news

Parchetul General a deschis dosar penal dupa ce Valcov a publicat protocolul cu SRI

Procurorii de la Parchetul General s-au autosesizat si au deschis un dosar penal dupa ce Darius Valcov a publicat protocolul secret semnat de Ministerul Public si SRI. Dosarul a fost deschis pentru incalcarea articolului 305 din Codul Penal ce vizeaza neglijenta in pastrarea informatiilor.

Reprezentantii Parchetului General au confirmat, pentru Mediafax, ca s-au autosesizat si au deschis dosar penal dupa ce consilierul premierului Viorica Dancila, Darius Valcov, a publicat joi seara protocolul secret semnat intre Parchetul General si SRI.

Prevederile articolului 305 din Codul Penal arata: „(1) Neglijenta care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce contine informatii secrete de stat, precum si neglijenta care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informatii se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda. (2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza faptele prevazute in art. 303 alin. (1) si art. 304, daca au fost savarsite din culpa”.

Parchetul General anunta, vineri, ca protocolul secret incheiat cu SRI in decembrie 2016, cel publicat de Valcov, si-a incetat efectele pe 13 martie 2017, precizand ca a initiat, pe 22 martie 2018, declasificarea acestuia. Documentul a fost trimis Consiliului Superior al Magistraturii si ministrului Justitiei.

„Bomba” lui Valcov, munitie pentru Dragnea

Tot acest nou scandal a inceput in emisiunea „Romania 9” de la TVR 1, unde s-a discutat despre existenta unui protocol incheiat in 07.12.2016 intre Parchetul General si SRI, ce prevede conditiile concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor. Documentul este semnat de procurorul Augustin Lazar si de directorul SRI, Eduard Hellvig.

La scurt timp dupa discutia din emisiune, Darius Valcov, consilier al premierului Viorica Dancila, a facut public, pe contul sau de Facebook, un protocol incheiat intre SRI si Parchetul General, tot in data de 07.12.2016, dar care are mai multe prevederi (27 de puncte) decat cel care apare pe site-ul Ministerului Public.

Darius Valcov a sustinut ca protocolul publicat i-a fost oferit de o persoana din sistem.

„Vad ca se dezbate intens asa zisul protocol semnat de Procurorul General cel oripilat de existenta protocoalelor si domnul Hellvig, cel care „modernizeaza” Serviciul de Informatii…. Eu va propun sa nu mergeti dupa fenta! Ia sa vedeti ce mi-a lasat mie cineva pe prag…azi dimineata! BOMBAAA!!!

P.S.: se poate ca si oamenii decenti din interiorul sistemului sa se fi saturat de aceste mizerii?! Multumesc, anonimule!

P.S.2: ne-au luat de prosti! Au facut spectacol desecretizand protocolul din 2009 care era deja abrogat!”, scrie Darius Valcov pe Facebook.

Liviu Dragnea a cerut imediat Inspectiei Judiciare sa se autosesizeze in legatura cu protocolul in cauza. Parchetul General a explicat insa cum in 13 martie 2017, protocolul si-a incetat efectele. S-a urmat procedura si, spre sfarsitul lunii martie 2018, s-au inceput demersurile pentru declasificarea documentului. In comunicat se precizeaza ca procedura de declasificare inca nu s-a incheiat, iar atat CSM, cat si Ministerul Justitiei erau informate cu legatura cu aceste aspecte. Si SRI a reactionat prin purtatorul de cuvant anuntand ca protocolul nu mai exista si ca se afla la acest moment oricum la Comisia de Control SRI din Parlament.

Dragnea nu a tinut cont de niciuna dintre aceste explicatii in acuzatiile sale.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Beizadeaua Victor Micula a scapat de puscarie, desi a tras cu mitraliera pe un pod din Oradea. Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Oradea decis sa il condamne la inchisoare cu suspendare pe Victor Micula…

O oră ago

Un algerian disparut in anii 1990, gasit viu in pivnita unui vecin dupa 27 de ani

Un barbat din Algeria a fost gasit in viata in pivnita vecinului sau, dupa ce…

O oră ago

Accident in Sectorul 3 al Capitalei. Doua persoane au ajuns la spital dupa ce o masina s-a ciocnit cu un tramvai

Doua persoane au ajuns sambata la spital in urma unui accident in Sectorul 3 al…

29 de minute ago

Protest in Peru dupa ce guvernul a asociat transsexualitatea cu o tulburare mintala

Membri ai unor grupuri LGBTQ au manifestat, vineri, in fata Ministerului Sanatatii din Peru, dupa…

3 ore ago

Noaptea Muzeelor Inchise. Ciolacu s-ar duce voluntar la Antipa: „O sa beau o cafea si o sa rezist”

Premierul Marcel Ciolacu spune ca este dispus sa mearga voluntar la „Noaptea Muzeelor”, dupa ce…

12 minute ago