Ordonanta disperata a PSD a aruncat in aer bursa. Companiile romanesti sunt pe rosu, se inregistreaza caderi record

news

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) continua sa scada miercuri, scaderea depasind pragul de 8%. Mai multe companii din energie sunt pe rosu, iar OMV Petrom inregistra o scadere de peste 9%, informeaza Digi24. Principalii indici ai bursei de valori Bucuresti s-au deschis in coborare abrupta, miercuri, pe fondul declaratiilor facute de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, cu privire la noile taxe care urmeaza sa fie impuse printr-o ordonanta de urgenta.

Taxarea suplimentara a bancilor, companiilor din energie si telecom a aruncat in aer bursa, caderile sunt unele record pentru anul acesta. Indicele actiunilor blue-chip se prabuseste cu rapiditate, acum are o pierdere de 7,5 la suta.

Companiile cu cele mai mari scaderi sunt Banca Transilvania si grupul bancar BRD Societe General care coboara cu 14,9 respectiv 10,2 procente. Mai apoi, Romgaz si OMV Petrom au pierderi de aproximativ 5 procente.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca ordonanta de urgenta anuntata de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care „introduce noi taxe si impozite”, vine cu idei „nemaiauzite” si „arunca in haos economia”.

„Aceasta ordonanta nu a fost discutata cu partenerii din mediul economic, nici macar din mediul institutional al statului. (…) Acest proiect nu are o analiza de fundamentare, vine cu idei nemaiauzite pana acum, arunca in haos economia”, a afirmat Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a facut apel la guvernanti „sa se razgandeasca in privinta aceste ordonante”.

Marti, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat la Palatul Victoria ca Guvernul propune ca de la 1 ianuarie 2019 sa se aplice institutiilor financiar-bancare o taxa denumita ”taxa pe lacomie”, in cazul in care ratele ROBOR la 3 si 6 luni depasesc o anumita valoare, impactul acestei masuri putand ajunge la trei miliarde de lei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: