„Panza de paianjen” de sub Gaza. Marele cosmar al trupelor israeliene, reteaua uriasa de tuneluri a Hamas: „Este ca si cum te-ai lupta cu fantome”

analize

Tunel in Gaza

Una dintre cele mai mari amenintari atat pentru trupele Israelului, care au inceput sa intre in Gaza, este ingropata adanc sub pamant, se arata intr-o ampla analiza Associated Press legata de „panza de paienjen” formata din reteaua de tuneluri a Hamas.

Un labirint extins de tuneluri construite de Hamas se intinde de-a lungul fasiei dens populate, ascunzand luptatori, arsenalul lor de rachete si peste 200 de ostatici pe care ii detin acum dupa un atac fara precedent asupra Israelului la 7 octombrie.

Curatarea si distrugerea acestor tuneluri va fi cruciala daca Israelul incearca sa dezmembreze Hamas. Luptele in zonele urbane dens populate si deplasarea in subteran ar putea lipsi armata israeliana de unele dintre avantajele sale tehnologice, oferind in acelasi timp un avantaj Hamas atat deasupra, cat si sub pamant.

„Este ca si cum ai merge pe strada asteptand sa primesti un pumn in fata”, a declarat John Spencer, maior in retragere din armata americana si presedinte al catedrei de studii privind razboiul urban la Institutul de razboi modern de la West Point. Aparatorii urbani, a adaugat el, „au avut timp sa se pregateasca si exista milioane de locatii ascunse in care se pot afla. Ei au posibilitatea de a alege momentul in care vor intra in actiune – tu nu-i poti vedea, dar ei te pot vedea pe tine”.

Armata israeliana a declarat ca, in cursul noptii de sambata spre duminica, avioanele sale de razboi au lovit 150 de tinte subterane ale Hamas in nordul Gaza, descriindu-le ca fiind tuneluri, spatii de lupta si alte infrastructuri subterane. Loviturile – ceea ce pare a fi cel mai important bombardament al Israelului asupra tunelurilor de pana acum – au avut loc in timp ce Israelul si-a intensificat operatiunile terestre in Gaza.

Razboiul tunelurilor nu este ceva nou, s-a mai intalnit in istorie, de la asediul roman al vechiului oras grec Ambracia pana la luptatorii ucraineni care au tinut piept fortelor rusesti in 24 de kilometri de tuneluri din epoca sovietica de sub combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol timp de aproximativ 80 de zile in 2022.

Motivul este simplu: bataliile din tuneluri sunt considerate unele dintre cele mai dificile de purtat pentru armate. Un inamic hotarat intr-un tunel sau intr-un sistem de pesteri poate alege unde va incepe lupta – si adesea poate determina cum se va termina – avand in vedere oportunitatile abundente de ambuscada.

Acest lucru este valabil mai ales in Fasia Gaza, unde se afla sistemul de tuneluri al Hamas pe care Israelul l-a numit „Metro”.

Atunci cand Israelul si Egiptul au impus o blocada asupra Fasiei Gaza dupa ce Hamas a preluat controlul teritoriului in 2007, teroristii au extins constructia retelei sale de tuneluri pentru a introduce ilegal arme si alte produse de contrabanda din Egipt. Dupa ce Egiptul a inchis ulterior majoritatea acestor tuneluri transfrontaliere, se crede ca Hamas are acum o retea subterana masiva care se intinde in toata Gaza, permitandu-i sa transporte arme, provizii si luptatori departe de ochii dronelor israeliene.

Yehiyeh Sinwar, liderul politic al Hamas, a afirmat in 2021 ca gruparea avea 500 de kilometri de tuneluri. Fasia Gaza in sine are doar aproximativ 360 de kilometri patrati, aproximativ de doua ori mai mare decat Washington, D.C.

„Au inceput sa spuna ca au distrus 100 de kilometri de tuneluri Hamas. Eu va spun ca tunelurile pe care le avem in Fasia Gaza depasesc 500 de kilometri”, a declarat Sinwar dupa un razboi sangeros de 11 zile cu Israelul. „Chiar daca ce spun este adevarat, au distrus doar 20% din tuneluri”.

Armata israeliana stie de aceasta amenintare cel putin din 2001, cand Hamas a folosit un tunel pentru a detona explozibili sub un post de frontiera israelian. Din 2004, detasamentul Samur, sau „Nevastuicile”, al armatei israeliene s-a concentrat pe localizarea si distrugerea tunelurilor, uneori cu ajutorul unor roboti controlati de la distanta. Cei care intra inauntru poarta oxigen, masti si alte echipamente.

In trecut, Israelul a bombardat din aer si a folosit explozibili la sol pentru a distruge tunelurile. Dar pentru a disloca complet Hamas va fi nevoie de curatarea acestor tuneluri, unde militantii pot aparea in spatele trupelor israeliene care avanseaza.

In timpul unui razboi din 2014, militantii Hamas au ucis cel putin 11 soldati israelieni dupa ce s-au infiltrat in Israel prin tuneluri. Intr-un alt incident, un ofiter israelian, locotenentul Hadar Goldin, a fost tarat intr-un tunel din Gaza si ucis. De atunci, Hamas a pastrat ramasitele lui Goldin.

Ariel Bernstein, un fost soldat israelian care a luptat in acel razboi, a descris luptele urbane din nordul Gaza ca fiind un amestec de „ambuscade, capcane, ascunzatori, lunetisti”. El si-a amintit tunelurile ca avand un efect dezorientant, suprarealist, creand puncte moarte in timp ce luptatorii Hamas apareau de nicaieri pentru a ataca. „Era ca si cum m-as fi luptat cu fantome”, a spus el. „Nu ii vedeai”.

Ministrul israelian al Apararii, Yoav Gallant, a declarat vineri ca se asteapta la o ofensiva terestra dificila, avertizand ca „va dura mult timp” pentru a dezmembra vasta retea de tuneluri a Hamas. Ca parte a strategiei, Israelul a blocat toate transporturile de combustibil in Gaza de la izbucnirea razboiului. Gallant a declarat ca Hamas va confisca combustibilul pentru generatoarele care pompeaza aer in reteaua de tuneluri. „Pentru aer, au nevoie de petrol. Pentru petrol, au nevoie de noi”, a spus el.

De asemenea, armata israeliana a declarat vineri ca a efectuat lovituri aeriene „foarte semnificative” asupra unor tinte subterane.

In mod obisnuit, armatele moderne s-au bazat pe lovituri aeriene de pedeapsa pentru a prabusi tunelurile. Loviturile israeliene in Gaza au ucis peste 7.300 de persoane, potrivit Ministerului Sanatatii din Gaza. Dar aceste lovituri pot provoca doar daune limitate asupra retelei subterane.

Fortele americane implicate in Razboiul din Vietnam s-au luptat sa elibereze o retea de 120 de kilometri, cunoscuta sub numele de tunelurile Cu Chi, in care soldatii americani s-au confruntat cu colturi stramte, bombe capcana si, uneori, conditii de intuneric bezna, la periferia a ceea ce era atunci Saigon, in Vietnamul de Sud. Nici macar bombardamentele necrutatoare ale B-52 nu au reusit sa distruga tunelurile. Nici loviturile rusesti asupra otelariei ucrainene din 2022 nu au reusit.

Subliniind cat de greu de distrus pot fi tunelurile, America a folosit un exploziv masiv impotriva unui sistem de tuneluri al grupului Stat Islamic in Afganistan in 2017, numit „mama tuturor bombelor”, cea mai mare arma nenucleara folosita vreodata in lupta de armata americana.

Cu toate acestea, in toate aceste cazuri, armatele care avansau nu s-au confruntat cu provocarea pe care o are acum Israelul cu sistemul de tuneluri al Hamas. Gruparea detine aproximativ 200 de ostatici pe care i-a capturat in atacul din 7 octombrie, care a ucis, de asemenea, peste 1.400 de persoane.

Eliberarea luni de catre Hamas a lui Yocheved Lifshitz, in varsta de 85 de ani, a confirmat suspiciunile ca militantii au plasat ostatici in tuneluri. Lifshitz a descris militantii Hamas care au dus-o intr-un sistem de tuneluri despre care a spus ca „arata ca o panza de paianjen”.

Eliberarea tunelurilor cu ostatici prinsi inauntru va fi probabil un „proces lent si metodic”, israelienii bazandu-se pe roboti si alte informatii pentru a cartografia tunelurile si potentialele capcane ale acestora, potrivit Soufan Center, un grup de reflectie din New York. „Avand in vedere planificarea metodica implicata in atac, pare probabil ca Hamas va fi dedicat un timp semnificativ planificarii pentru urmatoarea faza, efectuand pregatiri extinse ale campului de lupta din Gaza”, a scris Centrul Soufan intr-o informare. „Folosirea ostaticilor ca scuturi umane va adauga un nivel suplimentar de complexitate luptei”.

Luptele in care se vor implica soldatii israelieni vor fi, de asemenea, claustrofobe si terifiante. Multe dintre avantajele tehnologice ale armatei israeliene se vor prabusi, oferindu-le militantilor un avantaj, a avertizat Daphne Richemond-Barak, profesor la Universitatea Reichman din Israel, care a scris o carte despre razboiul subteran.

„Cand intri intr-un tunel, este foarte ingust, este intunecat si umed, iar tu pierzi foarte repede simtul spatiului si al timpului”, a declarat Richemond-Barak pentru The Associated Press. „Ai aceasta teama de necunoscut, cine vine dupa colt? … Oare va fi o ambuscada? Nimeni nu poate veni sa te salveze. Abia poti comunica cu lumea exterioara, cu unitatea ta”.

Campul de lupta ar putea forta armata israeliana sa se angajeze in schimburi de focuri in care ostaticii pot fi ucisi din greseala. Capcanele explozive ar putea, de asemenea, sa explodeze, ingropand de vii atat soldatii, cat si ostaticii, a spus Richemond-Barak.

Chiar si cu aceste riscuri, ea a spus ca tunelurile trebuie distruse pentru ca Israelul sa isi atinga obiectivele militare. „Exista o treaba care trebuie sa fie facuta si va fi facuta acum″, a spus ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: