Penal in fruntea CFR, Grindeanu se rasteste la jurnalisti: „Intrebarile voastre au fost scrise in alta parte”

news

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a avut o reactie nervoasa cand a fost intrebat, miercuri, ce cauta un penal in fruntea CFR. Grindeanu a sugerat ca o entitate oculta i-a pus pe jurnalisti sa ii puna astfel de intrebari. Director general interimar al CFR este Ion Simu.

”Daca aveti semne de intrebare cu privire la selectia pentru Consiliul de Administratie, daca exista asemenea semne de intrebare de la cei care s-au scris intrebarea, va rog sa mergeti la institutiile statului si sa faceti declaratie. Exista militie, DNA, DIICOT etc. Daca aveti semne de intrebare, indoieli va rog sa sesizati institutiile statului si sa faceti plangere, fara niciun fel de ezitare va dau tot concursul.

As vrea sa va rog sa le transmiteti celor care v-au pus intrebarile ca domnul Simu este in aceeasi situatie cu o doamna primar, domna Clotilde Armand. Va spune ceva?”, a declarat iritat Sorin Grindeanu.

Simu estte acuzat de procuorii DNA Timisoara de instigare la abuz in serviciu si instigare la uzurparea functiei.

”Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Timisoara au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii:

SIMU-ALEXANDRU ION, director general interimar al Companiei Nationale de Cai Ferate (CNCF) CFR SA, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de:

– instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

– instigare la uzurparea functiei, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

CESA PETRU, director general adjunct tehnic in cadrul Companiei Nationale de Cai Ferate (CNCF) CFR SA, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de:

– abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata,

– uzurparea functiei, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunii aprilie 2022, suspectul Cesa Petru, in calitatea mentionata mai sus, la instigarea celuilalt suspect, si-ar fi arogat atributiile functiei de director general al CNCF CFR SA, cu toate ca nu detinea aceasta functie sau o imputernicire in acest sens si a emis doua decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe Simu-Alexandru Ion la conducerea Sucursalei Regionalei de Cai Ferate Timisoara. Prin aceste doua decizii privind traseul profesional al lui Simu-Alexandru Ion, suspectul Cesa Petru ar fi urmarit sa-i asigure primului stabilitatea unei functii de conducere la nivel regional, dupa incetarea celei de director general interimar al CNCF CFR SA.

Dupa aparitia in spatiul public a uneia dintre acele decizii, suspectul Cesa Petru, la instigarea celuilalt, in urma unei cercetari disciplinare formale, ar fi emis doua decizii prin care unei subordonate, banuita ca ar fi remis presei documentul respectiv, i-ar fi fost desfacut contractul individual de munca din motive disciplinare, cu incalcarea prevederilor din Codul Muncii, motivand ca „angajata nu a reusit sa-si dovedeasca nevinovatia”.

Actionand in aceasta maniera, cei doi directori ar fi urmarit sa dea un exemplu celorlalti angajati din subordine pentru ca pe viitor suspectii sa nu se mai vada expusi „riscului” ca publicul, prin intermediul presei, sa cunoasca diferite aspecte nelegale/legale din actul de conducere al CNCF CFR SA.

Suspectilor Cesa Petru si Simu-Alexandru Ion li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, a anuntat DNA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: