Relatare savuroasa a lui Andrei Plesu despre o gafa a lui Emil Constantinescu, pe cand acesta era presedinte. Nici Tariceanu nu este uitat

news

Andrei Plesu sanctioneaza, intr-un text publicat pe blogul de pe platforma Adevarul, decizia Senatului condus de Calin Popescu Tariceanu de a finanta un Institut de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizatia Levantului, la carma caruia se va afla Emil Constantinescu.

Plesu este nemultumit ca se gasesc bani publici pentru institutul lui Constaniescu, pe care il caracterizeaza drept un „hobby” al fostului presedinte, in timp ce sunt institute de cercetare ale Academiei Romane care abia supravietuiesc de oa o zi la alta.

„Ma gindesc, melancolic, la cele peste 50 de Institute de Cercetari ale Academiei Romane (plus 12 Centre de Cercetare), a caror situatie financiara e departe de a fi roza, ma gindesc, de pilda, la Institutul de Istoria Religiilor infiintat (in tara lui Mircea Eliade!) abia in 2008, dar marginalizat printr-o organigrama de 5 locuri, sau la Institutul de Studii Orientale pe care l-am infiintat in 1990 si care a disparut cu totul. Ghinion! A trebuit sa se nasca alianta spirituala Constantinescu-Tariceanu pentru ca o adevarata institutie sa se nasca! Ca sa fiu sincer, am suspectat dintotdeauna o tainica „afinitate” a celor doi in zona aptitudinilor si apetentelor intelectuale. Am avut, vad acum, o intuitie profetica. Sint, in sfirsit, umar la umar, cu expertiza pe expertiza calcind… Caci nu oameni cu performanta culturala demonstrabila sint „aliati” in aceasta urgenta intreprindere. Nu Vlad Alexandrescu, bun cunoscator, intre altele, al destul de „levantinului” Dimitrie Cantemir, nu Victor Spinei, vicepresedinte al Academiei, istoric consacrat, cu lucrari solide despre estul si sud-estul european. Nu. Insii ca ei nu pricep despre ce e vorba. Politizeaza, practica „jignirea profunda”. Abia astept sa vad lista specialistilor care vor porni cruciada „studiilor avansate”. Sint aproape sigur ca, printre ei, vor fi si vechi colaboratori ai echipei Constantinescu: hidrotehnicienii Catalin Harnagea si Costin Georgescu, de pilda, sau vreo vedeta din „eterna si fascinanta” noastra gazetarie „de front”… Fapt e ca lumea noastra academica se manifesta cu o insolita subtilitate dialectica: pe de o parte, printr-un apel recent, academicienii romani ne previn asupra pericolului unei iminente dezmembrari a tarii, dar pe de alta parte, Senatul patriei nu se lasa intimidat de zvonuri funeste si lucreaza pentru viitor, intemeind un institut de ample cercetari „regionale”, menit sa functioneze pe termen lung. Pe scurt: nu dau turcii!”, a scris Plesu in Adevarul.

Andrei Plesu si-a amintit si o intamplare amuzanta cu Emil Constantinescu, pe vremea cand acesta era presedinte al Romaniei.

„Ar fi, totusi, nedrept, sa nu recunosc ceea ce e de recunoscut: am avut, la un moment dat, ocazia sa percep o neasteptata sensibilitate a dlui Constantinescu pentru spatiul Mediteranei orientale. Il insoteam, intr-o vizita oficiala in Grecia, si in program a fost inclus, poate chiar la sugestia presedintelui, un popas la Muzeul de Arheologie din Delphi. Probabil din pura generozitate culturala, dl Constantinescu a decis sa ma ghideze un pic printre exponatele muzeului. Mai exact, se apleca sa citeasca eticheta (scrisa pe frantuzeste) a obiectelor expuse si imi comunica, amabil, numele lor. La un moment dat – nimeni nu e perfect! – s-a incurcat putin. Dinaintea celebrei pietre numite „Omphalos” s-a izbit de cuvintul „nombril” („buric”), a carui traducere nu-i venea pe limba… Am depasit momentul si ne-am oprit in fata faimoasei sculpturi de secol 5 (i.Chr.), cunoscuta sub numele „Conducatorul de cvadriga” („Auriga”). Aici, dl Constantinescu a vibrat. A contemplat silueta eleganta a tinarului drapat dupa moda timpului si a exclamat, emotionat: „frumoase femei erau in Grecia!” Sa nu fim pedanti! Drapajul putea trece, in „imaginarul” dlui presedinte drept rochie, iar coafura – drept „moda” nubila… Oricum, bunul gust al privitorului era de necontestat. Daca si dl Tariceanu ar fi fost de fata, Institutul de Studii Levantine s-ar fi nascut pe loc, cu un citat bine plasat din Poincare.

Proiectul dlor Constantinescu si Tariceanu a fost, intr-o prima etapa, respins de guvernul Ciolos si de vicepresedintele Academiei. Acum a trecut cu brio de Senat. Vorba dnei Cristiana Anghel: „Unde a scuipat guvernul, pupa Senatul Romaniei!”. Sa nu ratam si noi o reactie adecvata la marea idee a celor doi „sefi” Ii vom aplauda strigind: Bravo! Pupaturi, pupici, pupoaie! Cind ne-o fi mai rau, asa sa ne fie!”, a incheiat Plesu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: