Pazea, Radu Tudor i-a scris lui Macron, il trage de urechi pe presedintele Frantei: „Nu tine la memoria stramosilor sai si la inaltimea timpului sau”

news

Radu Tudor, realizator la Antena 3, i-a trimis o scrisoare, in limba franceza, presedintelui Emmanuel Macron in care il trage de urechi pentru ca a indraznit sa spuna ca „NATO este in moarte cerebrala”.

”Am fost surprins de interviul acordat de presedintele francez Emmanuel Macron pentru saptamanalul The Economist, inclusiv declaratiile sale despre NATO. Aceste afirmatii nu sunt in spiritul care a dus Franta Republicana la victorie in Primul Razboi Mondial. Este o fata contorsionata a unei Europe care nu are nicio legatura cu valorile europene. Si, din pacate, presedintele francez depune un efort pentru a-i ajuta pe cei care nu vor ca Franta sa animeze natiunile Europei, sa urmareasca idealurile iluminarii”, isi justifica demersul Radu Tudor.

Iata ce i-a scris realizatorul Antena 3 presedintelui Frantei:

In ajunul celei de-a 30-a aniversari a caderii Zidului Berlinului ma tem ca declaratiile presedintelui Macron exprima pe deplin obiectivele celor care construiesc ziduri astazi. Nu stiu (desi pot banui ca vrea sa faca o „constructie” cu Rusia lui Vladimir Putin) daca stie cati prieteni si simpatizanti pierde in Europa. A inceput deja sa faca acest lucru cu veto-ul sau la inceputul negocierilor de aderare la UE din Albania si Macedonia de Nord.

Emmanuel Macron a inceput anul acesta, in luna august, sa discute mai indeaproape cu Vladimir Putin. El este preocupat de ”anxietatile” de securitate ale Kremlinului. Nimic mai fals.

El continua sa spuna ca NATO nu a reusit sa „actualizeze” de indata sarcinile ce ii reveneau odata ce Pactul de la Varsovia a disparut. Acesta este un mod diferit de a exprima ceea ce a spus presedintele SUA in 2016: „NATO este invechit”.

In cazul in care Macron nu doreste sa asculte opinia expertilor francezi (contrar ceea ce spune legenda rusa, expertii francezi stiu ce reprezinta NATO), as dori sa-i spun ca NATO si-a revizuit conceptul strategic de mai multe ori dupa 1989. Prima data in 1991 la Summit-ul de la Roma, apoi dupa 1999 si in 2010.

Dar ma tem ca nu-i pasa de opinia expertilor sai; se teme ca vestele galbene vor iesi din nou pe strazi si vrea sa gaseasca calea cea mai scurta pentru a preveni acest scenariu. Nimic mai gresit. Acest mod de a actiona va fi reteta sigura pentru implinirea visului celor care nu sunt prieteni sinceri. Mi se pare ca presedintele francez nu tine la memoria stramosilor sai si la inaltimea timpului sau.

Urmarind aceasta cale, Emmanuel Macron incearca sa atinga mai multe obiective ale inamicilor Europei puternice, adica:

• Slabirea in continuare a relatiei franco-germane, modelul de reconciliere care serveste in continuare ca exemplu de urmat in ultimele decenii pentru multe natiuni.

• Inmultirea vocilor care solicita abandonarea acordurilor de securitate in Europa si eliminarea relatiei SUA cu Europa.

• Introducerea ideii ca actiunile Turciei ”jeneaza” NATO, subliniind ca nu mai apreciaza aceasta institutie. Aceste lucruri arata ca presedintelui francez ii lipsesc competentele de baza de politica externa a postului pe care l-a castigat.

Ultimii 30 de ani am trait in fiecare zi cu sentimentul ca sunt norocos sa traiesc un moment astral al istoriei. Astazi imi dau seama ca am avut dreptate, chiar daca aceasta aniversare nu este atat de fericita incat mi-am dorit.

Scrisoarea a fost publicata pe blogul lui Radu Tudor.

Mai mult despre:

Comentarii: