Orlando Teodorovici isi pregateste transferul la AUR. Prezent la un eveniment organizat de AUR in Parlament in calitate de „specialist”

politica

Eugen Teodorovici, Marcel Ciolacu, acuzatii, bacalaureat

Fostul ministru PSD al Finantelor, Orlando Teodorovici, a participat marti la o dezbatere iniatiata de AUR despre criza din energie. Teodorovici nu a reusit sa intre in Parlament, el a candidat la alegerile din 2020 pe listele PSD Tulcea.

Intrebat anterior la Antena 3 daca Teodorovici intra in AUR, Simion a raspuns: „Inca nu”. Simion l-a catalogat pe Teodorovici drept „specialist”: „Avem solutiile, vorbim maine la 12.30, o sa participe un fost ministru de finante, la dezbaterea de la Grupul AUR, domnul Eugen Orlando Teodorovici, o sa participe analisti priceputi”.

Teodorovici a declarat marti ca ministrul Finantelor este capabil sa rezolve situatia facturilor la energie.

„Toti il acuza pe Popescu de la Energie (…). Solutia nu este acolo, ministrul Energiei are obligatia sa asigure politica, sa faca politica in domeniul energiei, sa asigure pe baza de strategie mixul de politica energetica, sa asigure partea de investitii (…). Dar problema respectiva nu este la energie, aceasta problema tina de politica fiscala, este in alta parte, este o problema a Ministerului de Finante, pentru ca eu pot sa pun in joc Ministerul de Finante si sa ma gandesc la aceasta taxare, nu o impozitare. Si spun asa: aplic o marja la pretul de productie, la nu stiu ce, de x la suta. In Germania este 24 si ceva la suta aceasta, sa spunem, taxa. Sa spunem undeva la 30%, pana la care statul nu ia absolut nimic acelei companii (…). Peste 30%, ce vrea sa-si puna compania, deci eu nu-i limitez profitul, pana la 30% nu iti iau nimic. Peste 30% iti impozitez sau taxez, nu stiu, cu 200% ce pui peste”, a sustinut Teodorovici.

El a subliniat faptul ca este nevoie de o definire a consumatorului vulnerabil, care poate beneficia de banii colectati din respectiva taxa.

„Este o solutie pe care am discutat-o si cu un fost presedinte al Consiliului Concurentei pentru a ma asigura inca o data ca nu este niciun fel de implicare marsava a statului in piata. Deci, aplicarea unei astfel de marje, pentru ca plafonarea nu este o solutie pe sase luni sau un an de zile, cum spun unii si altii (…). Aplicand o reducere a TVA, nu poti sa o faci la timp pentru ca trebuie sa notifici si sa argumentezi Comisiei Europene ca vrei o derogare de la Directiva 112 privind TVA, ca asa este legea la care noi am achiesat. Nu poti sa iei o decizie de reducere a TVA fara sa vii si cu o plafonare pe o anumita perioada, pentru ca altfel diferenta o sa se regaseasca nu la consumator, ci in partea cealalta”, a adaugat Teodorovici.

Potrivit acestuia, nu este posibil ca de la 1 aprilie sa se reduca TVA, asa cum anunta unii politicieni, pentru ca trebuie notificata Comisia Europeana (CE).

„Comisia Europeana poate sa accepte o derogare pentru energie si pentru gaze naturale la distribuire, nu la productie. Cu o conditie, sa fie notificata CE. Cu alte cuvinte, de la 1 aprilie nu este posibil ce se spune in spatiul public de anumiti politicieni sa se reduca TVA, pentru ca trebuie notificata Comisia, trebuie argumentat ca piata in sine nu se distorsioneaza si Comisia, in cazul in care nu iti raspunde in maximum trei luni de zile, atunci, sa spunem, se poate aplica o astfel de masura. Dar, repet, nu este o masura care sa elimine nici cauza si, clar, nici efectele acestei situatii de astazi”, a aratat Eugen Teodorovici.

Solutia pe care o propune pentru solutionarea crizei din energie se poate aplica in toata piata, spune el.

„Aceasta posibila solutie cu marja se poate aplica in toata piata (…). Acea solutie este de a pune o marja, fata de pretul producatorului, in magazinele mari din Romania, asa are Germania, are 12% fata de pretul producatorului. Sa reiasa din aceasta intalnire o solutie pe care sa o trimiteti Guvernului si sa vedem exact. Este o politica fiscala, nu o problema numai la energie”, a precizat fostul ministru de Finante.

Deputatul George Simion, copresedinte al AUR, a afirmat ca a organizat aceasta dezbatere pe tema crizei din energie – despre care spune ca este „provocata” – pentru a intelege de la experti, explica si propune masuri pentru solutionarea acestei probleme.

„Problema e veche, vrem sa va avem alaturi pentru a gasi aceste solutii si sa vedem daca putem spune, cu subiect si predicat, cine e vinovat. Eu daca am zis, saptamana trecuta, si am nominalizat pe unul dintre vinovati (ministrul Energiei, Virgil Popescu – n.r.), mi-a sarit toata lumea in cap”, a spus Simion.

La randul lui, senatorul Claudiu Tarziu, copresedinte al AUR, si-a exprimat convingerea ca in Romania sunt profesionisti foarte buni, care nu sunt intrebati de catre cei aflati la guvernare despre solutiile pe care acestia le intrevad in „chestiunile mari cu care ne confruntam”.

„Asa cum am promis sa fim o platforma pentru profesionistii care vor sa faca ceva pentru Romania, organizam si intalnirea noastra de astazi. Fiind partid de opozitie, noi nu putem avansa neaparat solutii, pentru ca nu suntem in pozitia de a le si pune in aplicare. Noi facem propuneri, altii dispun. Daca sunt cu adevarat orientati spre interesul national, ar trebui sa ia in seama propunerile viabile, care nu sunt usor de combatut cu contra-argumente. Daca au alte interese, se va vadi. Important este ca in societatea romaneasca deja incepe sa se nasca un curent tot mai puternic care sa ceara Guvernului sa faca ceea ce trebuie facut. Astazi, Guvernul are o majoritate covarsitoare in Parlament, nu are nicio scuza ca nu poate aplica anumite masuri, chiar si dintre cele mai radicale, dar sa fie in beneficiul cetateanului roman, nu impotriva lui”, a punctat Tarziu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: