Patru ONG-uri si-au suspendat operatiunile in Afganistan dupa ce talibanii le-au interzis angajatelor sa vina la munca

externe

Patru mari ONG-uri internationale si-au suspendat operatiunile in Afganistan in urma deciziei regimului taliban de a interzice femeilor sa lucreze, informeaza The Guardian.

Salvati Copiii, Comitetul International de Salvare, Consiliul Norvegian pentru Refugiati si CARE au declarat ca nu ar putea ajunge la persoanele care au nevoie disperata de ajutor, fara angajatele de sex feminin.
Cele patru ONG-uri ofera servicii de asistenta medicala, educatie, protectia copilului si nutritie si sprijin pe fondul scaderii conditiilor umanitare.

Neil Turner, directorul Consiliului Norvegian pentru Refugiati pentru Afganistan, a declarat pentru Associated Press ca organizatia are 468 de angajati de sex feminin in tara. „Am respectat toate normele culturale si pur si simplu nu putem lucra fara personalul nostru feminin dedicat, care este esential pentru noi sa accesam femeile care au nevoie disperata de asistenta”, a spus Turner.

Venirea talibanilor la putere in august 2021 a dus economia Afganistanului in picaj si a transformat tara, impingand milioane de oameni in saracie si foamete. Ajutorul extern s-a oprit aproape peste noapte. Sanctiunile impuse conducatorilor talibani, oprirea transferurilor bancare si inghetarea miliardelor in rezervele valutare ale Afganistanului au restrictionat deja accesul la institutiile globale si la banii externi care sustineau economia tarii.

Comitetul International al Crucii Rosii a avertizat ca excluderea femeilor din scoli si din munca ONG-urilor in Afganistan „poate si va duce la consecinte umanitare catastrofale pe termen scurt si lung”.

Luna trecuta, intr-un interviu acordat AP, un oficial al Crucii Rosii, Martin Schuepp, a declarat ca mai multi afgani se vor lupta pentru supravietuire, pe masura ce conditiile de viata se vor deteriora in anul urmator. Jumatate din populatia Afganistanului, adica 24 de milioane de oameni, au nevoie de ajutor umanitar, potrivit grupului.

Inalti oficiali americani, inclusiv secretarul de stat, Antony Blinken, si insarcinata cu afaceri in Afganistan, Karen Decker, au condamnat aceasta miscare.

„In calitate de reprezentant al celui mai mare donator de asistenta umanitara pentru Afganistan, simt ca am dreptul la o explicatie despre modul in care talibanii intentioneaza sa impiedice femeile si copiii sa moara de foame, atunci cand femeilor nu le mai este permis sa distribuie asistenta altor femei si copii”, a scris Decker pe Twitter.

Remarcile ei au declansat un raspuns din partea purtatorului de cuvant al guvernului condus de talibani, Zabihullah Mujahid, care a spus ca toate institutiile care doresc sa opereze in tara sunt obligate sa respecte regulile si reglementarile sale. „Nu permitem nimanui sa vorbeasca prostii sau sa faca amenintari cu privire la deciziile liderilor nostri sub acoperirea ajutorului umanitar”, a spus el intr-o postare pe Twitter.

Ministrul de externe australian, Penny Wong, a condamnat „decizia ingrozitoare”, spunand ca „afecteaza grav capacitatea tarii de a face fata unei crize umanitare majore”.

Comitetul International de Salvare, al carui personal in Afganistan include peste 3.000 de femei, s-a declarat consternat de decizia talibanilor. „Daca nu ne este permis sa angajam femei, nu vom putea livra celor care au nevoie”, a spus grupul intr-un comunicat in care anunta ca suspenda munca in tara.

Potrivit deciziei talibanilor, oricarei organizatii care nu se conformeaza ordinului i se va revoca licenta.

Fluxul de hotarari din partea guvernului taliban exclusiv masculin si condus de religie aminteste de conducerea acestuia de la sfarsitul anilor 1990, cand a interzis femeilor accesul la educatie si spatiile publice si a scos in afara legii muzica, televiziunea si multe sporturi.

Interdictia de a merge la universitati a declansat demonstratii in mai multe orase afgane si reactii in strainatate.

Sambata, in jurul miezului noptii, in orasul Herat, unde protestatarele au fost imprastiatei cu tunuri de apa, oamenii au deschis ferestrele si au scandat „Allahu Akbar” (Dumnezeu este mare) in semn de solidaritate cu studentele.

In orasul Kandahar, tot sambata, sute de studenti barbati au boicotat examenele de semestru la Universitatea Mirwais Neeka. Unul dintre ei a declarat pentru Associated Press ca fortele talibane au incercat sa imprastie multimea cand au parasit sala de examen. „Au incercat sa ne imprastie, asa ca am scandat sloganuri, apoi altii s-au alaturat. Am refuzat sa ne miscam si talibanii au crezut ca protestam. Talibanii au inceput sa traga cu pustile in aer. Am vazut doi tipi batuti, unul dintre ei in cap”, a spus tanarul.

Un purtator de cuvant al guvernatorului provinciei Kandahar, Ataullah Zaid, a negat ca a existat un protest. „Au fost unii oameni care se prefaceau a fi studenti si profesori, dar au fost opriti de studenti si fortele de securitate”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: