Pensionarii rusi incep sa se ridice contra lui Putin: „Operatiunea speciala nu aduce decat distrugere. Rusii ucid rusi, asta se intampla. Distrugeri si crime” – Video

externe

Jurnalisti de la Radio Free Europe au intrebat moscoviti obisnuiti, pe strada, daca „operatiunea speciala” din Ucraina a adus ceva bun pentru ucraineni. Raspunsurile sunt surprinzatoare, mai ales din partea persoanellor in varsta, care pana recent il sustineau pe Vladimir Putin intr-o proportie covarsitoare.

Iata cele mai interesante raspunsuri:

Femeie: Operatiunea speciala nu aduce decat distrugere. O multime de oameni mor. Rusii ucid rusi, asta se intampla. Distrugeri si crime. Doar ca americanii sa nu cumva sa obtina ceva acolo.

Tanar: O sa merg acolo peste trei zile. Odata ce ii vom elibera, vor fi liberi si in siguranta. Oamenii vor putea duce o viata normala.

Barbat: Cum este posibil ca un razboi sau o operatiune militara, oricum s-ar chema, sa aiba un efect pozitiv? Nu au caldura, nu au resurse, traiesc in frica.

Pensionara: Sunt pierderi mari si multa suferinta. Ce mai pot sa spun?

Tanar: Este o intrebare periculoasa, de ce sa raspund la asa ceva? Este greu sa fii sincer. Oamenii inteligenti pot sa citeasca printre randuri.

Pensionar: Nimic bun. Daca as fi fost bombardat nu as fi spus ca e ceva bun in viata mea. Asta e ce vrea Putin, nimeni nu i se poate opune.

Pensionar: Nu a facut niciun bine nimanui.

Tanar: Nu a facut nimic bun. Un razboi nu face decat sa aduca suferinta.

 

Citeste si: Dovada: cum sunt tinuti captivi in pivnite rusii care refuza sa lupte pe frontul din Ucraina. Rusoaica: „Sotul meu a sunat astazi si a cerut ajutor. Acolo e deja temperatura de minus, spune el, toata lumea din subsol are o tuse ingrozitoare”

Canalul rus de Telegram „Mobilizatsiya” („Mobilizare”) a publicat imagini cu mobilizatii rusi care sunt tinuti captivi in pivnite din Donetk si Luhansk (Ucraina) de catre superiorii lor pentru ca refuza sa lupte pe front.

Recrutii din imaginea publicata de „Mobilizatsiya”, preluata de la publicatia rusa Astra, fac parte din Unitatea 16871 din Primorsky Krai. Ei sunt tinuti intr-un subsol din Zavitnya Bazhanyia, aflat in Donetk.

Astra a stat de vorba cu Semion Nikolaev, membru al personalului unitatii militare 16871. Rudele oamenilor mobilizati sustin ca Nikolaev este comandantul unitatii. Insusi Nikolaev a confirmat in discutia cu ASTRA ca lucreaza la unitatea 16871, dar nu a precizat functia sa.

Militarul a declarat pentru Astra ca informatia despre beciuri „nu se confirma” si, din moment ce militarii mobilizati au contact cu rudele lor, in opinia sa, este exclus faptul ca acestia ar fi fost captivi. Cand a fost intrebat daca stia ca exista o lista a mobilizatorilor retinuti, rapoartele si certificatele de captivitate ale acestora, Nikolaev a ramas tacut si a inchis telefonul. Dupa aceea, nu a mai raspuns la telefon.

In acelasi timp, rudele mobilizatilor din regiunea Primorye spun ca, intr-o conversatie personala cu rudele, Semion Nikolaev ar fi confirmat ca a vazut rapoartele mobilizatilor cu refuzurile lor de a participa la ostilitati, stie ca mobilizatii sunt „izolati” si ar fi spus ca un anumit „comandant pe nume Gertsen a transmis aceste rapoarte la procuratura, iar procuratura decide ce sa faca cu ele”.

Pana in prezent, se stie ca 15 barbati mobilizati pentru razboiul din Ucraina din unitatea militara 16871 din Sibirtsevo, care au refuzat sa lupte, au fost plasati intr-o pivnita din Zavitnya Bazhzhany.

„Sotul meu a sunat astazi si a cerut ajutor. Acolo e deja temperatura de minus, spune el, toata lumea din subsol are o tuse ingrozitoare. Nu vor rezista atat de mult”, a declarat pentru Astra sotia unui mobilizat din Dalnegorsk, Primorsky Krai.

In total, exista cel putin sapte subsoluri in republica separatista rusa din Ucraina si deja 72 de oameni retinuti acolo pentru ca au refuzat sa lupte.

Numarul total al celor inchisi in cele doua republici separatiste trece de 250, a mentionat „Mobilizatsiya” citand publicatia rusa Novoe Vremya. Soldatii sunt supusi la umilinte de catre superiori.

Anterior, acestia fusesera trimisi pe frontul de langa Svatove, unde au stat in transee timp de trei zile sub focul artileriei, fara mancare, apa sau comanda. Dupa aceea s-au retras. Sub presiunea rudelor lor, au fost dusi apoi in Rusia, in regiunea Belgorod, unde au inceput sa fie hartuiti de ofiteri.

„Li se spunea pasarici, nenorociti, creaturi”, a declarat sora unui barbat mobilizat.

In acelati timp, mamele continua sa iasa in strada si sa protesteze.

„Am dat de o inselaciune atat de grosolana. La inceput mi s-a spus ca fiul meu este testat si mi s-a spus sa nu-mi fac griji, iar seara mi s-a spus ca va fi trimis in Ucraina. Comandantul mi-a spus sa nu-mi fac griji: nu-l vor trimite intr-un loc unde se trage”, a declarat o mama care protesteaza in strada in Sankt Petersburg.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: