Penibilul Constantinescu. Cum s-a suparat ca Andrei Plesu i-a dat clasa intr-o conferinta la Helsinki: „Ce te bagi matale, mai termin-o!…”

news

Jurnalistul Dan Alexe, stabilit in Belgia de peste 30 de ani, aminteste un moment ridicol al carui protagonist a fost Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei. Suparat ca Andrei Plesu, pe atunci ministru de Externe, se descurca mai bine decat el cu jurnalistii straini, Constantinescu i-a cerut sa taca.

„De ziua lui Andrei Plesu, o duioasa amintire: la summitul UE din Helsinki, 1999, Emil Constantinescu si ministrul sau de externe Andrei Plesu in conferinta de presa… Niciun reporter roman (la vremea aia) in sala; pe putinele scaune, eram doar eu si niste ziaristi nordici.

Fiind noi acolo, in ceturile lor scandinave, intrebarile sunt aruncate rapid in engleza si germana. Constantinescu ezita penibil de fiecare data… Pauze, mormaieli, raspunsurile presedintelui se fac asteptate si vin molfait, incoerent, fara gramatica. Tace lung si ii fixeaza prin ochelari pe ziaristi inainte de a raspunde confuz dar plin de sine.

In tacerile prea grele, Plesu incepe sa intervina si raspunde jurnalistilor fluent si rapid, in limbile alea…

La un moment dat, Constantinescu se rasuceste spre el si ii sufla serpeste, apasat, in romaneste: — ‘Ce te bagi matale, mai termin-o!…’

… dupa care tot restul conferintei, Plesu sta imbufnat, asezat cu bratele incrucisate la piept, intorcandu-i spatele… Diplomatia romaneasca isi facea rasunatoarea intrare pe scena mondiala”, a relatat Alexe pe Facebook.

Citeste si: Relatare savuroasa a lui Andrei Plesu despre o gafa a lui Emil Constantinescu, pe cand acesta era presedinte. Nici Tariceanu nu este uitat

Andrei Plesu implineste astazi, 23 august, varsta de 72 de ani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: