Ordinul care poate preveni incendiile in cladiri, blocat la Ministerul Dezvoltarii din cauza haosului administrativ si a lipsei vointei politice

news

Proiectul pentru revizuirea normativului P118 privind siguranta la incendiu a cladirilor, Partea 1, care ar putea preveni dezastre asemanatoare celor din turnul Grenfell din Londra sau din clubul Colectiv, este blocat la Ministerul Dezvoltarii Regionale inca din toamna anului 2016.

Normativul, care ar trebui adoptat prin ordinul ministrului Sevil Shaidehh, a fost pus in dezbatere publica in octombrie 2016, dar nu a mai facut pasi semnificativi de atunci. El ar trebui sa inlocuiasca actuala forma a normativului, P118/1999, care este vechi de 18 ani si care a devenit total inadaptat pietei constructiilor din Romania. Lucrul pentru forma aflata acum in dezbatere a inceput in prima parte a anului 2015 si a fost accelerat dupa tragedia din clubul Colectiv, din toamna anului 2015, insa nu a fost adoptata inca si, conform unor surse oficiale, nici nu va fi adoptata foarte curand.

Principala problema este aceea ca noua varianta nu este insa nici ea una adecvata, fiind criticata de Ordinul Arhitectilor din Romania si de alti specialisti implicati in industria constructiilor pentru o serie de lipsuri. Exista chiar si un Consiliu P118, o initiativa a Ordinului Arhitectilor din Romania care include o serie de specialisti, care insista ca Ministerul sa refaca acest proiect.

Chiar daca are elemente care ar creste rezistenta la foc a cladirilor, precum obligatia de a izola fatadele cladirilor doar cu materiale incombustibile (bariera de foc de 80 de centimetri pentru cladirile sub 45 de metri si folosirea exclusiva a materialelor incombustibile pentru cele peste 45 de metri), proiectul este deficitar in alte zone.

Specialistii acuza neclaritati sau contradictii in continutul sau, precum si necorelare cu legislatia europeana sau nationala.

Conform unor surse din Ministerul Dezvoltarii Regionale, procesul este ingreunat de faptul ca structurile tehnice din institutie pur si simplu nu functioneaza, neavand destui specialisti care sa realizeze o forma adecvata a normativului. Acele structuri in care se gasesc totusi cativa experti, din postura de colaboratori externi ai ministerului, nu au prea multa activitate din cauza faptului ca participarea lor nu este remunerata.

In acest moment nu pare sa existe vointa politica din partea ministerului pentru a rezolva aceasta problema. Intre timp, imbunatatirea sigurantei la incendiu mai are de asteptat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: