”Parca ne uitam la un film”. Trump relateaza cum a fost eliminat liderul ISIS: „Plangand, scancind, urland”

externe

Presedintele american Donald Trump a povestit ca a urmarit in direct, de la Casa Alba, operatiunea care a dus la moartea celui mai cautat terorist din lume, Abu Bakr al-Baghdadi. ”Parca ne uitam la un film”, a spus Trump.

Presedintele SUA a anuntat ca ar putea sa ordone publicarea filmului, pentru ca lumea sa stie ca al-Baghdadi nu a murit ca un erou, ci si-a petrecut ultimele momente din viata ”plangand, scancind” si ”urland”.

Trump a povestit ca fortele speciale au spart zidul cladirii deoarece usile erau legate la bombe capcana. Apoi, soldatii americani l-au urmarit pe al-Baghdadi intr-un tunel cu o singura iesire, care s-a prabusit partial cand liderul organizatiei Stat Islamic si-a detonat vesta exploziva, ucigandu-i astfel si pe cei trei copii ai sai care erau cu el.

”Era un om bolnav si depravat, acum este mort. A murit ca un caine, a murit ca un las”, a spus Trump.

Potrivit presedintelui american, pregatirea operatiunii a inceput acum cateva saptamani, cand au fost aflate informatii despre zona in care se afla al-Baghdadi. Opt elicoptere militare au zburat timp de peste o ora deasupra teritoriului controlat de rusi si de fortele siriene, apoi au aterizat desi se tragea asupra lor.

Liderul terorist fusese declarat cel mai cautat om din lume. In octombrie 2011, SUA l-au declarat oficial drept terorist si au oferit nu mai putin de 10 milioane de dolari recompensa pentru informatii care ar putea duce la capturarea sau anihilarea lui.

Baghdadi avea reputatia de a fi extrem de bine organizat si un foarte bun tactician in campul de lupta. S-a nascut langa Samarra, la nord de Bagdad, in 1971, iar numele sau real este Ibrahim Awad al-Badri.

Potrivit unor informatii, acesta era cleric intr-o moschee din oras in momentul invaziei americane in Irak, in 2003. Unii cred ca acesta era deja militant jihadist in timpul regimului Saddam Hussein. Altii sugereaza ca s-a radicalizat in cei 4 ani cat a stat prizonier in tabara Bucca, o inchisoare a SUA din sudul Irakului, unde erau inchisi liderii al-Qaeda.

In 2010, a devenit lider al organizatiei al-Qaeda din Irak, una dintre gruparile care s-au alaturat ISIS.

La inceputul acestui an, ISIS a dat publicitatii un video in care apare un barbat ce se prezinta a fi Baghdadi. Liderul terorist nu mai fusese vazut din 2014, cand a proclamat crearea ”califatului” de-a lungul Siriei si Irakului.

Mai mult despre: ,

Comentarii: