Orban, detalii despre restrictiile pe timp de noapte: „Va fi o declaratie pe proprie raspundere”

actualitate

Premierul Ludovic Orban a anuntat, joi noapte, ca restrictiile de circulatie pe timpul noptii vor fi aplicate in toata tara, iar pentru deplasarile permise va fi nevoie de o declaratie pe proprie raspundere.

Orban a declarat la Digi24 ca in acest moment se discuta daca intervalul orar in care va fi restrictionata circulatia va fi  22.00-05 sau 23.00-06.00.

„Vom reveni la sistemul asta, va fi o declaratie pe proprie raspundere. Incercam sa vedem cum o sa reglementam, astfel incat sa nu fie neaparat pe hartie”, a spus Orban.

Premierul a precizat ca doar pietele agroalimentare care functioneaza in spatii inchise vor fi inchise.

„A crescut ferocitatea, virulenta in transmiterea virusului, riscul de infectare este crescut si trebuie sa tinem cont si de acest aspect in masurile pe care le luam. Va spun sincer: ma doare inima, eu tin la libertate. Pe de alta parte, cand pui in balanta viata omului cu niste restrictii care nu afecteaza economia in ansamblul sau, afecteaza unele domenii, normal ca e mai importanta sanatatea oamenilor. (…) Suntem efectiv obligati sa luam aceste masuri pentru ca altfel riscam sa creasca foarte mult numarul infectarilor si orice persoana care este infectata este o persoana care este supusa unui risc. Sunt estimari pesimiste si estimari optimiste, este cert ca, la cum evolueaza raspandirea virusului, este absolut necesara luarea acestor masuri”, a explicat Orban.

In privinta scolilor, primul ministru a precizat ca trecerea la scenariul online este legata de doua motive: siguranta copiilor si faptul ca persoanele tinere sunt asimptomatice, dar transmit mai departe virusul.

„Practic noi trebuie sa actionam asupra a doua categorii: persoanele de contact care pot fi identificate in anchetele epidemiologice si pot fi izolate, pe de alta parte exista persoane intr-un numar destul de mare care sunt asimptomatici, care nici macar nu cer diagnosticarea. Sunt multi, un procent semnificativ de persoane care sunt asimptomatice, ca sa reduci transmiterea virusului de catre asimptomatici trebuie sa iei astfel de masuri. (…) Sunt necesare astfel de masuri suplimentare”, a explicat primul ministru.

Premierul a explicat si care au fost motivele care au stat la baza restrictionarii circulatiei pe timp de noapte, aratand ca sunt multe zone in care se fac petreceri sau adunari de persoane. El a precizat ca masura a fost aplicata si in alte tari si a dat unele rezultate.

„Ce nu inteleg foarte multi tineri, ca asta e o chestiune de responsabilitate: un tanar este mai putin in pericol daca se infecteaza, in schimb duce boala acasa si poate sa duca boala celor pe care ii iubeste”, a subliniat Orban.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: