Panicat, Tudorel Toader incearca sa opreasca valul de proteste din partea procurorilor si judecatorilor. Anunta o intalnire cu sefii parchetelor

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, sambata, ca se va intalni cu presedintii curtilor de apel, urmand a participa in 28 septembrie la adunarea acestora care va avea loc la Suceava. De asemenea, Toader va participa la o dezbatere cu ”toti procurorii cu functii de conducere, indiferent de nivelul parchetului in care isi desfasoara activitatea”.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a postat, sambata, pe Facebook un mesaj intitulat ”Din capitolul «Intrevederi cu magistratii»” in care a precizat ca a participat in 18 mai 2018 la adunarea anuala a presedintilor de tribunale, desfasurata la Targu Jiu.

De asemenea, Toader anunta ca se va afla, in 28 septembrie 2018, la Suceava, unde va participa la adunarea presedintilor curtilor de apel.

”10 octombrie 2018 – voi participa la dezbaterea cu toti procurorii cu functii de conducere, indiferent de nivelul parchetului in care isi desfasoara activitatea. Organizarea acestei intrevederi, care urmeaza sa aiba loc in Bucuresti, a fost stabilita in data de 8 august, in cadrul discutiilor avute cu Augustin Lazar, Anca Jurma si Felix Banila!”, arata ministrul in mesajul postat pe Facebook.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dupa suplimentarea ordinii de zi, a hotarat, in sedinta din 4 septembrie, ”initierea demersurilor in vederea organizarii unei intalniri de lucru a Sectiei pentru procurori cu ministrul Justitiei si procurorii generali ai parchetelor de pe langa curtile de apel”.

Judecatorul Cristi Danilet anunta ca, duminica, in fata Curtii de Apel Bucuresti va avea loc un amplu protest al magistratilor.

„Duminica, de la ora 17.30, reprezentanti ai magistratilor din toata tara vor protesta in fata Curtii de Apel Bucuresti”, a scris Danilet pe Facebook.

In 30 august, aproape 200 de procurori si judecatori au transmis o scrisoare deschisa ministrului Justitiei Tudorel Toader prin care si-au exprimat ingrijorarea fata de declaratiile sale referitoare la activitatea Ministerului Public.

Ei au sustinut ca afirmatiile ministrului pot aduce prejudicii societatii in plan intern, dar si la nivel international si si-au exprimat sustinerea fata de procurorul general Augustin Lazar, in contextul declansarii procedurii de evaluare a sa.

Reactia magistratilor a venit dupa ce ministrul Justitiei a declarat ca decizia de evaluare a procurorului general Augustin Lazar nu a venit din senin, ci a observat, de-a lungul timpului, ca Ministerul Public s-a indepartat ”de la rolul constitutional pe care il are, de la rolul de garantare a drepturilor cetatenilor”.

„Decizia de demarare a procedurii de evaluare a procurorului general nu a venit nici din senin, nici din circumstantial. Eu am observat de-a lungul timpului, si probabil ati observat si dumneavoastra, cum Ministerul Public s-a indepartat treptat de la rolul constitutional pe care-l are. Eu am observat cum activitatea ministerului s-a indepartat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor si libertatilor cetatenesti. Criteriile sunt cele din lege. Voi face evaluarea. In maximum 30 de zile voi prezenta public rezultatele. Eu nu as spune acum ca vor fi negative sau pozitive. Ca si in precedent, voi face o radiografie a activitatii manageriale desfasurate de catre procurorul general si voi trage o concluzie”, a declarat, luni, ministrul Justitiei Tudorel Toader.

A doua zi, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a reactionat, apreciind ca astfel de afirmatii sunt grave pentru justitie si pun la indoiala credibilitatea institutiei.

„Sectia pentru procurori a luat act cu ingrijorare de declaratiile publice ale ministrului justitiei din data de 27.08.2018, potrivit carora «Ministerul Public s-a indepartat treptat de la rolul constitutional pe care-l are (…) s-a indepartat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor si libertatilor cetatenesti». Aceste declaratii care acrediteaza ideea ca procurorii isi desfasoara activitatea cu incalcarea cadrului legal si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor reprezinta afirmatii grave la adresa justitiei din Romania. Sectia pentru procurori atrage atentia ca astfel de afirmatii cu caracter general sunt de natura a pune la indoiala activitatea si credibilitatea Ministerului Public”, au transmis procurorii.

Acestia au subliniat nevoia unui mesaj public echilibrat si responsabil, „care sa consolideze increderea cetateanului in actul de justitie, indatorire care revine deopotriva tuturor reprezentantilor institutiilor publice, inclusiv ministrului Justitiei”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: