Parlamentul francez sustine proiectul de lege pentru interzicerea discriminarii bazate pe coafuri, culoare sau textura a parului

externe

Camera inferioara a parlamentului francez a sustinut un proiect de lege care interzice discriminarea bazata pe coafuri, culoare sau textura a parului, intr-o miscare „istorica”, care, spun sustinatorii acesteia, va contribui la pedepsirea discriminarii la locul de munca, potrivit The Guardian.

Olivier Serva, un deputat independent pentru teritoriul francez Guadelupa, care a sponsorizat proiectul de lege, a sustinut ca femeile de origine africana din Franta au fost adesea incurajate sa-si schimbe coafura inainte de interviurile de angajare.

Proiectul de lege a trecut cu 44 de voturi pentru si doua impotriva, desi majoritatea parlamentarilor din Adunarea Nationala nu au votat. Pentru a deveni lege, trebuie sa treaca si de senat, unde s-ar putea opri.

In 2022, un membru al Air France a castigat, dupa 10 ani, o batalie juridica pentru dreptul de a lucra avand parul impletit, in urma unei decizii a celei mai inalte curti de apel a Frantei.

In SUA, cel putin 23 de state au adoptat o legislatie menita sa protejeze oamenii de discriminare. Si in Marea Britanie, Comisia pentru Egalitate si Drepturile Omului a emis linii directoare impotriva discriminarii parului in scoli.

Proiectul de lege francez nu a fost lipsit de controverse, criticii sustinand ca nu era necesar, avand in vedere ca discriminarea bazata pe aspect era deja ilegala.

Fabien Di Filippo, de la partidul conservator Les Republicains, a declarat ca proiectul de lege este redundant, sustinand ca are drept scop importarea unei mentalitati americane in legislatia franceza. „Ar trebui sa ne asteptam maine la un proiect de lege privind discriminarea persoanelor cu chelie, care cred ca sunt subreprezentate in reclamele pentru sampon?” a spus el.

Eric Rocheblave, avocat specializat in dreptul muncii, a spus ca orice lege viitoare ar fi „simbolica” si putin practica atunci cand trebuie demonstrata discriminarea in instanta. „Nu exista nici un vid legal aici”, a spus el pentru AFP.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: