Partizanii din Ucraina baga spaima in fortele Rusiei. Iata ce afise au fost postate in Hersonul ocupat: „Fiti gata! Va cunoastem toate rutele de patrulare! Herson este Ucraina”

externe

In orasul Herson, ocupat de fortele Rusiei de aproape doua luni, luptatorii din rezistenta ucraineana au lipit afise foarte explicite prin care militarii rusi sunt avertizati ca isi vor pierde viata.

„Fiti gata! Va cunoastem toate rutele de patrulare! Herson este Ucraina”, este scris pe un astfel de afis. Iata cum arata afisele:

Ministrul ucrainean al apararii, Oleksii Reznikov, a afirmat marti ca razboiul cu Moscova intra intr-o „faza prelungita”, rusii cautand controlul total al regiunea Donbas si sa ocupe sudul. Potrivit lui Reznikov, trupele ruse isi intaresc in prezent pozitiile in teritoriile pe care le ocupa in regiunile Zaporojie si Herson, pentru „a trece in mod defensiv daca este necesar”.

Ocupantii rusi au primit ordin de la Kemlin sa pregateasca un referendum in regiunile Herson si Zaporojie in urmatoarele luni, a declarat intr-o interventie televizata luni un consilier al ministrului ucrainean de interne, Vadim Denisenko.

„Exista instructiuni din partea Moscovei ca in cateva luni sa se ajunga la organizarea unui referendum. In acest moment, ei nu inteleg inca foarte clar despre ce sa fie acest referendum, dar se vor concentra pe pregatirea terenului pentru consultare”, a declarat oficialul ucrainean, citat de agentia Unian.

Consilierul citat a mentionat ca „rusii incearca sa-si consolideze prezenta pe cat pot” nu doar in orasul Energodar, din regiunea Zaporojie, ci si in alte parti.

„Ei incearca sa-si impuna puterea, in multe asezari isi instaleaza ‘supraveghetori’, adeseori din lumea criminala”, a spus Denisenko, adaugand ca sunt cazuri cand amante si rude apropiate sunt instalate in functii.

La randul sau, presedintele administratiei militare regionale din Herson, Ghennadi Laguta, a declarat ca ocupantii colecteaza datele personale ale rezidentilor pentru alegeri si si-a exprimat convingerea ca oamenii din Herson sustin Ucraina si nu vor merge la referendum.

Rusii planuiesc sa efectueze un „recensamant” al populatiei din regiunea Herson, la fel cum au facut si in peninsula Crimeea, anexata de Rusia in 2014, noteaza Unian.

Comentarii: