news

Parlamentul European sare in ajutorul jurnalistilor hartuiti cu procese de politicieni: „Dezechilibru frecvent de putere si de resurse intre reclamanti si parati”

Eurodeputatii au propus joi o serie de masuri pentru a contracara amenintarea reprezentata de actiunile strategice impotriva mobilizarii publice (SLAPP) pentru jurnalisti, ONG-uri si societatea civila din Europa, informeaza Agerpres.

SLAPP sunt actiuni in justitie lipsite de valoare, bazate pe afirmatii exagerate si adesea abuzive, menite sa intimideze, sa discrediteze profesional si sa ii hartuiasca pe cei vizati, obiectivul final fiind santajarea si reducerea la tacere a acestora, informeaza Parlamentul European intr-un comunicat.

Eurodeputatii se tem de efectul acestor procese asupra valorilor europene, a pietei interne si a sistemului de justitie al UE. Textul, adoptat cu 444 de voturi pentru, 48 impotriva si 75 de abtineri, evidentiaza dezechilibrul frecvent de putere si de resurse intre reclamanti si parati, ceea ce submineaza dreptul la un proces echitabil.

Citeste si: Deputatul PSD Laura Vicol Ciorba a dat in judecata aktual24.ro. Solicita despagubiri in valoare de 190.000 de lei

De asemenea, eurodeputatii sunt foarte ingrijorati de cazurile in care SLAPP sunt finantate din bugetele de stat, precum si de utilizarea lor in combinatie cu alte masuri ale statului impotriva canalelor mass-media independente, a jurnalismului independent si a societatii civile.

PE isi exprima regretul ca niciun stat membru nu a adoptat pana in prezent o legislatie specifica impotriva SLAPP si invita Comisia Europeana sa prezinte un pachet de masuri, inclusiv legislative.

Potrivit eurodeputatilor, acestea ar trebui sa includa o directiva a UE impotriva SLAPP, care sa stabileasca standarde minime, menite sa protejeze victimele si, in acelasi timp, sa previna si sa sanctioneze utilizarea abuziva a masurilor anti-SLAPP.

De asemenea, PE solicita un cadru juridic ambitios in viitoarea Lege privind libertatea mass-mediei.

Textul mai cere prevenirea „turismului de calomnie” si a „alegerii unei instante mai favorabile” – in cazul in care reclamantii aleg sa isi depuna actiunile in cea mai favorabila jurisdictie – prin norme uniforme si previzibile privind defaimarea, precum si prin stabilirea faptului ca instantele din locul de resedinta al paratului ar trebui sa solutioneze cauzele.

In acelasi timp, raportul apreciaza ca sunt necesare norme privind respingerea anticipata de catre instante, astfel incat procesele abuzive sa poata fi oprite rapid, pe baza unor criterii obiective, si ca reclamantul sa fie sanctionat in cazul in care nu reuseste sa justifice ca actiunea sa nu este abuziva.

Nu in ultimul rand, eurodeputatii cer garantii impotriva actiunilor SLAPP combinate, adica impotriva celor care combina acuzatiile de raspundere penala cu cele de raspundere civila, precum si masuri care sa garanteze ca defaimarea nu poate fi utilizata in cazul SLAP.

Un fond al UE pentru sprijinirea victimelor SLAPP si a familiilor acestora, precum si pentru formarea adecvata a judecatorilor si avocatilor, este de asemenea necesar, potrivit eurodeputatilor.

„Este de datoria noastra sa protejam jurnalistii, ONG-urile si organizatiile societatii civile care raporteaza cu privire la chestiuni de interes public. Instantele noastre nu ar trebui sa fie niciodata un loc de joaca pentru persoane, intreprinderi sau politicieni bogati si puternici, si nici nu ar trebui sa fie supraincarcate sau abuzate in scopuri personale”, a declarat co-raportorul Tiemo Wolken, din grupul S&D, citat in comunicat.

„Acest raport transpartinic, sustinut de mai multe comisii parlamentare, marcheaza un moment decisiv pentru jurnalism in lupta impotriva proceselor abuzive. Nu putem abuza de sistemele noastre de justitie – acesta este mesajul pe care l-am transmis astazi cu votul nostru ferm”, a spus la randul ei co-raportoarea Roberta Metsola (PPE).

Comisia Europeana a lansat pe 4 octombrie o consultare publica pentru a contribui la o viitoare initiativa de combatere a proceselor abuzive intentate impotriva jurnalistilor si a aparatorilor drepturilor omului. Se preconizeaza ca, in 2022, executivul UE va prezenta o Lege europeana privind libertatea mass-mediei, menita sa protejeze independenta si pluralismul mass-mediei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

ELCEN: „Falimentul RADET este rezultatul exclusiv al deciziilor gresite luate de Gabriela Firea in timpul mandatului sau de primar general”

Electrocentrale Bucuresti S.A. (ELCEN), companie aflata in sublordinea Ministerului Energiei, a transmis un comunicat de…

6 minute ago

Intarziere la aeroportul din Munchen. Activistii Last Generation s-au lipit de o pista

Aeroportul din Munchen a fost inchis pentru scurt timp sambata devreme, dupa ce activistii pentru…

19 minute ago

Chinezii se lauda ca ar fi inventat o baterie auto care se poate incarca in doar zece minute, asigurand o autonomie de aproape o mie de kilometri

Cercetatorii chinezi sustin ca ar fi dezvoltat o baterie auto revolutionara care se poate incarca…

21 de minute ago

Colectia de monede a unui magnat danez al untului va fi pusa in vanzare dupa ce a fost sigilata timp de 100 de ani

La o suta de ani dupa moartea posesorului, colectia de monede a unui magnat danez…

35 de minute ago

Blestemul moldovenilor: coloana oficiala cu care Marcel Ciolacu se deplasa la Iasi a ramas blocata in trafic, pe fondul lipsei de autostrazi

Premierul Marcel Ciolacu a simtit ieri pe propria piele lipsa de investitii in infrastructura rutiera.…

36 de minute ago

Balotesti: Un barbat s-a urcat pe o antena de telefonie si a amenintat ca isi va face rau

Un barbat s-a urcat vineri seara pe o antena de telefonie din Balotesti, amenintand ca…

42 de minute ago