Partidele islamiste pakistaneze protesteaza impotriva presedintelui Curtii Supreme acuzat de „blasfemie”

externe

Sute de sustinatori ai partidelor islamiste pakistaneze s-au adunat vineri pentru a protesta fata de remarci considerate defaimatoare ale presedintelui Curtii Supreme, potrivit Reuters.

Apelul la protest, facut de diverse grupuri religioase si politice conduse de Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP), al carui slogan la mitinguri este „moartea blasfemiatorilor”, a spus ca remarcile presedintelui Curstii Supreme, Qazi Faez Isa, intr-un caz impotriva unui membru al comunitatii minoritare Ahmadi a fost o blasfemie.

Instanta a acordat cautiune unui membru al comunitatii Ahmadi la inceputul acestei saptamani, hotarand ca acuzatiile de blasfemie impotriva lui nu sunt valabile. Barbatul, acuzat de blasfemie pentru distribuirea literaturii islamice, era in inchisoare de 13 luni.

„Vom monitoriza predicile si protestele din afara moscheilor”, a declarat superintendentul de politie Abrar Hussain din orasul Karahci, avertizandu-i pe protestatari sa ramana pasnici.

Sute de protestatari au iesit in strada in orasul Peshawar, scandand sloganuri impotriva presedintelui Curtii Supreme.

Instanta suprema a emis joi o declaratie dupa ce partidele islamiste si unele grupari politice au lansat o campanie in care il acuza pe Qazi Faez Isa ca se abate in hotararea sa de la definitia constitutionala a unui musulman, care exclude ahmaditii.

„Aceasta impresie este absolut gresita”, se arata in declaratia instantei, deplangand ceea ce a numit o „campanie vicioasa” impotriva lui Isa.

Campaniei i s-au alaturat si unii sustinatori si consilieri ai fostului prim-ministru intemnitat Imran Khan, care cred ca o hotarare a lui Isa pentru indepartarea siglei partidului lui Khan de pe buletinele de vot i-a costat voturi la alegerile din 8 februarie.

Grupurile pentru drepturile omului spun ca legile aspre privind blasfemia din Pakistan sunt adesea folosite gresit pentru a rezolva vendete personale, iar doar acuzarea cuiva de o astfel de crima ar putea duce la linsaje.

Judecatorii ezita sa se ocupe de astfel de cazuri de teama de pedeapsa, ceea ce ii lasa pe acuzati in inchisoare ani de zile fara ca dosarele sa fie audiate.

Blasfemia se pedepseste cu moartea in Pakistan. Nimeni nu a fost executat de catre stat pentru asta, dar numerosi acuzati au fost linsati de masele revoltate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: