Parlamentul voteaza azi sefii de la TVR si Radio. PSD se intoarce in fruntea Radioului Public. Bulai: „PNL si PSD nu-si lasa niciodata oamenii de izbeliste”

politica

Plenul Parlamentului se reuneste luni, de la ora 17,00, pentru numirea consiliilor de administratie ale Societatii Romane de Televiziune (SRTV) si Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), au decis Birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Audierile candidatilor pentru consiliile de administratie ale celor doua institutii au loc de la ora 12,00 in Comisiile reunite de cultura ale Parlamentului.

Dupa ce plenul va numi cele doua consilii, acestea vor alege si propune presedintii-directori generali care vor fi numiti prin vot de plenul Parlamentului pentru cate un mandat de 4 ani.

Liberalii si social-democratii au negociat si au ajuns la o intelegere in privinta viitorilor sefi ai televiziunii si radioului public, PNL urmand sa numeasca seful TVR, iar PSD seful de la radio.

Potrivit acestora, jurnalistul Dan Turturica, propus de Guvernul Citu, va fi numit presedinte-director general al TVR.

In schimb, Razvan Dinca, propus de PSD, va prelua sefia Radioului public.

Votul pentru numirea noilor consilii de administratie ale televiziunii si radioului va avea loc luni, la ora 17:00, in plenul reunit al Parlamentului. Audierile in comisiile de specialitate vor avea loc tot luni, incepand cu ora 12:00.

Propunerile facute de partide si institutii pentru Consiliile de Administratie de la TVR si Radio:

TVR:

– PSD: Severin Georgica – membru titular; Ghimi~i Lucian – membru titular; Dindirica Elena Anca – membru titular; Vinteanu Radu-Alexandru – membru supleant.

– PNL: Mihai Firica – membru titular; Radu Carp – membru titular; Gheorghe Croitoru – membru supleant; Sergiu Zeres – membru supleant.

– USR: Valentin-Andrei Enescu – membru titular; Alexandru Gabriel Gherghescu – membru supleant.

– AUR: Dorothea Ionescu – membru titular; Pericle-lulian Capsali – membru supleant.

– UDMR: Nagy-Debreczeni Hajnalka – membru titular; Anderco Aliz-Timea – membru supleant.

– Minoritatile nationale: Borislav Velimirovici, membru titular; Gjorgji Ivanovski – membru supleant.

RADIO:

– PSD: Sararu Ruxandra Ileana – membru titular; Pospai Mircea – membru supleant; Herjeu Radu-Bogdan – membru titular; Dinca Razvan-Ioan – membru titular.

– PNL: Radu F. Alexandru – membru titular; Alexandra Bogdan – membru titular; Mihai Moga – membru supleant; Victor Cernea – membru supleant.

„Maine e o zi mare. Parlamentul va numi noua conducere a TVR si SRR. Puteau sa fie nume de persoane cu viziune reformatoare pentru cele doua institutii – asa cum a propus USR. PNL nu a vrut asta. A preferat instaurarea unei mafii transpartinice. PNLSD.

PNL si PSD nu-si lasa niciodata oamenii de izbeliste. Au, n-au treaba, profesional vorbind, cu ceva, nu conteaza, partidul ii tine in brate.

Ba chiar nici moralitatea lor nu prea conteaza. Alternativa e functia ca premiu pentru servicii si dovada de incredere pentru colaborari anterioare. Fara USR, nu mai trebuie nimeni sa mimeze ca Statul nu e capturat.

Sa incepem cu propunerea PNL ca PDG la Televiziunea publica, Dan Turturica. Conform DNA, Dan Turturica ar fi intermediat, in 2013, o spaga de 100.000 de euro de la Gheorghe Stefan, zis „Pinalti” (primarul PDL de la Piatra Neamt), prin Ionel Arsene (presedintele PSD al CJ Neamt), catre Horia Georgescu, presedinte al Agentiei Nationale de Integritate (ANI) la acea data.

Paradoxul e ca, acum niste ani, emisiunea lui Dan Turturica de la TVR a fost scoasa de pe post de catre USL-ul de atunci, in lupta PSD-PNL cu Traian Basescu si PDL. E doar o ironie ca vechiul PDL e actualul PNL.

La TVR, PSD ii trimite pe Georgica Severin si pe Lucian Ghimisi. Cand n-a mai prins loc de senator, partidul l-a trimis pe dl Severin sef la Radioul public, de unde a fost revocat in 2021, dupa ani de scandaluri si nereguli constatate de Curtea de Conturi. Acum se va intoarce in „sectorul public”, in CA al Televiziunii.

Actor de formatie, dl Ghimisi a fost detasat de dna primar Firea la conducerea Arcub (de unde o detasase la alta institutie pe directoarea care ocupa postul prin concurs). I s-a incetat detasarea anul acesta. Cat timp a fost dl Ghimisi sef, Arcub nu a organizat nicio sesiune de finantare culturala. Nici pe el nu putea sa-l lase PSD fara coledzi mai mult de cateva luni.

Sef la Radioul public e sustinut, tot prin mana PSD, Razvan Dinca, fost consilier al lui Andras Demeter, acum secretar de stat la Ministerul Culturii, pe cand dl Demeter era PDG la Radio, fost director general al Teatrului National de Opereta „Ion Dacian” din Bucuresti (in acelasi timp in care era consilier la Radio), fost director al Operei Nationale Bucuresti (de la dl Dinca incoace, Opera n-a mai avut director definitiv, numit prin concurs). In decembrie 2018, dl Dinca a fost achitat de Curtea de Apel Bucuresti, intr-un dosar de abuz in serviciu si fals in declaratii.

Curat „oameni noi”, cu stiinta administrativa…”, a anuntat deputatul USR Iulian Bulai, duminica.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: