Parlamentar roman atacat de hackeri chinezi: „O sa solicit o pozitie a MAE”

politica

China

Deputatul Catalin Tenita (Reper) anunta ca va solicita MAE sa ia pozitie dupa ce atat el cat si alti doi parlamentari romani au fost atacati de hackeri chinezi. El spune ca atacatorii sunt ” membri ai aparatului militar al Republicii Populare Chineze”.

„Sa lamurim un lucru.

1. Acei hackeri chinezi sunt de fapt membri ai aparatului militar al Republicii Populare Chineze.

2. Tentativa autoritatilor chineze de a accesa conturile de email, social media si stocare online ale peste 100 de demnitari alesi in peste 25 de tari democratice, printre care ma numar si eu, reprezinta o grava atingere suveranitatii acestor 25 de tari. Nu este despre Catalin Tenita, este despre faptul ca o putere straina a cautat in mod activ sa obtina acces in mod ilegal la informatiile a peste 100 de senatori americani, europarlamentari, deputati in parlamentele nationale europene sau de pe alte continente.

3. Faptul ca Departamentul de Stat a deschis un proces penal (si nu doar a dat un soi de avertisment, de informare) arata cat de grave sunt lucrurile.

4. Mi-ar placea ca Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania sa aiba o pozitie in aceasta chestiune. Chiar am sa o solicit”, a anuntat Tenita, miercuri.

Trei parlamentari din Romania – deputatii Catalin Tenita (REPER), Alexandru Muraru (PNL) si fostul deputat Pavel Popescu (PNL) – au fost vizati de un grup de hackeri sustinut de guvernul chinez. SUA si Marea Britanie spun ca grupul a actionat la nivel global, ca sa stranga date despre guverne, politicieni sau alegatori.

Cei trei deputati din Romania fac parte dintr-un grup international ostil Beijingului, se arata intr-un material publicat de Europa Libera, informeaza news.ro.

Autoritatile de la Washington, Londra si Wellington au acuzat, in ultimele doua zile, ca hackeri sustinuti de China le-ar fi vizat populatia sau guvernele pentru a obtine informatii despre alegeri, politicieni sau mediul de afaceri.

Printre politicienii vizati in aceasta campanie globala de spionaj cibernetic sunt si trei din Romania, reiese dintr-un rechizitoriu intocmit de Departamentul de Justitie al SUA. Deputatii Catalin Tenita (REPER), Alexandru Muraru (PNL) si fostul deputat Pavel Popescu (PNL) sunt politicenii romani intrati in atentia hackerilor chinezi.

In urma raportului, publicat luni (25 martie) seara, sapte hackeri chinezi sunt dati in urmarire internationala de FBI si au fost trimisi in judecata. „In sau in jurul anului 2021”, hackerii din grupul vizat de justitia americana – pe nume APT31 – au luat la tinta Alianta interparlamentara pentru China (IPAC). Grupul fusese fondat in 2020, la aniversarea protestelor din 1989 din Piata Tiananmen, inabusite cu brutalitate de regimul chinez.

In preajma sau in luna ianuarie 2021, hackerii au inregistrat zece conturi de e-mail, de pe care au trimis peste 1.000 de e-mailuri catre mai mult de 400 de conturi ale persoanelor asociate cu IPAC.

„Tintele au inclus fiecare membru al Uniunii Europene al IPAC si 43 de parlamentari din Regatul Unit, dintre care majoritatea erau membri ai IPAC sau fusesera mentionati in subiecte legate de Guvernul RPC (Republica Populara Chineza)”, scrie in rechizitoriul Departamentului american de Justitie.

Deputatii Catalin Tenita (REPER), Alexandru Muraru (PNL) si fostul deputat Pavel Popescu (PNL) ar fi cazut victime ale unei campanii de spionaj pusa la cale de un grup de hackeri intitulat APT31 impotriva Aliantei Interparlamentare pentru China, un grup international din care fac parte mai multi parlamentari si care se preocupa de modul in care tarile democratice ar trebui sa se raporteze la China.

Acest grup a intrat in vizorul Beijingului pentru discursurile critice la adresa regimului comunist chinez si acuzatiilor de incalcare a drepturilor omului aduse acestuia. Potrivit unor surse Europa Libera, unii dintre politicienii romani din IPAC au fost contactati de serviciile secrete din Romania, care voiau sa verifice daca au primit email-uri de la hackerii chinezi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: