Penalii nu mai au rabdare, vor schimbarea „urgenta” a Codului Penal. Ministrul Tudorel Toader ameninta cu ordonanta de urgenta

news

Comisia pentru legile Justitiei a inceput, marti, la ora transmiterii acestei stiri, dezbaterile privind propunerile de modificare a Codurilor penale in legatura cu transpunerea Directivei referitoare la prezumtia de nevinovatie, la lucrari participand si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, dar si procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Ministrul Justitiei,Tudorel Toader, a propus, marti,Comisie speciale, sa inlocuiasca, in Codul de pocedura penala, sintagmele dubiu rezonabil/suspiciune rezonabila cu „probe temeinicie dincolo de orice dubiu”, afirmand ca Guvernul va emite OUG pentru transpunerea Directivei, daca Parlamentul nu o face.

„Indiscutabil ea (Directiva-n.r.) trebuie transpusa. Avem termen aprile 2018, eu sunt convins ca Parlamentul o va transpune, daca nu, dumneavoastra cunoasteti foarte bine faptul ca se justifica urgenta adoptarii unei OUG pentru transpunerea unei Directive (…). Daca legea, dintr-un motiv sau altul nu va fi adoptata de Parlament si promulgata incat sa produca efecte juridice, Guvernul este indreptatit sa emita o OUG pentru transpunerea directivei. Avem o bogata jurdisprudenta a CCR care spune: ‘Da, se justifica urgenta’”, a declarat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, in cadrul Comisiei speciale privind domeniul justitiei.

Tudore Toader a afirmat ca pentru transpunerea directivei, ca o grarantie a prezumtiei de nevinovatie trebuie sa se renunte la „component subiectiva a actului de justitie”.

„(…) Nu folosesc tehnica tragerii de timp, dar daca dumneavoastra veti aprecia ca pentru transpunerea Directivei dincolo de termenul acela de 30 de zile este necesar, drept garantie a prezumptiei de nevinovatie, venita prin Constitutie si Directiva, sa facem unele modificari si la procedura penala, in sensul inlocuirii dubiului rezonabil, suspiciunii rezonabile cu (…) probe temeinicie dincolo de orice dubiu. (…) Ministerul Justitiei va veni cu propuneri”, a spus Tudorel Toader, citat de Mediafax.

Ministrul Justitiei a afirmat ca daca in procedura penala nu vor fi facute modificarile propuse, alesii risca sa rastoarne sensul prezumptiei de nevinovatie.

In replica, presedintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache, a cerut Ministerului Justitiei sa transmita propunerile sale.

Potrivit Directivei, statele membre se asigura ca persoanele suspectate si acuzate beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana la dovedirea vinovatiei conform legii.

Directiva se aplica persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate in cadrul procedurilor penale, in toate fazele procedurilor penale, din momentul in care o persoana este suspectata sau acuzata de comiterea unei infractiuni sau a unei presupuse infractiuni pana cand hotararea prin care se stabileste ca persoana respectiva a comis infractiunea in cauza ramane definitiva.

Referitor la transpunerea acestei Directive, au fost depuse mai multe amendamente controversate.

Astfel, PSD si ALDE au propus introducerea unui articol care interzice efectiv orice „comunicare publica” referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul urmăririi penale și al judecarii cauzei in procedura de camera preliminară, incalcarea acestei „obligatii” fiind considerata infractiune.

Textul amendamentului propus de PSD si ALDE la Codul de procedura Penala are urmatorul continut: „In cursul urmaririi penale și al judecarii cauzei în procedura de camera preliminara sunt interzise comunicarile publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Incalcarea acestei obligații reprezinta infracțiune si se pedepseste, potrivit legii penale”.

Alt articol propus de PSD si ALDE prevede ca ”in cursul procesului penal este interzisa prezentarea publica a persoanelor suspectate de savarsirea unor infracțiuni purtand catuse sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalitati de natura a induce in percepția publica ca acestea ar fi vinovate de savarsirea unor infracțiuni”.

Tot PSD si ALDE propun ca audierea unei persoane sa nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: