politica

Orban, un nou atac deschis la adresa lui Iohannis: „Presedintele poate rezolva criza, nu stiu de ce nu o face. Sa intervina, dar nu dupa 25 septembrie, ci astazi daca se doreste”

Presedintele PNL, Ludovic Orban, s-a aratat mirat, miercuri, de faptul ca presedintele Iohannis nu intervine pentru a pune capat crizei politice. „Nu stiu de ce nu o face… Este atributul constitutional al presedintelui sa intervina, dar nu dupa 25 septembrie, ci astazi daca se doreste”, a declarat Orban la Parlament.

„Presedintele poate sa rezolve criza astazi. Are tot ce ii trebuie la dispozitie pentru solutionarea crizei si este apanajul sau constitutional, este obligatia sa constitutionala sa se implice pentru rezolvarea crizei. Solutia e simpla: un tete-a-tete de 15 minute, in sensul deblocarii situatiei. Sunt intr-o comunicare institutionala cu presedintele. Colegii mei, care blocheaza procedura constitutionala a motiunii de cenzura si care se fac scut uman, toti zic ca defileaza sub stindardul presedintelui Iohannis. Presedintele Iohannis poate sa-i convinga pe colegii mei de lucrurile pe care eu vad ca nu pot sa-i conving ca sunt constitutionale si este interesul fundamental al Romaniei”, a afirmat Orban.

El a spus ca orice persoana care cunoaste atributiile constitutionale ale sefului statului si situatia politica din Romania stie ca „este atributul presedintelui sa intervina intr-o astfel de situatie”. „Presedintele are cu certitudine posibilitatea de a rezolva criza, nu dupa 25 septembrie, ci astazi, daca doreste”, a sustinut Ludovic Orban.

In opinia sa, in plan extern, imaginea Romaniei este „sifonata”.

„Acum coalitia de guvernare este intr-o pauza de lupta. Fiecare zi care trece in care Romania este afectata de aceasta criza politica produce efecte extrem de negative asupra Romaniei. In planul imaginii externe, imaginea Romaniei este sifonata, toata lumea se intreaba ce e cu criza asta politica, investitorii se gandesc de sapte ori daca sa mai investeasca in Romania, ca sa nu zic ca e si posibil sa si fuga unii, sa si plece unii dintre investitori. Agentiile de rating, ati vazut pozitia agentiei Fitch si a agentiei Standard&Poor’s, deci cream premise pentru scaderea ratingului, pentru pierderea ratingului. Si asa ne imprumutam cel mai scump din tarile UE, cu 3,74, asta ne-ar mai lipsi acum sa se ia o decizie la nivelul agentiilor de rating in cursul evaluarii sa pierdem din rating”, a explicat presedintele PNL.

Criza politica a afectat si cursul de schimb valutar, a completat el.

„Evident, se vede ca aceasta criza politica a afectat cursul de schimb. In ciuda interventiilor masive ale BNR, leul a scazut o buna perioada de timp, deci efectele sunt extrem de negative, trebuie solutionata criza cat mai repede”, a indicat liderul PNL.

„Refacerea coalitiei este foarte simpla. Partidul USR PLUS care, practic, a parasit temporar coalitia a exprimat o conditie peste care nu poate sa treaca. Ca sa putem reface coalitia trebuie rezolvata acea conditie. Lucrurile sunt foarte simple. Nu exista nimic complicat. Nu exista, din punctul nostru de vedere, decat trei solutii pentru Romania: refacem coalitia, acceptam un blat cu PSD, cum se pare ca se cam intampla din partea unora dintre colegii mei, (…) sau opozitie. Din punctul meu de vedere, cel mai bine este refacerea coalitiei si investirea unui Guvern cu deplina capacitate de exercitiu, pentru ca ne confruntam cu provocari extrem de grave carora nu le poate face fata un Guvern care sare intr-un picior”, a adaugat Orban.

El a subliniat ca este „categoric” impotriva unei intelegeri „pe fata sau pe spate” cu PSD. „Face rau Romaniei si va afecta dramatic imaginea PNL. Din acest motiv, le solicit inca o data colegilor mei sa nu mai faca jocuri pe la spate cu PSD, pentru ca fac rau Romaniei si PNL”, a mai spus el.

Presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, a transmis, miercuri, Curtii Constitutionale un punct de vedere, separat de cel al Biroului permanent, in care arata ca nu considera ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament pe tema motiunii de cenzura depusa de USR PLUS si AUR si propune respingerea sesizarii formulate in acest sens de premierul Florin Citu.

„In sesizare se observa ca doar sunt prezumate, ipotetic, „abuzuri din partea Parlamentului” si consideratii asociate de natura teoretica, argumentatii care in opinia noastra nu pot demonstra in mod neunivoc existenta unui conflict institutional. In acest context, apreciem ca nu poate fi retinuta in sarcina presedintelui Camerei Deputatilor nicio pozitionare expresa sau implicita care sa determine tergiversarea ori blocarea dezbaterii motiunii de cenzura, imprejurare care ar fi reprezentat cu adevarat o incalcare evidenta a relatiilor institutionale de rang constitutional. Dimpotriva, consideram ca tocmai deciziile sale au contribuit in mare
masura la evitarea unor situatii care ar fi putut antama un conflict juridic constitutional”, se arata in punctul de vedere al presedintelui Camerei.

In document, presedintele Camerei Deputatilor precizeaza ca a comunicat catre Guvern motiunea de cenzura din data de 3 septembrie 2021 „in acord cu prevederile regulamentare incidente, din perspectiva colaborarii loiale intre Parlament si Guvern”.

„Consideram ca nu poate fi retinut ca fiind neconstitutional si neloial comportamentul Parlamentului, prin presedintele Camerei Deputatilor, din perspectiva modalitatii de comunicare catre Guvern a motiunii de cenzura. Avand in vedere considerentele de mai sus, constatam ca situatia prezentata in sesizare nu presupune si nici nu conduce la existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritati ale statului, in sensul Constitutiei si al legislatiei subsecvente, si, ca urmare, propunem respingerea sesizarii”, se mai mentioneaza in punctul de vedere transmis de Orban Curtii Constitutionale.

Potrivit acestuia, cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala este inadmisibila.

„Apreciem ca cererea de solutionare a pretinsului conflict juridic de natura constitutionala este inadmisibila, deoarece aceasta nu prezinta instantei de contencios constitutional un fapt circumscris acestei cai de control al constitutionalitatii, intrucat Parlamentul Romaniei si Guvernul Romaniei nu se afla intr-o stare de conflict institutional in care una dintre parti „sa isi aroge puteri, atributii sau competente delegate altor autoritati publice prin actul fundamental, fie sa isi decline competente prin omisiune, fie sa refuze indeplinirea anumitor acte obligatorii pentru aceasta”, ci din contra, Parlamentul, criticat in prezenta speta, a actionat cu buna-credinta si in spiritul principiului loialitatii constitutionale, actionand activ sa dea eficienta prevederilor constitutionale si regulamentare, in ciuda impedimentelor obiective intervenite, dupa cum vom reliefa in cadrul analizei detaliate a argumentelor autorilor cererii de solutionare a pretinsului conflict de natura constitutionala”, se mentioneaza in punctul de vedere al lui Orban.

Si presedintele Senatului, Anca Dragu, a anuntat ca a transmis Curtii Constitutionale un punct de vedere referitor la sesizarea Guvernului in cazul motiunii de cenzura.

Biroul permanent al Senatului a aprobat, marti, sa transmita un punct de vedere la CCR in care sustine ca motiunea de cenzura cu titlul: ‘Demiterea Guvernului Citu, singura sansa a Romaniei de a trai!’ a fost initiata si depusa cu nerespectarea dispozitiilor constitutionale ale art.113 alin.(2) din Constitutia Romaniei si, in consecinta, solicita Curtii sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Guvernul Romaniei, pe de alta parte, si sa admita sesizarea formulata de prim-ministrul Romaniei.

Biroul permanent al Camerei Deputatilor a luat decizia de a-si insusi punctul de vedere aprobat in Biroul permanent al Senatului.

Guvernul a sesizat saptamana trecuta Curtea Constitutionala privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei si Guvern pe tema motiunii de cenzura depusa de USR PLUS si AUR. Conform procedurilor, Senatul si Camera Deputatilor trebuie sa transmita Curtii punctele de vedere in privinta acestei sesizari.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

12 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

12 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

12 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

13 ore ago