Patronii statiei GPL ilegale de la Crevedia, adusi in aceasta dimineata la Parchetul General, pentru audieri

news

patroni, statie GPL, Crevedia, arest la domiciliu, judecatori

Ionut Doldurea si Cosmin Stanga, patronii firmei Flagas SRL, care detine statia GPL din Crevedia unde s-au produs explozii saptamana trecuta, au fost adusi miercuri dimineata pentru audieri la Parchetul General. Cei doi au fost transportati cu o duba a Politiei, dupa ce au fost retinuti marti seara pentru 24 de ore.

La intrarea in sediul Parchetului, avocatul lor a fost ceva mai rezervat in declaratii, dupa ce marti seara s-a plans ca procurorii nu i-au transmis informatii din dosar, vorbind de „un scenariu pregatit de dinainte”. De asemenea, avocatul a recunoscut ca i-a sfatuit pe cei doi sa nu dea declaratii la Parchet, transmite Agerpres.

„In cursul zilei de azi, in dosarul privind incendiul izbucnit pe 26 august 2023 in urma unor explozii ce s-au produs in localitatea Crevedia din judetul Dambovita, procurorul de caz din cadrul Sectiei de urmarire penala criminalistica a dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale si retinerea a doi inculpati, administratori ai unei societati comerciale, sub aspectul savarsirii infractiunii de distrugere din culpa care a avut ca urmare un dezastru, prev. de art. 255 alin. 1 si 2 din Codul Penal”, a anuntat marti seara Parchetul General.

De asemenea, procurorii au pus sub acuzare firma Flagas SRL pentru comiterea infractiunii de distrugere din culpa care a avut ca urmare un dezastru.

„In perioada 30 septembrie 2020 – 26 august 2023, in realizarea obiectului de activitate si in interesul sau, ca urmare a politicii promovate de catre factorii decizionali din structura de conducere a acesteia, respectiv cei doi inculpati mentionati anterior, societatea comerciala a functionat in mod sistematic prin incalcarea repetata a dispozitiilor legale privind derularea operatiunilor de alimentare, transport, transvazare si depozitare cu combustibil GPL (Ordinul MAI cu nr. 166 din 27 iulie 2010 si Ordinul nr. 73/1161/1999 privind aprobarea ‘Normativului de proiectare, executie si exploatare a sistemelor de alimentare cu gaze petroliere lichefiate (GPL) pentru autovehicule’, indicativ NP 037/99), la punctul de lucru neautorizat amplasat pe Soseaua Bucuresti – Targoviste, in comuna Crevedia, judetul Dambovita. Acest fapt a creat premisele izbucnirii, la data de 26 august 2023, in jurul orei 18,40, a unui incendiu urmat de mai multe explozii, rezultate din acest factor declansator, ce a condus la decesul a 5 persoane pana la acest moment si vatamarea corporala a 54 de persoane, precum si distrugerea si degradarea unor bunuri imobile si mobile, precum si a unor lucrari, echipamente, instalatii sau componente ale acestora, consecinte pe care factorii de conducere din cadrul acesteia nu le-au prevazut, desi trebuiau si puteau sa le prevada”, sustine Parchetul.

Anchetatorii anunta ca au efectuat patru perchezitii (la sediile a doua firme si domiciliile a doua persoane), in urma acestor activitati procedurale fiind ridicate mai multe inscrisuri, documente si medii de stocare care vor fi valorificate pe parcursul urmaririi penale.

Ionut Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, suspendat din PSD.

Doldurea si Stanga sunt actionarii firmei Flagas SRL, care detine statia GPL de la Crevedia, unde s-au produs explozii saptamana trecuta, soldate cu cinci decese si aproximativ 50 de oameni raniti, printre care si multi pompieri. De asemenea, zeci de case din apropierea statiei GPL au fost distruse. Tragedia a avut loc in timp ce era efectuat un transfer de gaz intre doua cisterne.

Statia GPL din Crevedia functiona din iulie 2020 fara autorizatie de securitate la incendiu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: