Pana si sociologul Mirel Palada anunta ca PSD s-a prabusit dezastruos: „E un nou record”

politica

Sociologul Mirel Palada sustine ca toate partidele au scazut dramatic in sondaje in ultimele 6 luni, mentionand ca PSD a pierdut jumatate din electoratul sau. „Acesta, de la 20% la 9%, a pierdut mai mult de 10 puncte procentuale. 11% din romani care ii alegeau cu ceva timp in urma, dar acum spun pas”, afirma Palada.

„E un nou record. De cind fac eu sondaje politice, de aproape 20 de ani de zile, n-a fost nicicind atit de jos nivelul celor care au o optiune explicita de vot. In momentul de fata, doar 16% din romani aleg ceva din lista oferita, din meniul pus in fata. Repet: DOAR 16%. N-a mai fost niciodata atit de scazut.

Nici nu mai pot calcula scorul partidelor, sa fac procente din 100% participare la vot. Adica pot calcula, ca nu ma doare mina. Dar nu mai are nici un fel de relevanta. O sa urle toti: PSD e la 47%. So what? E o pacaleala. E aproape jumatate din mult mai putin. Un fleac. Un mizilic.

Asta nu inseamna ca romanii nu mai sint interesati de politica. Nu. 32% din romani, adica o treime, repet: O TREIME spun ca vin la vot dar sint nehotariti. Asta pentru ca nu au ce alege din acea lista. E imens. E alt record electoral dureros.

E ca si cum te-ai duce la restaurant, flamind, ai pofta de mincare, esti rupt de foame, dar cind vezi meniul nu poti alege nimic, asa de neapetisant este acesta. Ti-e foame, stai ca prostul in usa restaurantului, dar cind vezi ce si mai ales cum gatesc aia te apuca scirba. Insa nu-ti vine sa pleci. Alt restaurant nu e in preajma. Si atunci te apuca nervii si-ti vine sa dai cu scrumiera dupa bucatar.

Asta se intimpla acum, sub ochii nostri. Romanii arunca cu scrumiera dupa clasa politica.

Intr-o jumatate de an, PSD a scazut de la 20% – nivelul lor obisnuit, concretizat in mod repetat si la alegeri – la doar 9%. Repet: DOAR 9%. Imensa scadere.

In timpul asta, PNL a scazut si el de la 10% la 3%. Repet: la 3%. Ca sa intelegeti mai bine dimensiunile dezastrului: acum doi ani, la inceputul lui 2015, imediat dupa victoria lui Johannis, PNL era ales de 20% din romani. Adica la egalitate cu PSD-ul. Acuma, PNL mai e ales doar de 3% din romani. Doar 3%. Dezastru.

Nici tefeleii minori nu stau mai bine. USR a scazut de la 4-5%, cit reusea sa convinga in perioada de maxim succces de la manifestatiile de inceput de an, la doar 1%. Repet: doar 1%. Varza.

Toate partidele se duc pur si simplu in cap. Dezamagirea si scirba se vad din ce in ce mai clar in sondaje. Fiecare din partidele de acum a pierdut cel putin jumatate din bazinul sau electoral.

Proportional, partidele anti-PSD au pierdut cel mai mult: de la 10 la 3 e crunt. De la 4-5 la 1 e la fel de brutal.

Insa in volume absolute, de departe, evident, pierderea cea mai mare este la PSD. Acesta, de la 20% la 9%, a pierdut mai mult de 10 puncte procentuale. 11% din romani care ii alegeau cu ceva timp in urma, dar acum spun pas.

Ca sa intelegeti: 11 puncte procentuale inseamna 2 milioane. 2 milioane de romani care nu se mai regasesc in ce face PSD-ul acum.

Sau, cu alte cuvinte, ca sa intelegeti si mai bine: jumatate din electoratul obisnuit al PSD-ului. Repet: jumatate. JUMATATE.

Ne asteapta o perioada politica foarte complicata. Presimt ca momentul e copt pentru o iesire din democratie. Dupa cum vedem deja, Poporul o vrea. Sistemul si el de-abia asteapta, roade friul sa faca totalmente ce vrea, fara control parlamentar. Partenerii externi o doresc si ei, o colonie se gestioneaza mai usor astfel.

Din pacate, dragii mei, imi cam miroase a dictatura. Vremea e coapta…”, a scris Palada pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: