Regimul Orban, in fata unei noi provocari majore in UE. Parlamentul European voteaza o rezolutie de retragere a dreptului de vot al Ungariei in Consiliul European

externe

Viktor Orban, Ucraina, zona-tampon, UE, NATO, Rusia

Parlamentul European va vota in cursul acestei saptamani o rezolutie care cere ca Ungaria sa fie lipsita de dreptul de vot in Consiliul European, a declarat, la 16 ianuarie, deputatul Petri Sarvamaa, membru al Parlamentului European (PE).

La inceputul acestei luni, Sarvamaa a lansat o petitie pentru a elimina unele dintre drepturile de membru ale Budapestei, inclusiv votul, din cauza „erodarii statului de drept” si a comportamentului obstructionist al tarii in fata construirii consensului UE. Ungaria a blocat un pachet de finantare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, chiar in momentul in care Kievul a intrat in al treilea an calendaristic de razboi total cu Rusia.

„Respectarea promisiunilor noastre: scrisoarea finala a fost trimisa acum presedintelui Parlamentului”, a declarat Sarvamaa, un membru senior al Parlamentului care face parte din mai multe comisii, pe platforma de socializare X.

„Joi (18 ianuarie), vom vota asupra unei rezolutii de motiune comuna, negociata in aceasta dimineata cu cinci grupuri politice din parlament.”Rezolutia solicita Consiliului European sa priveze Ungaria de dreptul de vot in conformitate cu articolul 7.2 din tratatul UE, care stipuleaza optiunea de a suspenda dreptul de vot al unui membru in cazul unei „incalcari grave si persistente”.

Consiliul European trebuie apoi sa decida in unanimitate daca incalcarea continua sa aiba loc, dupa care va vota cu majoritate calificata suspendarea drepturilor tarii acuzate.

Majoritatea grupurilor politice din Parlamentul European doresc, de asemenea, o ancheta privind decizia Comisiei Europene de a debloca fonduri de aproximativ 11 miliarde de dolari pentru Ungaria cu putin timp inainte de summitul din decembrie, scrie Euractiv.

Multi eurodeputati au criticat decizia, spunand ca bratul executiv cedeaza santajului Ungariei. Comisia Europeana a declarat ca decizia a fost luata strict din motive procedurale, si anume din cauza reformelor judiciare intreprinse de Ungaria.

Desi premierul ungar Viktor Orban a blocat finantarea pentru Ucraina, el a permis celorlalti lideri europeni sa ajunga la un consens privind negocierile de aderare cu Kievul, parasind sala in timpul unui vot cheie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: