Orban toarna in public ca sa auda Moscova ce se discuta la „masa NATO”: „Sunt propuneri periculoase. Saptamana aceasta va fi si mai dificila, nu este misiunea NATO sa se implice intr-o operatiune militara in afara teritoriului sau”

externe

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat ca ‘pe masa NATO’ se afla ‘propuneri periculoase’ in ce priveste raspunsul la razboiul din Ucraina, transmite MTI, citata de Agerpres.

‘Pe masa NATO se afla propuneri periculoase’, a spus Orban dupa o discutie avuta luni cu presedintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, mentionand ca anumite state membre au vehiculat din nou ideea impunerii unei zone de interdictie aeriana deasupra Ucrainei.

‘Saptamana trecuta nu a fost deloc usoara, dar saptamana aceasta va fi si mai dificila’, a adaugat Orban, referindu-se la summiturile NATO si UE.

‘NATO este o alianta de aparare. Suntem capabili sa ne protejam reciproc – de fapt, este datoria noastra sa o facem – , dar nu este misiunea NATO sa se implice intr-o operatiune militara in afara teritoriului sau’, a subliniat premierul ungar.

‘Pozitia Ungariei este clara: nu vrem sa trimitem soldati sau arme dincolo de teritoriul NATO’, a adaugat el.

Referitor la livrarile energetice din Rusia, Orban a afirmat ca problema ‘a fost rezolvata acum zece zile – cel putin pentru o perioada de zece zile -‘, cand Ungaria a spus clar ca nu doreste ca sanctiunile impotriva Rusiei sa fie extinse la importurile de petrol si gaze intrucat aceasta ar insemna ‘o povara disproportionata si aproape insuportabila asupra Ungariei si a altor tari din UE’.

‘Ne-ar afecta pe noi mai mult decat ar afecta Rusia, tinta sanctiunilor’, a explicat Viktor Orban, precizand ca Ungaria se va alatura cu siguranta altor state in a se opune sanctiunilor impotriva importurilor energetice din Rusia.

Agentia MTI mai transmite, citand un comunicat al Ministerului Apararii de la Budapesta, ca avioane de lupta Gripen ungare au fost ridicate de la sol luni dupa-amiaza dupa ce un aparat de zbor neidentificat a patruns in spatiul aerian dinspre Ucraina.

Comandamentul comun NATO al operatiunilor aeriene a ordonat ridicarea de la sol a avioanelor dupa ce pe radar a aparut un aparat de zbor in estul tarii, indreptandu-se in directia Slovaciei.

Avioanele Gripen au patrulat zona si au asigurat securitatea spatiului aerian respectiv, dupa care au revenit la baza de la Kecskemet, a precizat Ministerul Apararii.

Aceasta a fost a treia oara cand avioane de lupta ungare au intrat in alerta incepand de sambata trecuta, precizeaza MTI.

Comentarii: