externe

China va gazdui discutii privind unitatea palestiniana, intre gruparile Hamas si Fatah

China va gazdui discutii privind unitatea palestiniana intre gruparea militanta islamista Hamas si rivalii sai Fatah, au declarat vineri cele doua grupuri si un diplomat din Beijing, o incursiune notabila a Chinei in diplomatia palestiniana pe fondul razboiului din Fasia Gaza, transmite Reuters.

Fatah este miscarea lui Mahmoud Abbas, presedintele Autoritatii Palestiniene, sustinuta de Occident, care exercita o autonomie limitata in Cisiordania ocupata de Israel.

Cele doua factiuni palestiniene rivale nu au reusit sa-si rezolve disputele politice de cand Hamas a expulzat Fatah din Gaza in urma unui razboi fulger in 2007.

Washingtonul se teme de miscarile care urmaresc reconcilierea celor doua grupuri, deoarece sprijina Autoritatea Palestiniana, dar a declarat gruparea Hamas ca terorista.

Delegatia Fatah este condusa de Azzam Al-Ahmad, iar cea a Hamas este condusa de Moussa Abu Marzouk.

„Sustinem intarirea competentei Autoritatii Nationale Palestiniene si sprijinim toate factiunile palestiniene in realizarea reconcilierii si cresterea solidaritatii prin dialog si consultare”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, intr-un briefing regulat vineri, fara a confirma intalnirea.

Va fi pentru prima data cand se afla de o deplasare a unei delegatii Hamas in China de la inceputul razboiului din Gaza. Un diplomat chinez, Wang Kejian, s-a intalnit luna trecuta cu seful Hamas Ismail Haniyeh in Qatar, potrivit ministerului chinez.

Diplomatul din Beijing, care a fost informat cu privire la aceasta chestiune, a declarat ca discutiile au ca scop sprijinirea eforturilor de reconciliere a celor doua grupuri rivale palestiniene.

China a demonstrat recent ca detine o influenta diplomatica in crestere in Orientul Mijlociu, unde se bucura de legaturi puternice cu natiunile arabe si cu Iranul. Anul trecut, Beijingul a intermediat un acord de pace revolutionar intre inamicii regionali de lunga durata, Arabia Saudita si Iran.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat ca a discutat vineri cu presedintele chinez Xi Jinping si cu alti oficiali la Beijing despre cum poate China juca un rol constructiv in crizele globale, inclusiv in Orientul Mijlociu.

Oficialii chinezi au intensificat sustinerea palestinienilor in forurile internationale in ultimele luni, solicitand o conferinta de pace israeliano-palestiniana la scara mai larga si un calendar specific pentru implementarea unei solutii cu doua state.

In februarie, Beijingul a cerut Curtii Internationale de Justitie (CIJ) sa isi dea avizul cu privire la ocupatia israeliana a Teritoriilor Palestiniene, despre care a declarat ca este ilegala.

Mai recent, China a facut presiuni ca Palestina sa se alature Natiunilor Unite, despre care principalul diplomat al Beijingului Wang Yi a spus saptamana trecuta ca va „rectifica o lunga nedreptate istorica”.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Intalnirea lui Iohannis cu Biden, ce a discutat cu presedintele SUA despre trimiterea de rachete Patriot catre Ucraina: „Este inacceptabil sa ramana Romania fara aparare antiaeriana”

Presedintele american Joe Biden l-a laudat marti pe presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, pentru lidershipul sau…

7 ore ago

O chitara detinuta de Prince ar putea aduce 600.000 de dolari la licitatie

Una dintre chitarele lui Prince, folosita de regretatul muzician pe scena la apogeul carierei sale…

16 ore ago

Tupeul clanului Doldurea. Patronul statiei GPL a depus plangere penala impotriva a trei comandanti ai pompierilor

Casa de avocatura care ii reprezinta pe patronii statiei GPL de la Crevedia a anuntat,…

14 ore ago

Ciocniri intre politie si protestatarii pro-palestinieni la Amsterdam

Mii de persoane au marsaluit, marti, in capitala Tarilor de Jos, la o zi dupa…

14 ore ago