externe

„Parada prizonierilor” la Mariupol de 9 Mai. Miscare propagandistica sinistra pusa la cale de Rusia

Ocupantii rusi vor sa organizeze la 9 mai o „parada a prizonierilor” ucraineni la Mariupol, oras-port strategic la Marea Azov, si intentioneaza sa imbrace 2.000 de civili pe care ii retin in prezent in lagare de filtrare din zona in uniforme ale armatei ucrainene, urmand ca imagini cu acestia sa fie difuzate de televiziunile ruse, a anuntat consilierul primarului ucrainean din Mariupol, Petro Andriuscenko, citat joi de agentia de presa Ukrinform, citata de Agerpres.

„Aproximativ 2.000 de barbati, care au fost luati in urma cu patru saptamani de la Mariupol, au fost dusi intr-un lagar de filtrare, ce seamana mai mult cu o inchisoare, situat in satele Bezimennoie si Kazatkoe (regiunea Donetk). Acestor barbati li s-a spus ca vor fi imbracati in uniforme ucrainene pentru a participa la asa-numita ‘parada a prizonierilor’ la Mariupol, intrucat nu exista suficienti prizonieri reali pentru o participare in masa”, a declarat Andriuscenko intr-o interventie televizata.

Ocupantii, potrivit acestuia, se pregatesc intens la Mariupol de evenimentul de 9 mai, cand in Rusia este celebrata Ziua Victoriei impotriva nazismului: cu ajutorul locuitorilor, care lucreaza pentru hrana, orasul este curatat de moloz si cadavre, de proiectilele neexplodate. Ei au instalat chiar si efigia unei femei cu steagul sovietic in centru, iar ‘curatori de la Moscova’ au venit sa supravegheze aceste pregatiri, mai spune el.

Potrivit Serviciului de informatii militare ucrainean (GUR), insusi seful adjunct al administratiei prezidentiale ruse Serghei Kirienko s-a deplasat miercuri la Mariupol, in prezent practic in totalitate distrus, pentru a pregati defilarea de 9 mai de aici. Conform GUR, Kirienko a fost numit recent de Kremlin responsabil cu chestiunile Donetkului si Luganskului si pe care Ucraina le considera teritorii temporar ocupate, noteaza EFE.

De aceea, trupele ruse si-au intensificat asaltul asupra combinatului siderurgic Azovstal, ultima reduta a rezistentei ucrainene in oras, pentru a putea raporta inainte de 9 mai ca intregul Mariupol se afla sub controlul lor complet.

Prezenta lui Kirienko la Mariupol a fost confirmata joi de agentia rusa Interfax, scrie EFE. Potrivit agentiei ruse, care citeaza o sursa anonima, Kirienko a discutat despre refacerea infrastructurii civile, inclusiv cu ajutor din regiuni rusesti, si cu sprijinul locuitorilor orasului.

Primaria din Mariupol a anuntat ca orasul Mariupol este distrus in proportie de 90% in urma asediului trupelor ruse si ca 40% din infrastructura sa nu mai poate fi recuperata.

Liderul autoproclamatei republici populare Donetk, Denis Pusilin, a declarat miercuri seara ca Kirienko si secretarul Consiliului General al partidului Rusia Unita (la putere), Andrei Turceak, au vizitat Donbas, inclusiv Mariupolul, zona din jurul otelariei Azovstal si zona portuara.

Activisti pentru drepturile omului din Rusia, printre care si Vladimir Osecikin, sustin totodata ca autoritatile ruse ar avea de gand sa organizeze o astfel de „parada a prizonierilor” si la defilarea de 9 mai din Piata Rosie, denuntand o astfel de initiativa macabra. Vladimir Osecikin, fondatorul portalului Gulag.net, care traieste in prezent in Franta, dar care afirma ca are ‘surse in interiorul serviciilor’ ruse, a indicat miercuri pe contul sau de Telegram ca Kremlinul nu a luat o decizie definitiva in aceasta privinta.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Viktor Orban vine in Transilvania chiar inainte de alegerile din 9 iunie. Ministru ungar: „Oricine este dusmanul maghiarilor din Transilvania este dusmanul Ungariei”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va sosi in Transilvania la inceputul lunii iunie, subliniind parteneriatul strategic…

40 de minute ago

Rascoala in Noua Caledonie a celor care doresc independenta. Franta a trimis trupe pentru a readuce „ordinea si linistea” – Video

Franta a impus miercuri stare de urgenta in teritoriul francez Noua Caledonie din Pacific pentru…

30 de minute ago

Pretul saormelor s-a dublat in Germania, problema a fost dezbatuta chiar si de cancelarul Scholz. Un nou termen isi face loc in politica germana: donerflatia

In Germania, doner kebab (similar cu faimoasa saorma din Romania), odinioara accesibil, a devenit emblema…

3 ore ago

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea de Drept din cadrul ASE Bucuresti

A 17-a editie a Conferintei Internationale „Perspectives in Banking and Financial Law”, organizata de Facultatea…

22 de minute ago

Accident comis de o soferita in Capitala, o bunica si nepotul ei au fost loviti in timp ce traversau strada

O soferita in varsta de 44 de ani din Bucuresti a lovit joi cu masina…

52 de minute ago

Romanca, legaturi cu cartelul Sinaloa din Mexic. A fost arestata in Spania intr-o afacere cu o cantitate uriasa de droguri

Politia spaniola a anuntat joi confiscarea a 1.800 de kilograme de metamfetamina pe care unul…

O oră ago