Parlamentul turc a ratificat, in sfarsit, aderarea Suediei la NATO

externe

Parlamentul turc a ratificat marti seara, cu o majoritate ciovarsitoare, aderarea Suediei la NATO, marcand incheierea a 20 de luni de negocieri intre Ankara si Stockholm, potrivit The Guardian.

Parlamentul a votat aderarea Suediei la NATO la trei luni dupa ce presedintele Recep Tayyip Erdogan a depus proiect de lege. Presedintele este de asteptat sa semneze proiectul de lege in zilele urmatoare.

Candidatura suedeza necesita acum unda verde din partea Ungariei. Marti mai devreme, premierul ungar, Viktor Orban, a facut aluzie la progres, invitandu-l pe primul ministru al Suediei, Ulf Kristersson, sa faca o vizita la Budapesta pentru negocieri pe aceasta tema.

„Cred ca un dialog mai intens ar putea contribui la consolidarea increderii intre tarile si institutiile noastre, permitand astfel sa ne consolidam si mai mult aranjamentele politice si de securitate”, a spus Orban intr-o scrisoare.

Un purtator de cuvant al lui Kristersson a spus ca nu au niciun comentariu asupra invitatiei deocamdata, dar ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a spus ca guvernul va trebui sa „se gandeasca la ce semnaleaza scrisoarea”.

Suedia a solicitat aderarea la NATO in mai 2022, in acelasi timp cu Finlanda, intr-o schimbare istorica a politicii sale de securitate, determinata de invazia Ucrainei de catre Rusia in februarie la inceputul acelui an.

Turcia si Ungaria, ambele avand relatii mai bune cu Rusia decat alti membri ai organizatiei, au ridicat obiectii, sustinand un proces care necesita unanimitate intre tarile membre NATO. Finlanda s-a alaturat in sfarsit anul trecut, dar Ankara a facut presiuni ca Stockholmul sa isi intareasca pozitia fata de membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care SUA si UE, precum si Turcia il considera grup terorist.

Suedia a semnat deja un acord cu SUA care ofera acces deplin la 17 dintre bazele sale militare si a inceput procesul de integrare in NATO.

Paul Levin, directorul Institutului Universitar de Studii Turce din Stockholm, a declarat ca aderarea Suediei la NATO va fi semnificativa pentru tara nordica.

„Orban a promis ca nu va amana procesul, asa ca ratificarea Turciei ar trebui sa insemne aderarea Suediei la NATO. Acesta va fi o afacere uriasa pentru o tara cu o lunga traditie de neutralitate si o politica de nealiniere pe care a decis sa o abandoneze doar in fata agresiunii rusesti in crestere”, a spus el. „In acelasi timp, a fost un proces gradual care a inceput dupa incheierea razboiului rece. Aderarea la UE in 1995 a insemnat sfarsitul neutralitatii pentru Suedia.”

Cu toate acestea, el a avertizat ca lupta cu Ankara pentru apartenenta Suediei poate avea un impact de durata.

Comunitatea turca din Suedia a fost divizata in aceasta problema, a adaugat el. „Sunt multi suedezi kurzi care sunt ingrijorati ca Suedia nu va mai fi de partea cauzei lor si ca va tine seama de cererile lui Erdogan de extradare a unui numar mare de kurzi. Dar exista si multi suedezi turci si unii kurzi, care sunt fericiti ca Suedia, asa cum o vad ei, devine in sfarsit dura cu PKK”.

Guvernul Ungariei a inaintat parlamentului ratificarea candidaturii NATO a Suediei in 2022, dar un vot final a fost amanat in mod repetat. Desi decizia apartine in mod oficial parlamentului, autoriattea lui Orban asupra partidului sau de guvernamant Fidesz inseamna ca ratificarea, de facto, este in mainile primului ministru.

Oficialii maghiari au prezentat in trecut diferite naratiuni pe plan intern despre oferta Suediei, insistand ca Budapesta nu va fi ultima care va semna.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: