externe

Partizanii lovesc in premiera in Mariupol: „O explozie puternica s-a auzit in tot orasul”. Oficial ucrainian: „Ar fi atat de grozav daca ar fi vorba de acea cladire blestemata cu custi pentru viitorul ‘proces'”

Primaria orasului Mariupol, ocupat de Rusia, a raportat ca in dupa-amiaza zilei de 13 august a avut loc o explozie care a fost „auzita de intregul oras”.

„O explozie puternica in Mariupol! 15:40, o explozie care a fost auzita de tot orasul, de fiecare cartier. Si da, nu am fost noi”, a anuntat Petro Andriuscenko, consilier al primarului instalat de rusi.

Andriuscenko a mai declarat ca au fost implicati ucraineni.

„Consilierul a lasat sa se inteleaga ca partizanii ucraineni ar fi putut fi implicati. Ar fi atat de grozav daca ar fi vorba de acea cladire blestemata cu custi pentru viitorul ‘proces’. Astept mai multe vesti”, a transmis si Anton Gerascenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei.

Si Ivan Fedorov, primarul orasului Melitopol, a raportat explozii in orasul Melitopol si, potrivit acestuia, partizanii sunt la lucru.

Seful administratiei separatiste sustinute de Rusia in regiunea Donetk (estul Ucrainei) a declarat miercuri ca un proces al combatantilor capturati din regimentul ucrainean Azov va avea loc pana la sfarsitul verii, cel mai probabil in Mariupol, oras-port la Marea Azov.

Regimentul Azov a atras atentia internationala pentru rezistenta de care a dat dovada in timpul asediului rusesc asupra combinatului siderurgic din Mariupol, unde acestia se repliasera impreuna cu civili.

Dupa ce au luptat saptamani in sir din buncarele si tunelurile otelariei, sute de luptatori ai regimentului Azov s-au predat in luna mai fortelor sustinute de Rusia.

Chiar daca prizonierii de la Azov nu au fost oficial inculpati la 2 august, Curtea Suprema a Rusiei a decis ca regimentul este o organizatie terorista, deschizand calea punerii sub acuzare a combatantilor capturati.

Ucraina, care ea insasi a judecat si condamnat o serie de soldati rusi pentru crime de razboi comise impotriva civililor sai, sustine ca cei de la Azov sunt prizonieri de razboi, meritand protectia Conventiilor de la Geneva.

„Primul proces va avea loc probabil la Mariupol si va fi organizat inainte de sfarsitul verii”, a declarat jurnalistilor Denis Pusilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donetk, in timpul unei vizite organizate de Ministerul rus al Apararii.

Pusilin s-a exprimat din inchisoarea Olenivka, in regiunea Donetk, unde 53 de prizonieri de razboi ucraineni, inclusiv combatanti Azov, au fost ucisi in 29 iulie in bombardamentele de care Ucraina si Rusia se acuza reciproc.

El a spus ca procesul preconizat sa inceapa la Mariupol ar fi deschis pentru presa si reprezentanti internationali: „Sarcina este sa organizam procesul cat mai deschis, pentru ca nimeni sa nu aiba indoieli”.

Rusia mentioneaza in mod regulat regimentul Azov in sprijinul afirmatiei sale ca Ucraina ar fi controlata de „fascisti”, noteaza Reuters. Media de stat ruse i-au comparat pe luptatorii Azov cu nazistii din cel de-al Doilea Razboi Mondial, a caror infrangere de catre Uniunea Sovietica ramane esentiala pentru identitatea nationala rusa. Desi, dupa cum atrag atentia observatorii, in randurile armatei sovietice au luptat nu doar rusii, ci si reprezentantii tuturor celor 15 republici componente ale URSS, inclusiv Ucraina.

Kievul declara ca regimentul Azov a fost reformat de originile sale radicale si ca nu are nimic de-a face cu politica. Regimentul insusi s-a distantat de opiniile fondatorului sau nationalist. Regimentul neaga acuzatiile de fascism, nazism si rasism si sustine ca Rusia raspandeste dezinformare despre regiment.

Unele media ucrainene considera ca Kremlinul vrea sa se razbune pe cei de la Azov pentru ca daca nu ar fi fost rezistenta acerba a acestora Rusia prelua controlul orasului-port Mariupol inca din 2014, cand ducea razboiul din Ucraina prin militiile separatiste pe care le finanta si alimenta cu oameni si arme. Apoi, trei luni de la inceputul invaziei in 24 februarie, militari ucraineni, printre care si combatanti ai regimentului Azov au tinut in loc la Mariupol unitati rusesti care nu au putut sa fie trimise in special in nordul Ucrainei pentru capturarea Kievului. Moscova si-a dorit foarte mult controlul asupra acestui port la Marea Azov intrucat el asigura un coridor terestru intre Crimeea anexata si Donbas.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Burkina Faso suspenda emisia posturilor de radio BBC Africa si VOA din cauza relatarilor privind uciderea a 223 de sateni de catre armata

Burkina Faso a suspendat timp de doua saptamani emisia BBC Africa si Voice of America…

9 ore ago

Flacara olimpica, preluata la Atena de presedintele Comitetului de organizare a JO de vara. Va calatori 12 zile la bordul velierului Belem pana la Marsilia

Jucatorul grec de polo pe apa Ioannis Fountoulis, ultimul dintr-un lung sir de purtatori de…

9 ore ago

Extremistul Ben-Gvir, ministrul israelian al securitatii nationale, ranit usor intr-un accident de masina

Ministrul israelian al securitatii nationale, extremistul Itamar Ben-Gvir, a fost transportat la spital dupa ce…

9 ore ago

Sustinatorii premierului spaniol Sanchez convoaca mitinguri, in timp ce liderii de stanga din strainatate il indeamna sa ramana in functie

Sustinatorii premierului spaniol Pedro Sanchez pregatesc mitinguri pentru a-l indemna sa ramana in functie, dupa…

9 ore ago

Netanyahu spune ca deciziile CPI nu vor afecta actiunile Israelului insa vor crea un precedent periculos

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, vineri, ca orice decizie a Curtii Penale Internationale, care…

9 ore ago