Parlamentarii PSD vin cu o noua lege menita sa ii ajute pe puscariasi. La eliberare vor primi incaltaminte, imbracaminte, medicamente si multe altele

news

Mai multi parlamentari PSD si PNL au depus miercuri, la Senat, o initiativa legislativa in care propun ca persoanele eliberate din inchisoare si care provin din categorii defavorizate sa beneficieze de o serie de facilitati.

Potrivit propunerii legislative pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, persoanele identificate in urma raportului intocmit de catre ofiterul de probatiune ca fiind vulnerabile sau persoanele care fac parte dintr-o categorie defavorizata, conform Legii 292/2011, beneficiaza de o serie de facilitati din momentul eliberarii.

Aceste facilitati sunt ajutoare in natura: incaltaminte, imbracaminte, medicamente, dupa caz, acordate la iesire de catre locul de detentie, un loc temporar, pe o perioada de trei luni, intr-un centru pentru persoanele fara adapost, acolo unde este cazul, masa acordata la cantina sociala sau o alocatie de hrana, pe o durata de trei luni, pe raza judetului in care persoana eliberata domiciliata sau isi are resedinta, bilete sau legitimatii gratuite pe mijloacele de transport in comun urban si interurban, timp de trei luni.

Proiectul de lege a fost semnat de senatori si deputati de la PSD si PNL: Robert Cazanciuc, Aida-Cristina Caruceru, Vasile Cocos, Costel Neculai Dunava, Oana Florea, Florin Manole, Eugen Nicolicea, Stefan-Ovidiu Popa, Liviu Plesoianu, Mihaita Virza (PSD), respectiv Gabriel Andronache, Ioan Cupsa, Valeria Schelean si Vasile Varga (PNL).

„Principalele motivatii pentru a sustine acest proiect de lege sunt sociale – si anume faptul ca exista detinuti care vin din medii defavorizate, care sunt foarte saraci si care, in prima zi in care ies din penitenciar, nu au nicio alternativa, nu au nici ce sa manance, nici unde sa lucreze, nici cum sa isi gaseasca un loc de munca. Deci pentru ei ce putem sa presupunem si ce stim este ca prima alternativa este sa se intoarca in penitenciar cu o recidiva. Ca sa preintampinam asta trebuie sa gasim niste masuri sociale, astfel incat ei sa aiba o perioada, de trei luni spune proiectul de lege, un ajutor minimal. E vorba, de exemplu, de o masa calda pe zi la o cantina sociala a unei primarii, adica nu este un efort foarte mare pentru societate, insa este un beneficiu foarte important pentru cei care au nevoie de asta”, a precizat unul dintre initiatori, deputatul PSD Florin Manole, la Palatul Parlamentului, potrivit Digi24.

In expunerea de motive, initiatorii isi justifica propunerea prin ponderea recidivistilor in totalul populatiei incarcerate (care a crescut de peste trei ori) si prin necesitatea de a asigura un „cadru mai prietenos de reintegrare sociala a persoanei nou eliberate”.

„Conform statisticilor efectuate de catre Agentia Nationala a Penitenciarelor, primele doua luni dupa eliberare reprezinta un prag dificil de trecut pentru multi dintre cei proaspat eliberati. Or, cum aceasta perioada sensibila poate fi determinanta in alegerea noului drum in viata al acelui cetatean, se impune sa luam masuri pentru a-l ajuta sa nu recidiveze”, scriu initiatorii in expunerea de motive.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: