petrol rusesti printr-o conducta, le-a blocat.

„Daca toate celelalte conditii sunt acolo, atunci 3,5 pana la 4 ani ar fi suficient (…). Dar pana la un acord cu privire la toate, nu exista un acord cu privire la nimic”, a spus Gulyas in acest interviu, potrivit Agerpres.

Ungaria a declarat ca va avea nevoie de aproximativ 750 de milioane de euro in investitii pe termen scurt pentru modernizarea rafinariilor si extinderea unei conducte ce aduce petrol din Croatia.

De asemenea, Budapesta a spus ca conversia pe termen lung a economiei sale departe de petrolul rusesc ar putea costa pana la 18 miliarde de euro.

Gulyas a reiterat ca Ungaria are nevoie de fonduri pentru a putea face aceasta schimbare.

„Daca Comisia poate oferi o solutie pentru aceasta, atunci noi suntem deschisi (pentru a sustine sanctiunile), daca nu, atunci cerem un opt-out”, a spus el.

„Nu timpul este cea mai mare problema. Aceasta schimbarea tehnologica este posibila pana la 31 decembrie 2025 sau la jumatatea lui 2026”, a adaugat el.

UE inca spera sa fie in masura sa convina asupra sanctiunilor vizand petrolul rusesc inainte de urmatoarea reuniune a Consiliului European saptamana viitoare, a declarat presedintele Consiliului Charles Michel.

Potrivit lui Gulyas, negocierile cu privire la eliberarea de fonduri catre Ungaria din Fondul de Redresare al UE ar putea fi terminate „intr-o ora” daca exista un acord asupra tuturor aspectelor semnificative. Comisia Europeana a refuzat aprobarea platii banilor meniti sa ajute la recuperarea economiilor din criza provocata de COVID-19 in Polonia si Ungaria, acuzandu-le ca incalca statul de drept.

Gulyas a spus ca Ungaria a oferit un „raspuns constructiv” la toate chestiunile ridicate de Bruxelles.

„Din partea Comisiei, nu este o chestiune profesionista, ci lipsa sau existenta vointei politice care va decide cand ei semneaza acordul cu Ungaria cu privire la Fondul de Redresare” post-pandemie, a declarat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: