Panica la PSD. Surpriza mare, Transilvania voteaza masiv inca de la prima ora. Judetele rosii nu mai sunt pe primul loc

politica

Peste 200.000 de romani au votat in tara, duminica, inca de la prima ora. Marea surpriza este ca judetele rosii nu mai sunt pe primul loc ca prezenta.

Cele mai mari prezente la vot, in prima ora, s-au inregistrat in Brasov si Cluj, judete care au votat masiv cu Klaus Iohannis in turul intai. Imediat langa ele se afla Sibiu si Alba. Si Timisul este pe un loc fruntas.

Judetele rosii (Teleorman, Dolj, Gorj, Giurgiu), care la alegerile precedente erau pe primul loc ca prezenta la primele ore ale diminetii, vin in urma judetelor din Transilvania.

In tara, sunt organizate 18.748 de sectii de votare. Potrivit AEP, numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente este 18.217.411.

Lista sectiilor de votare poate fi consultata pe site-ul www.roaep.ro la sectiunea Management Electoral/Geografie electorala/Registrul sectiilor de votare. Alegatorii pot afla la ce sectie de votare sunt arondati accesand www.registrulelectoral.ro.

Alegatorii din tara voteaza cu un act de identitate valabil, emis de statul roman: cartea de identitate; cartea electronica de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pasaportul diplomatic; pasaportul diplomatic electronic; pasaportul de serviciu; pasaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar.

Potrivit AEP, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic si pasaportul simplu temporar pot fi folosite doar de cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care voteaza in Romania.

In tara, cetatenii voteaza la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul ori resedinta, iar in cazul in care se afla in alta unitate administrativ-teritoriala pot vota la orice sectie de votare din cadrul acesteia.

Pentru alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, din tara, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai tarziu in preziua votarii, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii – stampila cu mentiunea „VOTAT”, buletine de vot si timbre autocolante.

Ca si in primul tur, operatiunile privind numararea voturilor, inclusiv a celor prin corespondenta, sunt inregistrate video si audio si se desfasoara in prezenta tuturor membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si a persoanelor acreditate.

Persoanele acreditate sa asiste la efectuarea operatiunilor electorale la primul tur de scrutin sunt de drept acreditate sa asiste la efectuarea acestor operatiuni si la al doilea tur.

Votul pentru romanii din strainatate a inceput vineri. De asemenea, romanii din strainatate au putut vota la acest scrutin prin corespondenta.

Sectiile de votare din tara pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale se vor inchide duminica la ora 21,00. Votarea poate fi prelungita pana la ora 23,59 pentru alegatorii care se afla la sediul sectiei de votare la ora 21,00, precum si pentru cei care se afla la rand in afara acestuia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: