Ordonanta de urgenta in prima sedinta a Guvernului Tudose. Omul lui Dragnea, Mihai Busuioc, a primit noi atributii importante

news

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta in care se spune ca Secretariatul General al Guvernului (SGG) indeplineste atributiile de minister de resort fata de Regia Autonoma „Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat”, Regia Autonoma „Monitorul Oficial” si fata de Administratia Nationala de Meteorologie. SGG este condus de Mihai Busuioc, unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Liviu Dragnea.

Potrivit OUG, Administratia Nationala de Meteorologie are statut de regie, se organizeaza si functioneaza pe baza de gestiune economica si autonomie financiara, sub autoritatea SGG.

Busuioc a fost primul membru al Guvernului care a fost dat afara de catre Sorin Grindeanu dupa ce a anuntat ca refuza sa demisioneze. Insa Busuioc a revevenit in guvern imediat dupa plecarea lui Grindeanu, fiind alaturi de noul premier Tudose inca de cand acesta si-a preluat functia.

Potrivit OUG, ministrului delegat pentru fonduri europene i se deleaga calitatea de reprezentant si de ordonator principal de credite pentru activitatile aferente domeniului pentru care a fost investit, cu exceptia reprezentarii in instanta a MDRAPFE. Totodata, ministrul delegat pentru fonduri europene emite ordine si instructiuni in domeniul in care a fost investit si reprezinta ministerul in raporturile cu celelalte ministere, cu alte autoritati publice si institutii publice interne si internationale, pe domeniul in care a fost investit.

Conform aceluiasi act normativ, cheltuielile necesare desfasurarii activitatii viceprim-ministrului fara portofoliu si a cabinetului acestuia se asigura de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului (SGG).

OUG mai prevede ca se infiinteaza Agentia pentru Competitivitate, institutie publica cu personalitate juridica, finantata integral de la bugetul de stat, in subordinea SGG. Agentia este condusa cu de un presedinte cu rang de secretar de stat, numit si eliberat din functie prin decizie a prim-ministrului. Organizarea, functionarea, atributiile si structura organizatorica a institutiei se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea SGG.

OUG mai prevede ca managementul Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii” se realizeaza de Administratia Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”, institutie publica cu personalitate juridica, finantata de la bugetul de stat, aflata in subordinea SGG.

In termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a acestei OUG, Ministerul Mediului si SGG incheie protocol de predare-preluare pentru aplicarea masurilor referitoare la Administratia Nationala de Meteorologie si Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii”, care va cuprinde obligatoriu creditele bugetare pe anul 2017 aferente Administratiei „Delta Dunarii”.

OUG a fost adoptata avand in vedere hotararea Parlamentului pentru acordarea increderii noului Guvern si luand in considerare necesitatea stabilirii masurilor care sa permita desfasurarea, in cel mai scurt timp, in noul cadru organizatoric, a activitatii Executivului si a ministerelor.

Potrivit OUG, in cazul neadoptarii acestor masuri, „nu se pot asigura punerea in aplicare a Programului de guvernare acceptat de Parlament si indeplinirea principalului rol al Guvernului de a realiza politica interna si externa a tarii si de a exercita conducerea generala a administratiei publice, cu repercusiuni directe asupra cetatenilor, elemente care vizeaza interesul public si constituie situatii de urgenta si extraordinare”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: