Partidele pro-ruse si anti europene castiga teren in Austria si Slovacia. Viktor Orban jubileaza

externe

Politicianul austriac Herbert Kickl este un pro-rus si antiamerican, adept al teoriei conspiratiei, care sustine folosirea viermilor pentru cai ca remediu pentru COVID-19 si vrea sa transforme tara alpina intr-o „fortareata” impotriva migratiei, scrie Politico.

De asemenea, el este favorit sa devina urmatorul lider al tarii sale si urmatoarea mare durere de cap a Europei.

Partidul Libertatii, de extrema dreapta al lui Kickl, conduce cu cateva puncte in sondajele nationale din luna noiembrie, in conditiile in care inflatia in crestere si cresterea brusca a cererilor de azil alimenteaza nemultumirea fata de actualul guvern, o coalitie intre Partidul Popular austriac de centru-dreapta si Verzi. Avand in vedere ca celalalt partid principal de opozitie, social-democratii, este afectat de lupte interne, partidul lui Kickl are cea mai buna sansa din ultimii ani de a prelua puterea.

Acest lucru ar insemna probleme majore pentru Uniunea Europeana, care se lupta deja sa faca fata Ungariei, unde premierul nationalist Viktor Orban a preluat in mod sistematic controlul asupra tuturor parghiilor majore de putere si a subminat mass-media independenta, transformand tara in ceea ce criticii considera a fi un stat semi-autoritar in mijlocul UE.

Austria nu este singura tara din regiune susceptibila la orbanism. Vecina Slovacia se afla, de asemenea, in pragul unei renasteri populiste. Partidul pro-rus Smer-SD – al carui lider, fostul prim-ministru Robert Fico, a fost fortat sa paraseasca functia in 2018 pe fondul unui val de proteste populare declansate de uciderea brutala a unui reporter de investigatie si a logodnicei sale – conduce in sondaje inaintea unor alegeri anticipate programate pentru luna septembrie. Fico a promis sa puna capat sprijinului militar al Slovaciei pentru Ucraina vecina, daca va fi ales.

Oficialii europeni avertizeaza ca victoriile fortelor pro-ruse din Slovacia si Austria ar oferi presedintelui rus Vladimir Putin un instrument puternic impotriva Ucrainei, facilitandu-i subminarea sanctiunilor si a eforturilor UE de a ajuta Ucraina.

„Ar fi un dezastru”, a declarat fara menajamente un inalt oficial al Comisiei din regiune.

Kickl este departe de a fi o solutie sigura. Datorita stilului sau abraziv, ratingul sau personal de aprobare este printre cele mai scazute dintre cele ale oricarui politician austriac.

Mai mult, sprijinul pentru Partidul Libertatii s-a dovedit volatil in trecut, iar aceasta ultima crestere este probabil determinata mai mult de frustrarea fata de ceea ce multi austrieci considera a fi disfunctionalitatea actualului guvern decat de sperantele de reinnoire sub conducerea extremei drepte.

Cu toate acestea, recenta ascensiune a partidului nu poate fi ignorata.

Kickl, care a ocupat functia de ministru de interne in timpul coalitiei de scurta durata a Partidului Libertatii cu Partidul Popular al fostului cancelar Sebastian Kurz incepand cu 2017, este o figura cunoscuta la Bruxelles. El nu este amintit cu drag. Una dintre primele masuri luate de Kickl in calitate de ministru de interne a fost schimbarea numelui centrelor de inregistrare a solicitantilor de azil din Austria in „Centre de plecare”.

Presedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat saptamana trecuta unui ziar austriac ca are „indoieli serioase” cu privire la capacitatea lui Kickl de a ocupa orice functie ministeriala.

„Pur si simplu nu este demn de incredere”, a spus Metsola.

Urmatoarele alegeri obisnuite din Austria vor avea loc abia in toamna anului viitor, insa tensiunile persistente din cadrul actualei coalitii conduse de cancelarul Karl Nehammer, al carui Partid Popular se afla in prezent la opt puncte in spatele Partidului Libertatii, ridica perspectivele unui scrutin anticipat.

„Nu am devenit lider de partid pentru a conduce in sondaje, ci pentru a castiga alegerile”, a declarat recent Kickl.

Kickl a promis ca va folosi dreptul de veto al Austriei in Consiliul European pentru a anula ceea ce el numeste sanctiunile „inutile” ale blocului impotriva Rusiei.

In timpul unei vizite recente la Budapesta, unde s-a intalnit cu mentorul sau Orban, Kickl nu a facut un secret din obiectivul sau de a transforma Austria intr-o alta Ungarie, pe care a laudat-o ca fiind un „refugiu al autodeterminarii nationale si al rezistentei impotriva interventiei globaliste de la Bruxelles”.

Partidul Libertatii – care a fost fondat de fosti nazisti in anii 1950 – are legaturi de lunga durata cu Rusia. Fostul lider al partidului, Heinz-Christian Strache a semnat un acord de parteneriat cu partidul Rusia Unita al lui Putin in 2016.

Desi Kickl insista ca acest acord a expirat, el si alte figuri ale Partidului Libertatii nu fac un secret din afinitatea lor pentru Rusia. De exemplu, partidul a prezentat zeci de rezolutii pro-ruse in parlamentul austriac de la inceputul razboiului lui Putin impotriva Ucrainei. De asemenea, a emis zeci de comunicate de presa in ultimul an, solicitand ridicarea sanctiunilor impotriva Rusiei.

Cu toate acestea, migratia ramane problema de baza a Partidului Libertatii. Avand in vedere ca numarul cererilor de azil in Austria s-a triplat anul trecut, cea mai mare crestere procentuala din intreaga UE, este o problema care rezoneaza.

In concordanta cu retorica de „fortareata” a lui Kickl, multe dintre prioritatile Partidului Libertatii se concentreaza pe identitatea culturala. De exemplu, o initiativa menita sa salveze hanurile din orasele mici austriece promitea subventii, dar numai daca beneficiarii serveau „specialitati traditionale si regionale”.

Astfel de idei sunt adesea luate in deradere de catre mass-media austriaca, dar politicile par sa fie bine primite de multi alegatori.
In ianuarie, partidul s-a clasat pe locul al doilea intr-un sondaj regional in Austria Inferioara, cel mai mare stat al tarii, rupand majoritatea absoluta detinuta de mult timp de Partidul Popular. Acest lucru a fortat centrul-dreapta sa accepte o coalitie cu extrema dreapta in acest stat.

Un scenariu similar a avut loc cateva saptamani mai tarziu in landul Salzburg, unde un rezultat bun al Partidului Libertatii i-a adus un loc in guvernul regional.

La nivel national insa, este putin probabil ca Kickl sa accepte locul doi. Partidul a acceptat un astfel de aranjament de doua ori in ultimii 25 de ani, ca partener secundar al Partidului Popular, iar ambele coalitii au sfarsit prin a rupe partidul in bucati, pe fondul scandalurilor si al diviziunilor interne.

Kickl spune ca obiectivul sau de data aceasta este clar: sa fie un Volkskanzler – un cancelar al poporului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: