externe

Partidele islamiste pakistaneze protesteaza impotriva presedintelui Curtii Supreme acuzat de „blasfemie”

Sute de sustinatori ai partidelor islamiste pakistaneze s-au adunat vineri pentru a protesta fata de remarci considerate defaimatoare ale presedintelui Curtii Supreme, potrivit Reuters.

Apelul la protest, facut de diverse grupuri religioase si politice conduse de Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP), al carui slogan la mitinguri este „moartea blasfemiatorilor”, a spus ca remarcile presedintelui Curstii Supreme, Qazi Faez Isa, intr-un caz impotriva unui membru al comunitatii minoritare Ahmadi a fost o blasfemie.

Instanta a acordat cautiune unui membru al comunitatii Ahmadi la inceputul acestei saptamani, hotarand ca acuzatiile de blasfemie impotriva lui nu sunt valabile. Barbatul, acuzat de blasfemie pentru distribuirea literaturii islamice, era in inchisoare de 13 luni.

„Vom monitoriza predicile si protestele din afara moscheilor”, a declarat superintendentul de politie Abrar Hussain din orasul Karahci, avertizandu-i pe protestatari sa ramana pasnici.

Sute de protestatari au iesit in strada in orasul Peshawar, scandand sloganuri impotriva presedintelui Curtii Supreme.

Instanta suprema a emis joi o declaratie dupa ce partidele islamiste si unele grupari politice au lansat o campanie in care il acuza pe Qazi Faez Isa ca se abate in hotararea sa de la definitia constitutionala a unui musulman, care exclude ahmaditii.

„Aceasta impresie este absolut gresita”, se arata in declaratia instantei, deplangand ceea ce a numit o „campanie vicioasa” impotriva lui Isa.

Campaniei i s-au alaturat si unii sustinatori si consilieri ai fostului prim-ministru intemnitat Imran Khan, care cred ca o hotarare a lui Isa pentru indepartarea siglei partidului lui Khan de pe buletinele de vot i-a costat voturi la alegerile din 8 februarie.

Grupurile pentru drepturile omului spun ca legile aspre privind blasfemia din Pakistan sunt adesea folosite gresit pentru a rezolva vendete personale, iar doar acuzarea cuiva de o astfel de crima ar putea duce la linsaje.

Judecatorii ezita sa se ocupe de astfel de cazuri de teama de pedeapsa, ceea ce ii lasa pe acuzati in inchisoare ani de zile fara ca dosarele sa fie audiate.

Blasfemia se pedepseste cu moartea in Pakistan. Nimeni nu a fost executat de catre stat pentru asta, dar numerosi acuzati au fost linsati de masele revoltate.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

O oră ago

Marcel Ciolacu se lauda ca a pornit constructia celor trei spitale regionale promise de PSD de 15 ani si da asigurari ca ele vor fi gata in 2028

Premierul Marcel Ciolacu si-a manifestat, vineri, satisfactia fata de inceperea lucrarilor de constructie a celor…

16 minute ago

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

3 ore ago

Directorul uneia dintre cele mai temute inchisori din Columbia, asasinat dupa ce fusese amenintat cu moartea de catre detinuti

Directorul inchisorii La Modelo, una dintre principalele unitati penitenciare din Columbia, a fost asasinat joi…

2 ore ago

Finantistul Andrei Caramitru ofera 100.000 de euro oricui demonstreaza public ca ar fi implicat in vreun proiect de dezvoltare imobiliara

Andrei Caramitru, fiul regretatului actor Ion Caramitru, este recunoscut pentru postarile sale acide de pe…

46 de minute ago

Rares Bogdan considera ca alegerile de la Bucuresti se vor castiga cu sub 30% din voturi

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte si europarlamentar PNL a declarat, intr-o emisiune gazduita de publicatia online ziare.com,…

2 ore ago