Palatul Elysee: Declaratiile presedintelui Macron privind „garantiile de securitate” oferite Rusiei „au fost scoase din context”

externe

Declaratiile recente ale presedintelui Emmanuel Macron cu privire la acordarea de garantii de securitate Rusiei au fost scoase din context, a asigurat vineri Palatul Elysee, inaintea unei noi conferinte dedicate acordarii de asistenta Ucrainei, care va avea loc marti la Paris, transmite AFP citata de Agerpres.

„Dialogul dintre presedintele Republicii si presedintele Zelenski este excelent. Exista un decalaj intre anumite miscari sau anumite persoane, care incearca sa izoleze o bucata dintr-o fraza in afara contextului sau, si realitatea muncii pe care o desfasuram, care decurge cu adevarat fara dificultati”, a precizat Palatul Elysee.

La inceputul lunii decembrie, vorbind despre arhitectura de securitate care va fi reconstruita in Europa odata cu incheierea razboiului din Ucraina, presedintele francez subliniase ca atunci va fi de asemenea necesar sa se acorde „garantii” Rusiei pentru a se ajunge la un echilibru.

Aceasta arhitectura de securitate, construita de SUA si URSS, ulterior de Rusia, se clatina de ani de zile. Franta insista asupra necesitatii ca europenii sa se afle la masa negocierilor atunci cand sunt negociate noi acorduri privind controlul armamentului, noteaza AFP.

„Unul din punctele esentiale este teama ca NATO va ajunge chiar la portile sale si desfasurarea de arme care ar putea ameninta Rusia. Acest aspect va face parte din chestiunile ce tin de pace. Si de aceea trebuie sa il pregatim”, declarase Macron.

Unele personalitati din Ucraina, dar si oficiali din Europa de Est, s-au declarat agasati de aceste declaratii, exprimandu-si chiar o opozitie totala.

Seful statului francez „nu face decat sa descrie ceea ce ucrainenii insisi isi doresc”, a explicat Palatul Elysee.”Ucrainenii insisi sunt primii, in mod evident, care vor sa iasa din acest razboi si pana la urma, la sfarsitul razboiului, exista negocieri”.

O conferinta „pentru rezilienta si reconstructia Ucrainei” va avea loc marti la Paris, avand ca scop „prezentarea nevoilor Ucrainei pentru a-si asigura rezilienta economica pe timp de razboi si reconstructia sa pe termen mediu, precum si promovarea mobilizarii actorilor economici francezi pe aceste doua mize esentiale”, conform informatiilor furnizate de ministerul Economiei.„Comunicam zilnic, uneori de mai multe ori pe zi, pentru a pregati aceasta conferinta. Nu exista nicio dificultate”, a insistat Palatul Elysee.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: