externe

Papa Francisc, in vizita la Venetia. Este prima calatorie a Suveranului Pontif, dupa sapte luni

Papa Francisc, in varsta de 87 de ani, este asteptat, astazi, la Venetia pentru prima sa deplasare in afara Romei in ultimele sapte luni, din cauza starii sale de sanatate precare, transmite Reuters. Papa nu a mai calatorit in afara Vaticanului de la vizita sa la Marsilia in septembrie 2023. O criza de bronsita l-a obligat sa anuleze calatoria la Dubai in decembrie, iar starea sa generala din ce in ce mai fragila a facut ca el sa evite calatoriile.

Prin aceasta deplasare la Venetia, prima aici, de la alegerea sa in 2013, Papa intentioneaza in primul rand sa reasigure populatia ca va fi capabil sa isi exercite slujba, la cateva saptamani dupa ingrijorarile provocate de atacul de oboseala de la Paste.

Francisc foloseste un baston sau un scaun cu rotile pentru a se deplasa din cauza unei afectiuni la genunchi si sufera de accese repetate de bronsita. Este stiut ca el s-a retras pe neasteptate dintr-o procesiune din Vinerea Mare, in martie, „pentru a-si pastra sanatatea”.

Francisc soseste cu elicopterul la orele 08:00 (06:00 GMT) la inchisoarea pentru femei de pe insula Giudecca, care gazduieste pavilionul Sfantului Scaun la cea de-a 60-a editie a Bienalei de Arta Contemporana de la Venetia.

In aceasta fosta manastire, care adaposteste femei care executa pedepse lungi, episcopul Romei, sensibil la situatia dificila a celor marginalizati, se va intalni cu cele 80 de detinute si va vizita expozitia pe care acestea au realizat-o alaturi de zece artisti.

„Acesta va fi un moment istoric, deoarece va fi primul papa care viziteaza Bienala de la Venetia”, a declarat curatorul expozitiei, cardinalul portughez Jose Tolentino de Mendonca, in cadrul unei conferinte de presa.

Acest lucru „demonstreaza in mod clar dorinta Bisericii de a consolida un dialog strans si fructuos cu lumea artelor si a culturii”.

Papa se va adresa apoi unei adunari de tineri, la ora 10.00 (08.00 GMT), in fata emblematicei bazilici Santa Maria della Salute, a carei cupola maiestuoasa domina intrarea sudica pe Marele Canal, la doi pasi de Piazza San Marco.

Dupa ce va ajunge in faimoasa piata, el va prezida o slujba la ora 11:00 (09:00 GMT) in prezenta a numerosi lideri politici si religiosi. El va parasi laguna la inceputul dupa-amiezii pentru a se intoarce la Vatican.

Dupa Paul al VI-lea (1972), Ioan Paul al II-lea (1985) si Benedict al XVI-lea (2011), Francisc este al patrulea papa care viziteaza Orasul Dogilor.

Dieceza de Venetia este una dintre cele mai mari din peninsula, cu 125 de parohii. Venetia este, de asemenea, unul dintre putinele patriarhate ale Bisericii latine.

In septembrie, papa Francisc va merge in Asia de Sud-Est

Vizita Papei are loc in weekendul introducerii unei taxe de intrare de cinci euro pentru turistii de o zi: in calitate de oaspete, el ar trebui sa fie scutit, dar pelerinii nerezidenti vor fi supusi taxei.

Dupa aceasta calatorie, iezuitul argentinian urmeaza sa mai faca doua deplasari in nordul Italiei, la Verona in mai si la Trieste in iulie.

In septembrie , el urmeaza sa inceapa cea mai lunga calatorie in strainatate din timpul papalitatii sale, in Indonezia, Papua Noua Guinee, Timor-Leste si Singapore, in perioada 2-13 septembrie.

 

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Miting urias in Tbilisi, Georgia: „Nu vrem sa ne intoarcem in Uniunea Sovietica” – Video

Zeci de mii de georgieni au marsaluit sambata prin capitala Georgiei, Tbilisi, la 11 mai,…

55 de minute ago

Aurora boreala va putea fi vazuta pana duminica si in Romania. Care este cauza acestui fenomen

Cerul noptii a fost luminat vineri noapte de aurora boreala in locuri in care aurorele…

9 ore ago

Tragedie in muntii Rodnei. O turista, cautata de salvamontisti, a facut gasita moarta

Potrivit reprezentantilor Salvamont, salvatori din judetul Bistrita Nasaud au intervenit, sambata, pentru recuperarea unei femei…

9 ore ago

Romania va avea 915 sectii de votare, in strainatate, pentru europarlamentare. In 2020 au fost 748 de sectii

 „Ministrul afacerilor externe Luminita Odobescu a emis, in acest sens, ordinul ministrului afacerilor externe nr.…

9 ore ago

Fermierii, manifestatii masive in Polonia. Si agricultorii romani pregatesc „proteste ample”

Mii de fermieri polonezi au manifestat ieri impotriva reglementarilor in materie de mediu ale UE,…

9 ore ago

Parlamentul din Kuweit a fost dizolvat din cauza „coruptiei extinse”. Conducatorul statului: „Am luat aceasta decizie dificila pentru a salva tara”

Incertitudine politica in Kuweit dupa ce conducatorul statului a suspendat parlamentul national, acuzand faptul ca…

6 ore ago