pagina verde

Organismul britanic de supraveghere a climei il ataca pe premierul Sunak. Guvernul a acordat licente pentru noi exploatari de petrol si gaze

Comitetul pentru Schimbari Climatice (CCC) a declarat ca imaginea Marii Britanii a avut de suferit ca urmare a unui discurs al lui Sunak din septembrie, in care acesta a franat mai multe initiative pentru atingerea tintei de zero emisii nete, relateaza France24.

De asemenea, guvernul conservator a aprobat o noua mina de carbune si a acordat licente pentru noi exploatari de petrol si gaze, amanand totodata cu cinci ani planul de interzicere a vanzarii de masini pe benzina si diesel.

„Perceptia internationala asupra ambitiei climatice a Regatului Unit a avut de suferit din cauza mesajelor contradictorii in urma anunturilor privind noile exploatari de combustibili fosili si a discursului premierului de a atenua unele politici de zero net”, a declarat comisia.

CCC a publicat marti un raport de analiza a progreselor inregistrate de la summitul privind clima COP28 din Dubai din decembrie.

CCC a adaugat ca discursul din septembrie al lui Sunak si deciziile recente ale guvernului „au contribuit la perceptia unei incetiniri a ambitiilor climatice ale Regatului Unit de catre membrii comunitatii internationale”.

„O politica interna puternica si coerenta si o comunicare privind clima, care sa evite mesajele contradictorii, sunt esentiale pentru a putea pleda cu fermitate pentru o ambitie climatica ridicata la nivel international”, a adaugat acesta.

Raportul vine la cateva saptamani dupa ce Chris Stark a demisionat de la conducerea CCC, in urma criticilor aduse politicilor de mediu ale lui Sunak. Acesta a numit „o iluzie” atingerea in prezent a obiectivului de net-zero al tarii pentru 2050.

Sunak si-a aparat politicile, spunand ca Marea Britanie va urmari o abordare „pragmatica” pentru a atinge un nivel net-zero.

Liderul britanic a declarat ca politicile au fost impuse „fara a avea o conversatie onesta cu tara despre ceea ce este necesar pentru a le realiza”.

Guvernul a ramas „angajat” fata de aceste obiective, a insistat el, adaugand ca are „incredere si convingere absoluta ca le vom atinge”.

Schimbarea de politica vine in contextul in care alegatorii britanici se confrunta cu o criza a costului vietii, care a dus la o spirala a costurilor alimentelor si locuintelor.

Unii membri din Partidul Conservator aflat la putere din 2010, condus de Sunak, si-au exprimat ingrijorarea cu privire la potentialul cost financiar al atingerii obiectivului net-zero.

Principalul partid de opozitie, Partidul Laburist – care conduce in sondaje inaintea alegerilor generale preconizate pentru sfarsitul acestui an – s-a alaturat militantilor pentru mediu si critica schimbarile de politica ale lui Sunak.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Cei care doresc sa urce pe Muntele Fuji vor trebui sa se inregistreze in avans

Prefectura Yamanashi din centrul Japoniei a anuntat lansarea unui sistem online care va reglementa numarul…

5 minute ago

Un expert de la Muzeul American de Istorie Naturala, acuzat ca a incercat sa scoata ilegal mostre de paianjen si scorpioni din Turcia

Un expert in scorpioni si paianjeni de la Muzeul American de Istorie Naturala din New…

25 de minute ago

Memoriile Angelei Merkel vor fi publicate in noiembrie. In ziua lansarii, fostul cancelar va participa la un eveniment al Verzilor

Angela Merkel isi va lansa, pe 26 noiembrie, mult asteptatul volum de memorii cu titlul…

44 de minute ago

Un fost ministru kazah, condamnat la 24 de ani de inchisoare pentru uciderea sotiei

Un fost ministru kazah al economiei a fost condamnat, luni, la 24 de ani de…

O oră ago

Conflict de munca la Muzeul Vaticanului: 49 de angajati se plang de conditiile de munca

Patruzeci si noua de angajati ai Muzeului Vaticanului au declansat un conflict de munca fara…

2 ore ago

India: Patru morti si zeci de raniti dupa ce un panou publicitar urias a cazut peste o benzinarie si peste cateva case

Cel putin patru persoane au murit, 61 au fost ranite si peste 40 ar putea…

2 ore ago