politica

Pe cine vrea sa bage PSD iar in Parlament. Cerea ca infractorii sa fie iertati daca se autodenunta inainte de a fi prinsi

Unul dintre candidatii eligibili ai PSD Ilfov este Alfred-Laurentiu-Antonio Mihai. Numele nu este de mare notorietate, insa Mihai a mai fost senator pana in 2016, el solicitand in acea perioada ca infractorii sa fie iertati daca se autodenunta inainte de a fi prinsi.

„Pe 6 decembrie recastigam libertatea”, striga Alfred-Laurentiu-Antonio Mihai intr-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook. El insa dorea sa recastige libertatea infractorilor inca din 2016.

Senator in partidul lui Dan Voiculescu (PPU-SL), Mihai a depus in 2016 o initiativa legislativa prin care solicita ca infractorii sa fie iertati daca se autodenunta in cazul in care vor fi prinsi.

Denumita „Legea regretului efectiv”, proiectul avea drept scop sa ii ajute pe infractori sa scape de „presiunea psihologica”, spunea atunci Mihai.

„Conceptul ‘regretului efectiv’ se concretizeaza prin comportamentul benevol si efectiv al persoanei care a savarsit o infractiune pentru prima oara, denuntandu-si fapta organelor abilitate, dorind in acest fel sa contribuie la aflarea si descoperirea infractiunii sale.

Persoana care a savarsit infractiunea, aflandu-se in starea de regret efectiv, intreprinde actiuni ferme spre repararea prejudiciului moral sau material cauzat de infractiune sau prin compensarea valorii acestui prejudiciu in alt mod”, se arata in expunerea de motive.

Intrebat de ce s-ar autodenunta cineva, daca oamenii legii nu sunt deja pe urmele lui, Alfred Laurentiu Mihai a explicat ca este vorba despre dorinta de a scapa de presiunea psihologica.

„Eu cred ca sunt persoane care au facut o infractiune si pe care nici n-au realizat-o prima oara, infractiunea pe care au facut-o, si au realizat dupa, nu neaparat cu buna stiinta, poate din greseala, sau poate unii au facut cu buna stiinta, dar nu au realizat la momentul in care au comis-o gravitatea faptei. Si cred ca si din punct de vedere psihologic, al persoanei care a comis fapta, poate sa aiba o presiune a faptului ca a gresit si sa regrete si sa vrea sa reintre in normalitate. Nu suporta presiunea, in momentul cand a realizat ca a comis o fapta atat de grava.

Si cred ca sunt persoane care, de exemplu, au comis infractiuni economice si acuma au firme care au 200 de angajati. Si se simt vinovati si spun ‘Vreau sa intru in legalitate, regret ceea ce am facut, si daca ma duc acum sa spun ceea ce am facut, o sa pot sa inchid firma, sa las oameni fara serviciu pe strada si imi fac si mie rau ca ajung la inchisoare’.

Or, nimanui nu cred ca ii face placere sau are curajul sa se duca la inchisoare, chiar daca are o presiune psihologica. Or, in cazul asta cineva poate ar zice: ‘Sunt de acord sa platesc prejudiciul, sa nu mai am presiunea psihologica si sa imi continui viata, cariera, business-ul in mod legal si sa nu mai comit vreo fapta de acest gen'”, a argumentat acesta pentru ziare.com.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

7 ore ago

Presedinta Georgiei a respins legea privind „influenta straina.” Veto-ul va putea fi anulat de Parlament

Presedinta Georgiei, Salome Zurabisvili, a anuntat sambata ca a respins prin veto legea privind "influenta…

7 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

7 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: grava, dar „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

7 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

7 ore ago