Partidul presedintei Maia Sandu, PAS, nu a castigat niciun municipiu la alegerile locale desfasurate ieri in Republica Moldova

externe

alegeri, Republica Moldova, Maia Sandu, PAS, alegeri locale, municipii, esec

Partidul de guvernamant din Republica Moldova, Partidul Actiune si Solidaritate, al presedintei Maia Sandu, nu a castigat niciun mandat de primar in cele 11 municipii ale tarii in care au avut loc alegeri locale, transmite Agerpres.

Dupa ce in primul tur a pierdut Chisinaul, dar si municipiile Cahul, Ceadir-Lunga, Hincesti, Orhei, Soroca si Straseni, PAS a pierdut, duminica, in turul al doilea al alegerilor locale, si municipiul Ungheni. Aici, datele centralizate de Comisia Electorala Centrala arata ca independentul Vitalie Vrabie s-a impus cu 57.58% in fata reprezentantului PAS Dionisie Ternovschi.

De altfel, Ungheni a fost singurul municipiu din turul doi in care formatiunea politica a Maiei Sandu a avut candidat.

La Balti, reprezentantul formatiunii Partidul Nostru, Alexandr Petkov, a castigat turul al doilea cu 59,63%, invingandu-l pe candidatul Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSRM), Maxim Morosanu, care a intrunit 40,37% din voturile electoratului.

La Comrat au intrat in turul al doilea doi independenti, Serghei Anastasov obtinand victoria in fata lui Nicolai Dudoglo cu un scor de 58,52% la 41,48%.

In municipiul Edinet, primar a fost ales Constantin Cojocari de la Liga Oraselor si Comunelor, care a fost votat 51,64% dintre electori, in conditiile in care contracandidatul sau, Oleg Sanduleac de la PSRM, a obtinut 48,36% din voturi.

Potrivit legislatiei electorale din Republica Moldova, in turul al doilea, alegerile se declara valabile daca la acesta participa cel putin 20 la suta din numarul persoanelor inscrise in listele electorale din acea localitate, conditie indeplinita la scrutinul de duminica, dupa cum a anuntat presedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman. Castigator este desemnat candidatul care intruneste cele mai multe voturi.

In 617 localitati, printre care si municipiul Chisinau, primarul a fost ales din primul tur cu peste jumatate din voturile valabil exprimate. In primul tur, Partidul Actiune si Solidaritate a obtinut cele mai multe mandate – 225, insa niciunul intr-un municipiu, urmat de Partidul Socialistilor din Republica Moldova cu 99 de mandate. Alti 83 dintre primarii alesi in primul tur au candidat independent, iar 73 din partea Partidului Social Democrat European.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: