OUG pe justitie a produs entuziasm in tabara borfasilor. Nicolicea anunta satisfacut ca „se incheie un capitol”

politica

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea, a declarat luni, ca ordonanta de urgenta privind legile justitiei, adoptata in sedinta de Guvern, raspunde criticilor aduse de Comisia de la Venetia si de prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

„Cred ca, prin aceasta ordonanta, Ministrul Justitiei incheie un capitol in ceea ce priveste criticile lui Timmermans si ale Comisiei de la Venetia, ceea ce este un lucru benefic”, a declarat, luni, pentru Mediafax, vicepresedintele Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea (PSD).

Intrebat daca apreciaza ca este nevoie si de alte modificari care sa fie introduse prin legea de aprobare a OUG, Nicolicea a spus ca „daca se vor ivi pe parcurs alte probleme” atunci Parlamentul va interveni.

„Acest lucru evident ca nu se intampla imediat, procesul de legiferare in Parlament este de durata, daca se vor ivi pe parcurs alte probleme, vor fi rezolvate de Parlament, doar ca ele nu intra in aplicare decat dupa finalizarea procedurii parlamentare. Pe moment, doar ceea ce a propus Ministrul Justitiei va fi in vigoare”, a spus deputatul PSD.

Tudorel Toader a prezentat, luni, prevederile OUG pe Legile justitiei care a fost adoptata de Guvern, precizand ca sunt schimbari in privinta detasarilor procurorilor, ca interviurile pentru procurorii-sefi vor fi transmise in direct, arhivate si vazute de oricine si ca ministrul poate sesiza Inspectia Judiciara. Ministrul a spus ca prin OUG se stabilesc si pasii de urmat referitor la numirea procurorilor de rand inalt. Astfel, sunt introduse in lege interviuri transmise in direct pentru procurorii-sefi, care vor fi arhivate si vor putea fi vazute de oricine.

Schimbari sunt si in ceea ce priveste detasarile procurorilor. Procurorul general nu va mai decide detasarile de la parchete, ci Sectia pentru Procurori a CSM. La DIICOT si DNA, creste varsta la 10 ani de experienta in profesie, pentru a accede in functia de procuror la aceste structuri.

Ordonanta de urgenta prevede si o serie de modificari in ceea ce priveste amanarea pensionarii anticipate a magistratilor. Daca varianta initiala a OUG prevedea amanarea pensionarilor anticipate pana pe 31 decembrie 2022, cea adoptata de Guvern luni prevede amanarea doar pana la finele anului 2019.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: