Osama bin Laden s-a… intors! Simpatia fata de terorist ia proportii pe TikTok, ca reactie la razboiul dintre Israel si Hamas

externe

„Da, ai citit bine… Acesta nu este doar un vis urat. Nu e o gluma”, potrivit celor de la Politico. La douazeci si doi de ani dupa ce a condus atentatele teroriste din 11 septembrie si la 12 ani dupa ce a fost ucis de fortele speciale americane in ascunzatoarea sa pakistaneza, seful Al-Qaida, Osama bin Laden, revine in prima pagina a „ziarelor”. Motivele: TikTok + Gen Z + The Guardian + razboiul Israel -Hamas = o mare revenire pentru regele terorii.

„Scrisoarea catre America” a lui Bin Laden este o poveste infricosatoare in 4.000 de cuvinte, scrisa cu zeci de ani in urma, de autorul atacurilor teroriste din 11 septembrie, care au ucis aproape 3.000 de americani in New York. Scrisoarea si traducerea ei au inceput sa circule la scurt timp dupa atacurile din 2001, in special in randul organizatiilor islamiste extremiste, si au fost publicate pentru prima data in The Guardian in 2002. In scrisoare, adresata SUA si americanilor, bin Laden critica aspru guvernul SUA, inclusiv sprijinul acestuia pentru crearea Israelului, pe care el il numeste „una dintre cele mai mari crime”.

Ce legatura au TikTok si Gen Z cu asta?

Dupa escaladarea violentelor din Orientul Mijlociu, dintre Israel si Hamas, in care gruparea militanta palestiniana Hamas a ucis 1.200 de persoane in violentul atac surpriza din 7 octombrie, iar represaliile Israelului au ucis pana acum peste 11.000 de persoane, scrisoarea lui bin Laden a inceput sa circule din nou online.

Pe platforma de socializare TikTok, detinuta de China, tot mai multi internauti –membri ai generatiei Z, care dealtfel alcatuiesc majoritatea utilizatorilor ei – au inceput sa posteze videoclipuri care citeaza fragmente din scrisoare si vorbesc despre cum se presupune ca aceasta le ofera acum o… noua perspectiva asupra contextului istoric din spatele 9/11.

Mai mult, fragmentele textului care critica sprijinul SUA pentru Israel rezoneaza vizibil  cu destui utilizatori, intr-un moment in care tot mai multi cetateni din tarile occidentale devin din ce in ce mai critici, chiar cu accente antisemite, sub pretextul pro-palestinian, la adresa guvernului israelian. TikToker-ii  descriu scrisoarea ca fiind una care le „deschide ochii”, unii ajungand chiar sa spuna ca atentatele in masa ale lui Bin Laden au fost ceva „just”. Astfel, pe masura ce tot mai multi internauti isi impartasesc reactiile la citirea scrisorii, postarile cu bin Laden au inceput sa devina virale. CNN spune ca videoclipurile cu subiectul scrisorii lui bin Laden, cu hashtag-ul #lettertoamerica au strans 14 milioane de vizualizari pana joi.

Ce spune TikTok?

TikTok s-a angajat sa opreasca aceasta tendinta, despre care a spus intr-o declaratie ca „incalca regulile noastre privind sprijinirea oricarei forme de terorism”. Aplicatia a adaugat joi ca lucreaza la „eliminarea proactiva si agresiva a acestui continut si investigheaza modul in care a ajuns pe platforma noastra”. De asemenea, a eliminat hashtag-ul #lettertoamerica din functia de cautare. Dar refuza sa-si asume vreo vina, spunand ca fenomenul postarilor „cu continut bin Laden nu este exclusiv TikTok si a aparut pe mai multe platforme si mass-media”.

The Guardian a eliminat scrisoarea de pe serverele sale, dar… prea tarziu

Joi, The Guardian a eliminat transcrierea completa a scrisorii lui bin Laden, pe care ziarul de stanga britanic a publicat-o pentru prima data online in 2002, inlocuind-o cu o scurta declaratie in care sustinea ca a fost „distribuita pe scara larga pe retelele de socializare fara contextul complet”. „Prin urmare, am decis sa o dam jos si sa directionam cititorii in schimb catre articolul de stiri care au contextualizat-o initial”, se arata in declaratia ziarului.

Dar, spun cei de la Politico, prin eliminarea scrisorii de pe site-ul sau web – o incercare gresita de a-i limita distributia – The Guardian a starnit si mai mult interesul oamenilor si a contribuit ca aceasta sa devina (si mai) virala. Este un exemplu perfect al asa-numitului „Efect Streisand”, in care incercarea de a cenzura sau ascunde ceva de pe internet se intoarce inapoi si creste masiv interesul pentru aceasta. „The Guardian” si-a eliminat transcrierea scrisorii, dar fragmente si textul integral pot fi inca gasite in diferite colturi ale internetului, inclusiv in arhive cu continutul copiat si salvat din The Guardian!

Care sunt reactiile oficiale la controversa?

Cel putin, politicienii din SUA sunt foarte critici pe marginea subiectului. Un purtator de cuvant al Casei Albe a raspuns deja ca „nimeni nu ar trebui sa insulte vreodata cele 2.977 de familii americane care inca ii jelesc pe cei dragi, asociindu-se cu cuvintele josnice ale lui Osama bin Laden. In special acum, intr-o perioada de crestere a violentei antisemite in lume si imediat dupa ce teroristii Hamas au efectuat cel mai grav macel al poporului evreu de la Holocaust incoace, in numele acelorasi teorii ale conspiratiei”, a adaugat purtatorul de cuvant.

La randul lor, mai multi parlamentari din spectrul politic american au acuzat aplicatia detinuta de China ca raspandeste propaganda anti-americana, ca nu e doar distractie ci si indoctrinare, si au cerut blocarea acesteia. Reprezentantul democratilor, Josh Gottheimer, a spus ca TikTok „impinge propaganda pro-terorista pentru a influenta americanii” si a cerut ca aceasta sa fie „interzisa sau vanduta unei companii americane”, in timp ce senatorul republican Josh Hawley a descris TikTok drept „un gheizer al propagandei teroriste – si cel mai eficient instrument de supraveghere, inventat vreodata, al unui guvern strain.”

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: