Palatul Victoria incearca sa blocheze motiunea de cenzura: „Am informat oficial guvernele SUA, Israel, Germania si Comisia Europeana despre planul USRPLUS de a crea o noua majoritate cu un partid extremist, antisemit”

politica

Alexandru Muraru, consilierul premierului Florin Citu pentru combaterea antisemitismului si xenofobiei, anunta ca a informat oficial Comisia Europeana si guvernele din SUA, Israel si Germania despre faptul ca  USRPLUS ar intentiona sa „creeze o noua majoritate parlamentara cu un partid extremist, antisemit prin care sa rastoarne executivul pro-european” .

„Am facut apel catre omologii mei sa condamne public si sa impiedice imediat – aratand astfel ca nu ca nu tolereaza asocierile dintre fortele politice de masa si extrema dreapta din statele membre ale UE – orice cooperare politica sau asociere intre USR-PLUS si Alianta pentru Unirea Romanilor, in orice etapa si in orice scop”, a precizat Muraru.

”Am informat oficial, astazi, omologii mei, reprezentantii speciali ai Comisiei Europene, guvernelor SUA, Israel, Germania si ai altor State Membre UE, despre noul plan al partenerilor de guvernare de la Bucuresti – USR-PLUS, in a crea o noua majoritate parlamentara cu un partid extremist, antisemit prin care sa rastoarne executivul pro-european.

Noua alianta conjuncturala creeaza premisele aducerii la putere a unui partid neofascist, xenofob, antisemit, care a ultragiat in permanenta memoria victimelor Holocaustului, a incercat reabilitarea criminalilor de razboi si a promovat ura impotriva minoritatilor etnice si sexuale

Am informat oficial, astazi, omologii mei – reprezentantii speciali pentru combaterea antisemitismului si ai altor forme de violenta politica sau simbolica, radicalizare si discurs instigator la ura – ai Comisiei Europene, guvernelor SUA, Israel, Germania si ai altor State Membre UE, despre noul plan al partenerilor de guvernare de la Bucuresti in a crea o noua majoritate parlamentara cu un partid extremist, antisemit prin care sa rastoarne executivul pro-european.

Totodata, am transmis scrisoarea oficiala catre un numar important de organizatii internationale cu un rol major in prevenirea si combaterea antisemitismului, a negarii Holocaustului, in protectia memoriei victimelor regimurilor totalitare si a drepturilor minoritatilor etnice sau sexuale.

In acelasi timp, am adus la cunostinta celor 108 deputati din Parlamentul European, care provin din 22 de State Membre ale UE, membri ai grupului politic Renew Europe, planul care se pregateste in aceste zile la Bucuresti, unde, colegii lor din alianta USR-PLUS, partide afiliate Renew Europe, s-au aliat printr-un demers oficial cu o formatiune politica ce a hartuit in permanenta minoritatile etnice si sexuale.

In documentul oficial, am subliniat faptul ca noua alianta conjuncturala creeaza premisele aducerii la putere a unui partid neofascist, xenofob, antisemit, care a ultragiat in permanenta memoria victimelor Holocaustului, a incercat reabilitarea criminalilor de razboi si a promovat ura impotriva minoritatilor etnice si sexuale.

Am atras atentia, in documentul transmis, ca este pentru prima data, de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cand un partid extremist de factura neo-fascista, xenofob, antisemit, este cooptat de o forta politica pro-europeana aflata la guvernare pentru a vota o motiune de cenzura impotriva propriului cabinet.

Practic, prin aceasta actiune politica, alianta USR-PLUS ia locul PSD si reintoarce Romania in urma cu 30 de ani, cand, pe atunci, socialistii romani guvernau deschis cu partide extremiste, neo-fasciste, ultranationaliste si antisemite.

In documentul oficial am explicat ca Alianta pentru Unirea Romanilor este un partid politic profund nationalist, anti-european, inclinand spre extrema dreapta a spectrului politic. Este condus de persoane care au facut in trecut si recent afirmatii cu continut xenofob, homofob si sexist, sau au glorificat personalitati istorice condamnate pentru crime impotriva umanitatii. Membrii sai sunt promotori deschisi ai partidelor si organizatiilor paramilitare istorice fasciste romanesti, precum Miscarea Legionara si Garda de Fier, care au participat activ, in trecut, la exterminarea evreilor si la desfasurarea Holocaustului. Pe scurt, acest partid politic promoveaza intoleranta si discriminarea minoritatilor nationale, religioase si rasiale si se opune diversitatii in Romania si Europa. Alianta pentru Unirea Romanilor promoveaza politici identitare si notiunea de suprematie a unei identitati etnice, religioase si rasiale. Acest lucru reiese numeroase actiuni, mesaje, incidente care au dominat spatiul politic si public din decembrie 2020 pana in prezent.

Pe scurt, acest partid politic promoveaza intoleranta si discriminarea minoritatilor nationale, religioase si rasiale, si se opune diversitatii in Romania si Europa.

Ca o consecinta a initiativelor din trecut si a mesajelor publice ale liderilor si membrilor AUR, mediul social din Romania a cunoscut schimbari radicale. Incidente antisemite grave vizand comunitatea evreiasca din Bucuresti au fost inregistrate pentru prima data in multi ani in martie, iar discursurile de ura online se raspandesc alarmant. Drept urmare, Parlamentul Romaniei a reactionat cu o Declaratie pentru a condamna unele manifestari antisemite din Romania si incercarile de reabilitare a criminalilor de razboi, sustinute si de USR PLUS.

In urma alegerilor legislative din 2020, toate partidele politice reprezentate in Parlament s-au angajat public sa nu coopereze sau sa formeze aliante cu acest grup politic in procesul legislativ. In iunie anul acesta, PSD a incercat cooperarea cu AUR cu privire la o motiune de cenzura si, cu acea ocazie, am avertizat, de asemenea, Partidul Socialistilor Europeni cu privire la impactul negativ al actiunii. In aceste zile, chiar Partidul Socialistilor Europeni a avertizat asupra pericolului de a se crea o alianta intre USR-PLUS si AUR pentru democratia romaneasca.

In aceasta saptamana, USR PLUS a decis sa nu isi pastreze angajamentul in acest sens si sa submineze guvernul pro-european pe care l-a ajutat sa-si formeze cooperand cu AUR.

Totodata, am aratat omologilor mei ca aceasta actiune este foarte alarmanta, deoarece confera AUR o pondere mai mare prin asocierea cu un partid progresist-centrist cu o baza puternica de alegatori tineri si foarte tineri. O astfel de cooperare arunca o umbra asupra USR PLUS ca partid pro-european si ii afecteaza negativ imaginea in cadrul Grupului RENEW EUROPE al Parlamentului European, unde detine pozitia de presedinte al grupului.

Pe termen mediu, pericolul real al acestei cooperari este cresterea la putere a AUR prin utilizarea influentei USR PLUS si compromiterea demersurilor pentru promovarea egalitatii de gen, a diversitatii si a drepturilor minoritatilor, in special a drepturilor LGBTIQ in Romania. Nu exista nicio indoiala ca, dupa aceasta alianta, AUR isi va continua cu mai multa fervoare discursul xenofob, antisemit si homofob.

Consecintele acestei aliante de neconceput intre USR PLUS si un partid politic neofascist, xenofob, homofob si anti-european vor fi grave pentru climatul de toleranta, incredere si stabilitate din Romania, precum si din Europa, deoarece ar putea duce la alte astfel de asociatii in viitor, cu consecinte de neimaginat pentru procesul politic din UE.

In final, am facut apel catre omologii mei sa condamne public si sa impiedice imediat – aratand astfel ca nu ca nu tolereaza asocierile dintre fortele politice de masa si extrema dreapta din statele membre ale UE – orice cooperare politica sau asociere intre USR-PLUS si Alianta pentru Unirea Romanilor, in orice etapa si in orice scop”, a anuntat Muraru intr-un comunicat de presa.

Mai mult despre: ,

Comentarii: